Trimitere în judecată - evaziune fiscală - SUPC-PÎCCJ

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
  • Iscru robert ionuţ sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală;
  • Iscru ion sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală;
  • Peţa cristinel sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală sub forma complicităţii.
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
            În perioada septembrie 2010 - decembrie 2012, inculpaţii Iscru Robert Ionuţ (în calitate de administrator al S.C. I.G.C. S.R.L.) şi inculpatul Iscru Ion (în calitate de administrator împuternicit al aceleiaşi societăţi), au înregistrat în actele contabile un număr de 78 facturi fiscale, emise în fals de către inculpatul Iscru Robert Ionuţ, în numele a cinci societăţi comerciale, fără a avea loc vreun transfer de proprietate al bunurilor înscrise în acestea, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozit pe profit şi TVA, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale, prejudiciul total produs bugetului de stat fiind de 2.145.258 lei (circa 485.000 euro).
            De asemenea, în perioada 12 august – noiembrie 2012, inculpaţii Iscru Robert Ionuţ (în calitate de administrator al S.C. A.P.L. S.R.L.) şi Iscru Ion (în calitate de administrator al aceleiaşi societăţi), au înregistrat un număr de 6 facturi fiscale în actele contabile şi chitanţe, facturi fiscale emise în fals de către inculpatul Iscru Robert Ionuţ, în numele a patru societăţi comerciale, fără a avea loc vreun transfer de proprietate al bunurilor înscrise în acestea, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozit pe profit şi TVA, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale cu suma de 101.541,43 lei, reprezentând impozit pe profit nedeclarat (circa 23.000 euro).
            Din probatoriul administrat în cauză a mai rezultat că inculpatul Peţa Cristinel, în calitate de administrator la S.C. D.B.M. S.R.L., în perioada octombrie - noiembrie 2012, le-a pus la dispoziţie inculpaţilor Iscru Robert Ionuţ şi Iscru Ion un set de facturi fiscale şi chitanţe fiscale ştampilate şi semnate în alb, din care inculpatul Iscru Robert Ionuţ a întocmit 3 facturi fiscale, reprezentând achiziţii de produse agricole (beneficiară  fiind S.C. I.G.C. S.R.L.),  în valoare totală de 654.705 lei, operaţiuni prin care S.C. I.G.C. S.R.L. s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat, care sunt incluse în prejudiciul total reţinut în sarcina societăţii în cauză.
            În vederea recuperării prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului s-a aplicat sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Iscru Robert Ionuţ  şi Iscru Ion.
            Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Teleorman.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții la mai multe cadre medicale suspectate că ar fi efectuat intervenții chirurgicale ce au pus în pericol viața pacienților (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Feb 2023 1333

Comunicat - trimitere în judecată - luare de mită - SUPC-PICCJ

11 Sep 2015 1385