Minodora Cliveti - Dezvoltarea zonelor pescaresti si recunoasterea rolului femeilor in pescuit si acvacultura

Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti, raportor din partea grupului Socialistilor si Democratilor, saluta votarea in plenul Parlamentului European a raportului referitor la masurile specifice luate in cadrul politicii comune in domeniul pescuitului cu scopul de a dezvolta rolul femeii.
 
Raportul, realizat la initiativa comuna a Comisiei pentru pescuit si a Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen, analizeaza aspectele specifice si problematice legate de rolul femeilor in domeniul pescuitului si al acvaculturii in Europa, precum si necesitatea de a incuraja participarea femeilor in toate aspectele politicii in materie de pescuit.
 
In amendamentele depuse, europarlamentarul Minodora Cliveti a pus accentul pe necesitatea dezvoltarii si diversificarii economice a regiunilor piscicole, realizarea unor conditii de egalitate a accesului femeilor si barbatilor la activitatile legate de pescuit, incurajarea antreprenoriatului feminin si sprijinirea crearii si functionarii organizatiilor de femei in domeniu.
 
Pescuitul si acvacultura sunt ocupatii traditionale si in Romania in zonele din vecinatatea apelor interioare, in zona costiera a Marii Negre si mai ales in Delta Dunarii, rezervatie cunoscuta in intreaga Uniune Europeana datorita unicitatii si diversitatii ecosistemelor sale. Aceste zone sunt importante atat pentru potentialul economic, dar mai ales pentru diversitatea etnica, de traditii si cultura. Din pacate aceste zone se confrunta la nivel european cu serioase probleme economice si sociale precum lipsa de diversificare economica, oportunitati reduse de locuri de munca, grad crescut de somaj mai ales in randul femeilor si tinerilor. De aceea am insistat pe necesitatea unor masuri de dezvoltare si modernizare a infrastructurii locale, de diversificare a activitatilor economice si de imbunatatire a calitatii vietii in zonele pescaresti. Printr-o strategie europeana coerenta de dezvoltare durabila a acestor zone putem reduce migratia populatiei spre alte zone mai dezvoltate din punct de vedere economic si putem motiva localnicii sa continue sa practice pescuitul, asigurand astfel continuitatea existentei si bunastarea comunitatilor pescaresti.
 
O alta problema este invizibilitatea muncii depusă de femei in domeniul pescuitului și al activităților conexe, munca realizata de cele mai multe ori ca o completare a muncii depuse de partenerul de viata, fara un salariu fix si fara asigurari sociale. Consider ca rolul femeilor in domeniul pescuitului si acvaculturii trebuie recunoscut si revalorizat, iar femeile trebuie ajutate sa iasa din invizibilitate prin acordarea unei recunoasteri juridice si sociale aferenta muncii prestate. Aceasta va incuraja femeile sa practice aceasta activitate care le va asigura un statut si venituri proprii precum si o mai mare independenta”, a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Catolicii din România sărbătoresc azi Floriile. Tradiții și obiceiuri

24 Mar 2024 616

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1445

Superstiții legate de ziua Sfinților Mucenici. Ce spun tradițiile populare despre vreme

09 Mar 2024 693

„Tradiții de primăvară la români”, expoziție temporară la Muzeul de Artă Populară Constanța. Prima sărbătoare, Dragobetele

22 Feb 2024 652

Valentine’s Day 2024. Tradiții de Ziua Îndrăgostiților și legenda Sfântului Valentin

14 Feb 2024 791

Tradiţii pentru sănătate şi spor la Întâmpinarea Domnului, cumpăna dintre anotimpul rece şi cel cald

02 Feb 2024 713

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Ioan Botezătorul! Cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului

06 Jan 2024 1083

Boboteaza. Tradiții, obiceiuri, superstiții. Ce nu ai voie să faci în această zi

06 Jan 2024 2850

Tradiții pentru spor și sănătate în Ajunul Bobotezei! De ce își pun fetele busuioc sub pernă

05 Jan 2024 868

Tradiții pentru ultima zi din an. Alimente specifice în noaptea de Revelion pentru a atrage norocul

31 Dec 2023 888

Tradiții și superstiții de Revelion. De ce se luminează cerul de artificii

29 Dec 2023 1191

De ce este bine să mâncăm struguri în noaptea de Revelion

29 Dec 2023 3531

Tradiţii și superstiții de Sfântul Ștefan. Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

27 Dec 2023 892

Altfel de amenzi în județul Gorj. Colindători îmbrăcați în polițiști opresc șoferii pe dreapta (VIDEO)

26 Dec 2023 897

Tradiţii pentru spor şi sănătate în ziua de Crăciun. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi

25 Dec 2023 1222