Minodora Cliveti - Integrarea femeilor de etnie roma si dimensiunea de gen a actiunii externe UE analizate de Parlamentul European

Europarlamentarul roman Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen din Parlamentul European a prezentat in cadrul sedintei comisiei punctul de vedere al socialistilor si democratilor europeni ca raportor pe avizul privind "Abordarea globala a UE si consecintele acesteia asupra coerentei acțiunii sale externe" si pe raportul privind "Aspecte legate de gen ale Cadrului UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor".
 
"UE trebuie sa isi propuna o participare mai substantiala a femeilor in luarea deciziilor sale, inclusiv in cele care privesc politica externa, de exemplu: prin oferirea unui echilibru de gen atunci cand face propuneri pentru functiile de sef de delegatie din cadrul Serviciului European de Actiune Externa, prin luarea de masuri active in cadrul Politicii Externe și de Securitate Comuna, inclusiv in cadrul Instrumentului European pentru Democratie si Drepturile Omului, vizand promovarea nediscriminarii pe motive de gen, origine etnica, dizabilitati, varsta si orientare sexuala, prin includerea femeilor si a ONG-urilor care promoveaza drepturile femeii inca din faza de elaborare a politicilor externe ale UE si prin consolidarea rolului femeilor in sprijinirea prevenirii conflictelor si imbunatatirea participarii si reprezentarii politice in care acestea sunt victime colaterale", a declarat Minodora Cliveti.
 
In ceea ce priveste aspectele de gen privind integrarea romilor in cadrul strategiilor nationale, "este necesar sa gasim solutii europene la aceasta problema, pentru ca ceea ce se intampla in prezent in Europa, si anume aruncarea anatemei asupra intregii etnii, criticarea exclusiva a statelor de origine a acestor etnici pentru asa-zisul esec de a integra aceasta minoritate, sunt teme care nu rezolva problemele acestor cetateni europeni. Trebuie sa avem incredere in gasirea acestor solutii europene, avand in vedere vointa deja exprimata prin elaborarea strategiei de integrare, raspunsul statelor membre, care vin cu propuneri concrete, specifice fiecarui stat si schimbul de bune practici intre statele membre", a mentionat europarlamentarul roman.
 
"La nivelul statului roman, deseori criticat pentru faptul ca nu ar fi stiut sa gestioneze corect situatia comunitatii rome, s-au introdus deja masuri in strategia nationala de integrare a acestui grup etnic, specifice populatiei de sex feminin, precum: identificarea unor oportunitati de angajare flexibile, incurajarea antreprenoriatului in randul femeilor, campanii de informare in legatura cu riscurile ce apar odata cu mariajele timpurii si cum poate fi prevenit si combatut traficul de persoane si violenta domestica.
 
Ambele rapoarte se refera la domenii in care Romania, prin intermediul unui raportor roman, poate sa aduca contributii insemnate la politicile UE. In ceea ce priveste politica externa a UE, una extrem de activa in ultima vreme, putem pune in lumina modalitatea coerenta si profesionista in care politica externa recenta a Romaniei s-a integrat si a contribuit la concertul extern european. Totodata, analizarea strategiei de integrare a populatiei roma din punctul de vedere al dimensiunii de gen este o ocazie perfecta de a analiza intr-un mod onest si deschis situatia etniei roma din Romania, actiunile intreprinse de tara noastra, dar si de celelalte state membre, in realizarea acestei strategii, precum si identificarea de solutii europene la aceasta problema europeana", a concluzionat europarlamentarul roman.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3633

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 551

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 941

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2555

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3532

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 407

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1049

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 952

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 631

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 3393

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1128

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 818

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 781

Motociclist implicat într-un accident rutier la intrare în Constanța dinspre Lazu (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1581

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1184