Minodora Cliveti Parlamentul European, factor esential de decizie pentru viitorul Europei

COMUNICAT DE PRESA

Minodora Cliveti: Parlamentul European, factor esential de decizie pentru viitorul Europei

Parlamentul European a adoptat in cadrul acestei sesiuni plenare de la Strasbourg o serie de rapoarte si rezolutii cu impact direct asupra viitorului cetatenilor europeni, reflectat in principal de acordul politic privind Cadrul financiar multianual 2014-2020 pentru a pune in aplicare cu succes Strategia UE 2020.
Un succes important al Parlamentului a fost introducerea "clauzei de revizuire" care va da posibilitatea atat viitorului Parlament cat si viitoarei Comisii sa aiba un punct de vedere asupra bugetului si faptul ca legislativul european s-a asigurat de asumarea de catre Comisia Europeana a achitarii platilor restante pentru 2013, care sunt de aproximativ 11,2 miliarde de euro.
Europarlamentarii socialisti au avut o contributie semnificativa la consolidarea acestui acord prin:
- alocarea sumei de 6 miliarde euro in perioada 2014-2015 pentru a combate somajul in randul tinerilor;
- alocarea de fonduri disponibile pentru a lupta impotriva somajului in randul tinerilor din 2016 si pana la sfarsitul perioadei de sapte ani, datorita unei mai mare flexibilitati in buget;
- majorarea sumelor din Fondul de ajutor european pentru persoanele cele mai defavorizate de la 2,5 miliarde de euro la 3,5 miliarde de euro.
Este de remarcat efortul depus de catre presedintia irlandeza pentru ajungerea la un acord intre Parlamentul European, Comisia Europeana si Presedintia Consiliului in vederea asigurarii unui Cadru financiar multianual operational, coerent, transparent si mai adaptat la nevoile cetatenilor Uniunii. Regulamentul privind Cadrul financiar multianual și noul Acord interinstitutional urmeaza sa fie adoptate la inceputul acestei toamne, daca se vor respecta conditiile exprimate in acordul politic agreat.
In acest context, Consiliul trebuie sa fie de acord in cel mai scurt timp cu o suplimentare de 7,3 miliarde euro si sa aloce fondurile necesare pentru a evita un deficit structural in 2013.


Urmatoarea presedintie a Uniunii Europene pentru viitorul semestru, preluata deja de Lituania, va trebui sa finalizeze Cadrul financiar multianual, sa promoveze o politica de coeziune mai coerenta si mai eficienta, o politica sociala si de ocupare a fortei de munca mai structurata, concentrata in special pe tineri, pe drepturile muncitorilor si pe egalitatea intre femei si barbati.


Un succes in cadrul politicii de promovare a femeilor in functii de conducere, il reprezinta numirea doamnei Emily O'Reilly, care a fost aleasa Ombudsman european, fiind astfel prima femeie care detine aceasta functie. Rolul Ombusdmanului este de a investiga plangerile impotriva institutiilor europene, inclusiv lipsa de transparenta si refuzul de a oferi informatii sau documente.


"Ca femeie, dar si ca membra in cadrul Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen din Parlamentul European, sunt mandra ca legislativul european a demonstrat ca sansele femeilor de a ocupa functii de conducere nu sunt numai in teorie, ci pot fi si concretizate. Astfel, am aratat ca experienta si pregatirea profesionala trebuie sa primeze in fata ideilor preconcepute si nu de multe ori exprimate", a declarat europarlamentarul roman.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Accident rutier pe bulevardul Tomis în apropierea Muzeului de Artă. Un autoturism, implicat (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1735

Horoscop pentru marți, 19 martie 2024. O zi minunată pentru a stabili călătorii profesionale pentru unii nativi

19 Mar 2024 603

Grupul de spitale MEMORIAL din Turcia deschide birou de reprezentanță la Constanța

18 Mar 2024 546

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 3850

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1491

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1731

Un doc s-a scufundat în Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1384

UPDATE Percheziții DNA la Primăria Capitalei!

15 Mar 2024 469

Florin Salam, reținut pentru 24 de ore pentru înșelăciune. Detalii din anchetă (VIDEO)

14 Mar 2024 882

UPDATE Accident rutier în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța

12 Mar 2024 1102

Horoscop pentru luni, 11 martie 2024. Dorința de comunicare este mare pentru una dintre zodii

11 Mar 2024 585

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 624

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în Medgidia! Două autoturisme implicate

01 Mar 2024 884

UPDATE Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. O persoană, rănită

29 Feb 2024 741

Știri Constanța Accident rutier în zona la Hanul Piraților!

29 Feb 2024 849