Minodora Cliveti - "Pasi concreti spre un cadru legal european privind drepturile lucratorilor in contextul liberei circulatii"

Europarlamentarul roman Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen, a prezentat in cadrul sedintei comisiei punctul de vedere ca raportor din partea socialistilor si democratilor europeni pe raportul privind propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind masurile de facilitare a exercitarii drepturilor conferite lucratorilor in contextul liberei circulatii a lucratorilor.
 
Dreptul de a lucra si trai in una din tarile Uniunii reprezinta libertati fundamentale ale Uniunii, mobilitatea lucratorilor avand o contributie pozitiva la cresterea economica a tarilor in care acestia isi desfasoara activitatea.
 
Actuala criza economica a avut efecte negative asupra mobilitatii si a afectat cel mai mult lucratorii temporari si cei cu fractiune de norma, femeile reprezentand una dintre categoriile cel mai puternic afectate.
 
"Prin propunerea de directiva inaintata de Comisia Europeana spre analiza si aprobare Parlamentului European, consider ca putem aduce o contributie importanta imbunatatirii situatiei si exercitarii drepturilor lucratorilor care aleg sa locuiasca si sa lucreze in alt stat membru UE.
 
Este de datoria statelor membre sa creeze structuri, organisme care sa informeze, sa faciliteze si sa simplifice procedurile administrative cu privire la libera circulatie a lucratorilor, cum ar fi obtinerea permisului de rezidenta, a permisului de lucru, portabilitatea drepturilor sociale, accesul la ingrijiri medicale, evitarea dublei impuneri fiscale, transferul certificatelor de inmatriculare a autovehiculelor, transferul copiilor in sistemul de invatamant, etc. Trebuie atent monitorizate agentiile si organizatiile care ofera locuri de munca pentru lucratorii din alte state membre si trebuie identificate in special cele care ofera locuri de munca fictive sau locuri de munca la negru.
 
De asemenea, trebuie acordata o atentie deosebita femeilor care desfasoara activitati ce implica ingrijirea copiilor sau a persoanelor in varsta – cum ar fi cele de baby-sitter, de bona sau infirmiera si de femei de serviciu – care sunt adesea angajate de catre entitati private, precum familii sau membri ai familiei si ajung astfel sa lucreze fara un contract de munca sau ilegal si, astfel, nu se bucura de drepturile si avantajele ce li se cuvin, precum securitatea sociala, asistenta medicala etc.
 
O situatie aparte si care nu trebuie deloc neglijata o reprezinta situatia copiilor lasati acasa de parintii lor si care trebuie ajutati sa se dezvolte normal si sa beneficieze de educatie si de o viata sociala corespunzatoare", a declarat europarlamentarul roman.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Accident rutier pe bulevardul Tomis în apropierea Muzeului de Artă. Un autoturism, implicat (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1735

Horoscop pentru marți, 19 martie 2024. O zi minunată pentru a stabili călătorii profesionale pentru unii nativi

19 Mar 2024 603

Grupul de spitale MEMORIAL din Turcia deschide birou de reprezentanță la Constanța

18 Mar 2024 546

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 3847

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1488

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1730

Un doc s-a scufundat în Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1383

UPDATE Percheziții DNA la Primăria Capitalei!

15 Mar 2024 469

Florin Salam, reținut pentru 24 de ore pentru înșelăciune. Detalii din anchetă (VIDEO)

14 Mar 2024 882

UPDATE Accident rutier în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța

12 Mar 2024 1101

Horoscop pentru luni, 11 martie 2024. Dorința de comunicare este mare pentru una dintre zodii

11 Mar 2024 585

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 622

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în Medgidia! Două autoturisme implicate

01 Mar 2024 883

UPDATE Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. O persoană, rănită

29 Feb 2024 733

Știri Constanța Accident rutier în zona la Hanul Piraților!

29 Feb 2024 848