Minodora Cliveti - Plenul Parlamentului European pune bazele cardului profesional european si dezbate problematica romilor in UE

Minodora Cliveti, europarlamentar PSD si membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, din Parlamentul European saluta votarea in plenul PE a raportului referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale și a Regulamentului privind cooperarea administrativă prin intermediul sistemului de informare al pieței interne. Documentul reprezinta inca un pas in crearea pietei europene unice a muncii si urmareste folosirea optima a fortei de munca europene calificate si eliminarea concurentei neloiale intre lucratorii europeni, in primul rand prin introducerea unui card profesional european. Acesta va fi un instrument extrem de util in desfasurarea procesului mobilitate profesionale, pentru combaterea somajului si pentru exercitarea in concret a atributiilor cetateniei europene.
 
"Cadrul normativ de recunoaștere a calificărilor profesionale necesita de mult timp o actualizare care să garanteze o mai mare flexibilitate, o recunoaștere efectivă a competențelor reale dobândite de fiecare profesionist și o reducere a costurilor administrative determinate de mobilitatea fortei de munca, unul din cele patru drepturi fundamentale ale UE. Introducerea cardului profesional permite nu numai o recunoastere reciproca mai simpla si mai rapida a calificarilor, ci si o reducere a acestor costuri administrative. De asemenea, recunoasterea calificarilor profesionale ale candidatilor la mobilitate in Statele Membre reprezinta un pas inainte in facilitarea deplasarii cetatenilor Uniunii Europene pe piata muncii.Totodata, documentul impune si recunoasterea stagiilor profesionale pe teritoriul UE, fapt benefic mai ales pentru tinerii lucratori", a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.
 
In contextul plenarei de la Strasbourg a avut loc si o dezbatere referitoare la situatia romilor in UE, la care a participat comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie Vivian Reding.
 
"In calitate de raportor din partea social-democratilor europeni privind aspecte ale strategiilor nationale de integrare a romilor, salut aceasta dezbatere.

Imbucuratoare a fost luarea de pozitie a comisarului Reding, faptul ca aceasta a subliniat importanta strategiei europene de integrare a romilor care va constitui obiect de analiza a CE anul viitor. Aceasta demonstreaza ca demersurile facute de europarlamentarii social-democrati romani pentru ca problematica roma sa devina una cu adevarat europeana dau roade, iar CE, prin vocea comisarului de resort, constientizeaza importanta gasirii de solutii europene.

Problematica roma tinde sa devina in mai multe state membre, una esentialmente politica, influentata, conditionata chiar de procese electorale iminente, ceea ce risca sa duca la tensiuni intre statele membre si la discriminarea unor cetateni europeni . De aceea, aducerea subiectului in dezbaterea PE este un fapt benefic pentru constientizarea necesitatii colaborarii intre autoritati locale si nationale ( comisarul anuntand organizarea unei reuniuni importante a primarilor din statele membre in care problemele romilor sunt pe agenda) in vederea gasirii de solutii durabile si corecte, a declarat Minodora Cliveti.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Accident rutier pe bulevardul Tomis în apropierea Muzeului de Artă. Un autoturism, implicat (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1735

Horoscop pentru marți, 19 martie 2024. O zi minunată pentru a stabili călătorii profesionale pentru unii nativi

19 Mar 2024 603

Grupul de spitale MEMORIAL din Turcia deschide birou de reprezentanță la Constanța

18 Mar 2024 546

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 3846

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1488

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1730

Un doc s-a scufundat în Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1383

UPDATE Percheziții DNA la Primăria Capitalei!

15 Mar 2024 468

Florin Salam, reținut pentru 24 de ore pentru înșelăciune. Detalii din anchetă (VIDEO)

14 Mar 2024 878

UPDATE Accident rutier în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța

12 Mar 2024 1100

Horoscop pentru luni, 11 martie 2024. Dorința de comunicare este mare pentru una dintre zodii

11 Mar 2024 585

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 621

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în Medgidia! Două autoturisme implicate

01 Mar 2024 882

UPDATE Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. O persoană, rănită

29 Feb 2024 732

Știri Constanța Accident rutier în zona la Hanul Piraților!

29 Feb 2024 848