Minodora Cliveti si Daciana Sarbu - Copiii nostri trebuie sa fie pe primul plan in cadrul politicilor europene!

Europarlamentarii romani Minodora Cliveti si Daciana Sarbu, impreuna cu europarlamentarul spaniol Alejandro Cercas si europarlamentarii italieni Sergio Cofferati si Gianni Pittela au initiat si organizat in Parlamentul European dezbaterea "Mobilitatea profesionala in UE si efectele sale asupra copiilor". Dezbaterea a fost determinata de nevoia de a analiza si gasi solutii la probleme nou ivite in spatiul european contemporan, probleme care ii vizeaza pe copii, in primul rand.
 
Intre acestea, mobilitatea profesionala, un drept al lucratorilor europeni, motor al dezvoltarii europene, este un fenomen social din ce in ce mai pregnant, implicand mase relativ mari de cetateni ai statelor membre.
 
Dreptul lucratorului de a cauta un loc de munca mai performant trebuie sa fie pus in ecuatie cu alte drepturi fundamentale precum dreptul sau la viata privata sau dreptul la tratament egal, nediscriminatoriu. Un lucrator este o fiinta umana complexa, performanta sa profesionala se realizeaza nu numai intr-un cadru de lucru dat, dar si ca urmare a realizarii unui cadru familial propice implinirii sale profesionale si umane. Viata sa de familie, copiii sai il pot ajuta in mod esential la realizarea sa profesionala. Or, se constata ca foarte multi dintre lucratorii mobili profesional sunt siliti sa isi abandoneze copiii in tara de origine, in timp ce altii se misca profesional impreuna cu familiile. In ambele situatii exista consecinte majore mai ales asupra copiilor: cei ramasi acasa sunt lipsiti de grija parinteasca, cresc inafara cadrului familial si pot suferi grave deformari de natura psihologica, cei care isi insotesc parintii pot fi victime ale discriminarii, au dificultati de integrare intr-un mediu social si cultural diferit, uneori ostil, cresc intr-o lume straina incercand sa se integreze, ceea ce presupune din start o situatie de inferioritate fata de alti copii.
In fine, o a treia categorie sunt acei copii care sufera trauma intoarcerii precipitate in tara de origine, ca urmare a unor masuri de expulzare a parintilor sau din neputinta acestora de a se integra in statul gazda.
 
Daciana Sarbu a facut apel la institutiile UE pentru crearea unui cadru legislativ special destinat protectiei copiilor migrantilor, sustinut prin finantare europeana dedicata si complementar strategiilor nationale ale statelor membre: “Fie ca raman acasa ori isi insotesc parintii peste hotare, copiii migrantilor sunt o categorie aparte, foarte vulnerabila, iar pentru protejarea lor nu se fac eforturi suficiente la nivelul UE. Un astfel de cadru european trebuie sa garanteze protectie adecvata, suport educational si psihologic, sustinere pentru invatarea limbilor straine, mecanisme de adaptare si reinsertie pentru acesti copii”.
 
Eurodeputata a subliniat si un risc suplimentar, ce ii vizeaza pe romani: “Trebuie sa tinem cont de amenintarea tot mai mare reprezentata de discursul extremist. Cata vreme migrantii romani sunt tinta atacurilor iresponsabile ale vocilor antieuropene, si copiii acestora vor fi afectati de ura si agresivitatea acestor manifestari”.
 
"In actualul climat european amprentat de criza se ridica unele voci care clameaza impotriva "exodului economic" al lucratorilor din estul european spre vest. In combaterea acestor voci trebuie sa avem in vedere mai ales interesul superior al copiilor, care nu trebuie sa ajunga victime ale mobilitatii profesionale. Parintii lor, cetateni europeni, au dreptul de a-si construi cariere profesionale in intreg spatiul UE, fara restrictii, iar copiii, de asemenea cetateni europeni, au dreptul la viata demna, libera, lipsita de discriminare. Numai in acest fel vom avea o generatie viitoare de adulti constienti de importanta UE si luptand pentru aceasta. Orice alt tip de abordare este de natura a periclita acest deziderat, care este scopul fundamental al insasi existentei UE", a declarat Minodora Cliveti.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Plângere la Parchetul General depusă de Dacian Cioloș împotriva lui Marcel Ciolacu (VIDEO)

11 Mar 2024 514

Conferința județeană a PUSL Constanța. Chiforeanu -președinte, Eserghep-primvicepreședinte (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1249

Traian Băsescu, internat în spital din cauza unei gripe de tip A

28 Jan 2024 672

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, internat la Spitalul Militar din București

27 Jan 2024 1393

Pro România a decis să participe cu liste proprii la alegerile pentru Parlamentul European, cap de listă fiind Victor Ponta

14 Jan 2024 933

Europarlamentarul Dan Motreanu Comisia Europeană a aprobat o schemă notificată de România pentru investiții în porturile unde fluxurile comerciale au crescut în urma războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei

12 Jan 2024 793

Scenariu-Klaus Iohannis ar putea prelua președinția Consiliului European

10 Jan 2024 871

Corina Creţu Politicienii pro-europeni trebuie să coopereze pentru apărarea proiectului european de valul extremismului

04 Jan 2024 723

Dacian Cioloş „Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea flexibilizării poziţiei Austriei pe Schengen"

10 Dec 2023 886

LIVE VIDEO+TEXT Europarlamentarul Corina Crețu și consilierul judetean, Razvan Filipescu susțin o conferință de presă la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 May 2023 1543

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2017. „Și tu poți fi europarlamentar pentru o zi!“ de Mara Gabriela Belcin, clasa a IX-a A

06 May 2023 1099

Dan Motreanu, europarlamentar PNL „Sunt dezamăgit de modul în care Ministerul Agriculturii a negociat acordarea compensațiilor pentru fermierii români afectați de importurile de grâne din Ucraina”

16 Mar 2023 1521

Botoșani Directorul DSVSA, Mihai Țurcanu, cercetat de DNA sub control judiciar

14 May 2022 1555

Bancnota de 20 lei, lansată până la sfârșitul anului. Va avea imprimat chipul Ecaterinei Teodoroiu

28 Sep 2021 6789

Constanța Conferință de presă la biroul europarlamentarului Nicolae Ștefănuță. Prezent și președintele Senatului României, Anca Dragu

10 Jul 2021 1850