Minodora Cliveti Soluţii europene pentru prevenirea şi tratarea cancerului de sân

Europarlamentarul Minodora Cliveti, membră a comisiilor de Ocupare a forţei de muncă şi afaceri sociale și Drepturile femeii şi egalitatea de gen a participat marți, 18 iunie, în calitate de invitat oficial la o dezbatere cu tema "Femeia invizibilă - examinarea impactului cancerului de sân avansat asupra femeii și societăţii", organizat la Bruxelles de European Patient Advocacy Group cu sprijinul companiei Novartis. La discuţie au participat numeroși profesori, medici, cadre medicale specializate în oncologie dar și pacienți care au suferit de cancer de sân avansat, organizații non guvernamentale active în domeniu, între care Fundația „Renașterea” din România reprezentată de Mihaela Geoană şi Cristiana Copos.
 
Doamna europarlamentar Cliveti a prezentat situația dificilă cu care se confruntă femeile afectate de această boală şi a propus măsuri concrete pentru reintegrarea acestora pe piața muncii:
 " Sănătatea femeii este sănătatea familiei. Când femeia este bolnavă, întreaga familie suferă. Iar când femeia este susținătorul unei familii monoparentale, caz care apare din ce în ce mai des, situația este şi mai dramatică. De cele mai multe ori femeia este ultima din familie care se duce la medic. Femeile care suferă de cancer au dorința şi dreptul să muncească şi să fie reintegrate la locul de muncă”, a subliniat europarlamentarul român. Aceasta a propus o serie de măsuri menite să ajute femeile afectate de această boală:
- implementarea unor programe eficiente şi gratuite de depistare precoce a cancerului de sân; astfel de programe ar aduce beneficii bugetare reale pe termen lung; rolul medicului de familie este esențial şi acesta ar trebui să invite femeile să își facă aceste teste;
- creșterea nivelului de informare ar trebui să înceapă încă din școli prin promovarea unei educații orientate spre prevenire şi a unui stil de viață sănătos;
- o abordare curajoasă a bolii sub toate aspectele ei, mai ales din punct de vedere psihologic: femeile păstrează secretul față de alții, neagă realitatea. Boala nu e o rușine.
- cancerul de sân este o boală complexă, care merge mână în mână cu cancerul de col uterin şi care necesită mari costuri sociale pentru operație şi terapie. Puține femei au bani pentru refacerea sânului deoarece operaţia este foarte costisitoare. Ar trebui ca această refacere să nu fie considerată una estetică, ci o parte a terapiei de vindecare a cancerului și să fie acoperită de asigurarea medicală. Lipsa unei astfel de acoperiri poate duce la scăderea stimei și încrederii în sine și poate afecta negativ viața curentă a femeii, atât la din punct de vedere individual, dar şi ca partener în cuplu și membru al societății.
- bugetarea de gen este un instrument util pe care statele membre ar trebui să îl susțină în cadrul politicilor naționale; în acest sens ele ar trebui să aloce fonduri specifice atât pentru prevenirea, depistarea şi tratamentul cancerului de sân, cât şi pentru programe educaționale, de dezvoltare profesională şi de dobândire a unor noi cunoștințe tehnologice, programe care ar putea crește semnificativ numărul femeilor cu cancer de sân care se vor întoarce la un loc de muncă satisfăcător pentru acestea;
- statele membre ar trebui să introducă politici fiscale şi sociale atractive pentru acei angajatori care aleg să angajeze sau să păstreze în muncă femei diagnosticate cu cancer de sân; în vederea introducerii unei noi politici de protecţie a pacienților care suferă de orice formă de cancer și pentru o mai bună uniformizare şi consolidare a modalităților de sprijinire a acestora la nivelul Uniunii Europene, Comisia Europeană ar trebui să invite la discuții preliminare reprezentanți ai pacienților, angajatorilor, cadrelor medicale şi îngrijitorilor.
„Se impune şi solidaritatea femeilor în prevenirea şi combaterea cancerului de sân: majoritatea medicilor şi a cadrelor medicale sunt femei, majoritatea profesorilor sunt femei, majoritatea jurnaliștilor sunt femei, majoritatea activiștilor din ONG-uri sunt femei.....dar, majoritatea decidenților nu sunt femei. Deci, trebuie să ne ajutăm şi între noi, femeile, şi să ne luptăm pentru o strategie europeană unitară de prevenire şi tratare a cancerului de sân”, a conchis europarlamentarul român.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3434

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 544

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 938

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2550

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3524

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 403

Accident rutier pe bulevardul 1 Mai din Constanța, în zona Gării CFR (GALERIE FOTO)

06 Apr 2024 1040

Oficial de la MApN despre detonarea din Poligonul Capul Midia!

05 Apr 2024 946

A fost condamnată în primă instanță Mirabela Călin, fost secretar al municipiului Constanța, vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac prin care a fost concediată!

04 Apr 2024 630

UPDATE Caz șocant la Constanța! Adolescent de 17 ani decedat după ce a căzut de la etajul unei clădiri în construcție. Minorul fusese dat dispărut (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 3295

UPDATE Autocamion încărcat cu piatră răsturnat în județul Constanța, O victimă, încarcerată (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 1125

Horoscop pentru joi, 04 aprilie 2024. Este o zi animată la serviciu pentru una dintre zodii

04 Apr 2024 813

Autobuz plin cu elevi, cuprins de flăcări în Moldova Nouă! (FOTO)

02 Apr 2024 775

Motociclist implicat într-un accident rutier la intrare în Constanța dinspre Lazu (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1565

Accident rutier în Constanța la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân cu Nicolae Iorga (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Apr 2024 1183