Comunicat Presedinte PDL Constanta senator Christian Gigi Chiru 15 Mai 2013

Senatorul PDL Christian Gigi Chiru i-a adresat o interpelare ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc referitoare la amânarea nejustificată a unor procese, fapt care aduce prejudicii financiare, dar şi de imagine, justiţiei române.
Parlamentarul constănţean i-a reamintit ministrului că raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost unul destul de critic la adresa justiţiei şi că independenţa justiţiei din România este o adevărată problemă pentru Europa. Mai mult decât atât, amânarea proceselor, a luării unor decizii judecătoreşti, pericolul depăşirii termenului de prescriere au adus prejudicii considerabile statului, Ministerului de Justiţie şi a prejudiciat bugetele prin cheltuirea unor sume însemnate. Senatorul Christian Gigi Chiru a solicitat ministrului Justiţiei prezentarea viziunii sale asupra unor proceduri de urgentare a proceselor. Parlamentarul a atras atenţia şi asupra unor cazuri de notorietate.
„Având în vedere că Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost unul destul de critic la adresa Justiţiei mai ales că, aşa cum se arată în raport „una dintre preocupările majore a fost dovada clară a exercitării de presiuni asupra instituţiilor judiciare şi a lipsei de respect pentru independenţa sistemului judiciar. Aceasta rămâne un motiv serios de preocupare. Comisia a primit numeroase rapoarte privind acte de intimidare sau hărţuire comise împotriva unor persoane care lucrează în instituţii judiciare şi anticorupţie importante, inclusiv ameninţări cu un caracter personal împotriva judecătorilor şi a familiilor acestora şi campanii mediatice de hărţuire”, independenţa Justiţiei din România este o adevărată problemă pentru Europa. Acest lucru este vizibil mai ales că sunt procese care de ani de zile aşteaptă o decizie din partea judecătorilor, mai ales când vine vorba de oameni politici, cu influenţă, dosarele devin imposibil de rezolvat sau mai de grabă se găsesc tot felul de artificii pentru a jongla legea. Astfel, se ajunge la amânări continue până la prescripţii sau la imposibilitatea de rezolvare a cazurilor şi, implicit, la nepedepsirea unor infractori”, se arată în interpelarea semnată de parlamentarul Constănţean. Senatorul Christian Gigi Chiru a dat ca exemplu un caz de notorietate pentru Constanţa şi România: „Atunci când este vorba despre un om politic influent, care prejudiciază patrimoniul oraşului pe care îl conduce şi pe cel al statului, ocupând funcţie publică, în timp ce procesul tărăgănează de ani de zile. Pe 28 octombrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa). Situaţii similare întâlnim şi la alţi politicieni, Adrian Năstase, Liviu Dragnea, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, Gigi Becali şi alţii. Având în vedere că aceste procese se tărăgănează de ani de zile se ridică semne de întrebare privind influenţa pe care anumiţi politicei o  au asupra justiţiei. Consider că durata de soluţionare acestor dosare aduce prejudicii României, bugetului de stat şi implicit inculpaţilor. Dacă aceste procese s-ar fi finalizat la timp, Constanţa şi România  ar fi avut astăzi un alt destin, o altă imagine pe plan european şi astăzi am fi avut o șansă reala de a fi in Schengen”.
În acest context, parlamentarul constănţean Christian Gigi Chiru i-a adresat ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, următoarele întrebări:

Care este strategia dumneavoastra, în calitate de ministru pentru soluționarea mai rapida a proceselor de judecată?
Ce urmează să faceţi pentru a îmbunătăţi sistemul juridic românesc şi a repara imaginea acestuia în plan european?
      
Biroul de presă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Accident rutier pe bulevardul Tomis în apropierea Muzeului de Artă. Un autoturism, implicat (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1735

Horoscop pentru marți, 19 martie 2024. O zi minunată pentru a stabili călătorii profesionale pentru unii nativi

19 Mar 2024 603

Grupul de spitale MEMORIAL din Turcia deschide birou de reprezentanță la Constanța

18 Mar 2024 546

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 3847

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1491

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1731

Un doc s-a scufundat în Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1384

UPDATE Percheziții DNA la Primăria Capitalei!

15 Mar 2024 469

Florin Salam, reținut pentru 24 de ore pentru înșelăciune. Detalii din anchetă (VIDEO)

14 Mar 2024 882

UPDATE Accident rutier în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța

12 Mar 2024 1101

Horoscop pentru luni, 11 martie 2024. Dorința de comunicare este mare pentru una dintre zodii

11 Mar 2024 585

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 623

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în Medgidia! Două autoturisme implicate

01 Mar 2024 884

UPDATE Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. O persoană, rănită

29 Feb 2024 739

Știri Constanța Accident rutier în zona la Hanul Piraților!

29 Feb 2024 848