Ovidiu Raeţchi, deputat PNL - Începem şcoala în sectorul 5 fără pază asigurată în şcoli şi cu cabinete medicale goale. Asta poate duce la tragedii

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, candidat la primăria Sectorului 5, solicită intervenția Consiliului Local și a Ministerului Educației pentru clarificarea şi optimizarea sistemului de învăţământ în sectorul 5. În urma unor discuții cu cadrele didactice și numeroaselor sesizari primite de la locuitorii sectorului 5, Ovidiu Raețchi a transmis o scrisoare deschisă către Consiliul Local și Ministerul Educației pentru a solicita lămuriri privind o serie de aspecte nefunctionale la inceputul anului scolar: 
“Am primit și primesc în continuare numeroase sesizari de la locuitorii din Sectorul 5 privind condițiile și modul de funcționare și organizare în unele școli din sector. De asemenea, am avut privilegiul de a cunoaște câțiva profesori și învățători excepționali din sector, care au venit cu sugestii importante pe care doar cineva care are în grijă formarea unor copii le poate formula atât de pertinent. În mod cert, vina nu aparține conducerii acestor școli, ci unui întreg sistem care trebuie remediat pentru a-și servi principalii beneficiari: elevii. Sunt chestiuni esentiale, care cer o soluționare urgentă: siguranța elevilor din sectorul 5 și învățământul în două și chiar în trei schimburi și la ore inadecvate actului de învățare. În prezent, în sectorul 5 unitățile școlare nu au serviciul de pază asigurat de către primarie; paznicii sunt plătiți cu bani colectați  de la părinți. E o presiune financiară suplimentară pusă pe părinții elevilor din sectorul 5 și e profund greșit să reiterăm acestă practică. Mai mult, tot din considerente financiare, se apelează la soluții improvizate de pază, la personal lipsit de pregătirea și de capabilitățile necesare să protejeze elevii. Mi s-au adus la cunoștință câteva din actele de vandalism și de violență petrecute în aceste școli în perioada în care serviciul de pază nu era asigurat din cauza intarzierii donatiilor. E absolut obligatoriu ca plata pentru acest serviciu să fie asigurata de Primărie, să intrăm în rândul celorlalte sectoare.
Mai mult, sectorul 5 este singurul sector în care există școli în care se învață în 3 schimburi. Trebuie să renunțăm la acest sistem de învățare în două și chiar în trei schimburi, pentru că e împotriva oricărei logici pedagogice si psihologice. Nu știu cum ne putem aștepta la performanță școlară sau măcar la menținerea constantă a puterii  de concentrare când un copil începe orele la 15.00 și  le termină la 20.00. Școala nu e o uzina comunista în care se învață in schimburi. Sigur că desfășurarea orelor de curs într-un singur schimb ridică alte probleme: infrastructură școlară, lipsa spațiilor și a dotărilor necesare. Însă învățământul într-un singur schimb trebuie să devină o realitate pe termen mediu. Alte reclamații au vizat grădinițele cu program normal în care copiii de 3-5 ani vin la program la ora 12 sau 13, când la ora aceea ar trebui să doarmă potrivit programului oficial, iar educatoarele sunt nevoie să lucreze două norme.
O altă problemă fundamentală și care cere o soluționare urgentă e legată de personalul medical din școli. În prezent, e îngrijorător să știi că un medic are în grijă trei școli și că e obligat să facă naveta între ele. Ca elev, pentru a forta un paradox, singura solutie e să te simti rău doar în timpul orelor de funcționare a cabinetului. A existat până acum o soluție de avarie datorata profesorilor de biologie care au intervenit de câte ori a fost nevoie, suplinind medicul. Nu putem să convertim, totuși, profesorul de biologie în medic, deși se pare că în unele școli el salvează vieți.
De asemenea, s-a ridicat și problema consilierii psihopedagogice. Suntem foarte departe de modelul occidental al psihologului școlar care urmărește evoluția elevului și îl poate orienta către anumite licee și facultăți sau profesii, însă e greu de imaginat că un singur psiholog are în grijă chiar și o mie de elevi. Cei care pierd sunt tot elevii și de data aceasta. 
Nu mai vorbesc de eterna problemă a manualelor vechi și insuficiente, transmise din generație în generație cu tot cu amprentele personale stilistice ale foștilor posesori. Sau manuale care nu mai sunt editate de doi ani și sunt xeroxate la nesfărșit de profesori și elevi, e inadmisibil ca în fiecare an să avem aceeași discuție. In fapt, manualele nu sunt gratuite – asta se intampla numai in principiu si numai pe hartie. Începem școala total nepregătiți din cauza unui Guvern care pica testul nu doar la buna purtare politică, ci și la lucruri esențiale: respectul față de profesori, părinți și elevi.”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ovidiu Raețchi Municipiul Constanța are valoare strategică pentru forțele NATO

01 Apr 2022 1280

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi "Șefii din Jandarmerie trebuie să demisioneze de urgență"

23 May 2019 1680

Ovidiu Raeţchi îi cere lui Liviu Dragnea să se retragă din viaţa politică

23 Jan 2017 2881

Raeţchi acuză PSD că îl apără pe Dragnea „ca să păstreze intactă mașinăria de fraudare a votului”

25 Apr 2016 1841

Candidatul PNL la Primăria Sectorului 5, Ovidiu Raeţchi Mă angajez ca lista de consilieri locali să respecte criteriile de integritate şi principiul cotelor de gen. Fără oameni tributari lui Vanghelie

10 Mar 2016 2007

Comunicat Primarul Sava și deputatul Raețchi către Zgonea

12 Feb 2016 1817

”PSD şi UNPR, iubitorii de coloane oficiale își bat joc de moartea poliţistului Gigină şi de Colectiv”

04 Feb 2016 2434

Comunicat de presa Scrisoare Deschisă către președintele partidului Democrații Suedezi

25 Nov 2015 1790

Comunicat de presa Situația de la RADET parafează un eșec major al Primăriei Generale a Capitalei. Soluția unui Primar General interimar fără forță politică trebuie revizuită urgent

23 Nov 2015 1414

Comunicat de presă Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi

07 Oct 2015 1630

Ovidiu Raeţchi Dragnea, copy-paste după obiceiurile proaste ale lui Ponta

05 Oct 2015 2307

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, îndemn pentru social-democraţi

03 Oct 2015 2137

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi - Agenţia de recuperare a prejudiciilor trebuie să funcţioneze în subordinea DNA, nu a ANAF sau a ministerului Finanţelor. Românii din Diaspora cer mai multă eficienţă în recuperarea banilor furaţi din dosarele penale

26 Sep 2015 2064

Românii din Diaspora cer mai multă eficienţă în recuperarea banilor furaţi din dosarele penale

26 Sep 2015 1992

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi „Motto-ul PSD - un mini-Dragnea în fiecare localitate”

20 Sep 2015 2015