Comunicat de presa - Noua Republica a depus la Parlament Legea interzicerii simbolurilor si organizatiilor comuniste

Noua Republică a depus la Parlament Legea interzicerii organizaţiilor și simbolurilor comuniste

Ideologia și crimele comunismului nu sunt mai puțin condamnabile decât cele ale fascismului. Noua Republică propune ca România să aibă o legislație asemănătoare cu cea care prevede acum măsuri similare adoptate împotriva ideologiei fasciste, conform OUG 31/2002, actualizată prin Legea 217/2015. 

Partidul Noua Republică, prin senatorul său, în data de 8 septembrie 2015 a depus la Parlament o inițiativă legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război.

Detalii aici şi aici

Un alt regim criminal, cel fascist, face obiectul unei legi a statului Român prin OUG nr.31/2002, actualizată prin Legea nr. 217/2015, care privește „interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”.

Ideologia și crimele comunismului nu sunt mai puțin condamnabile decât cele ale fascismului. Legislația română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva ideologiei fasciste, pentru a evita, în țara noastră, propaganda comunistă și reapariţia unor organizații de tip comunist. 

Interzicerea comunismului 2Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) afirma în Rezoluţia nr. 1481/2006: „Regimurile comuniste totalitare care au existat în Europa Centrală și Orientală în ultimul secol și care încă există în mai multe țări ale lumii au fost marcate fără excepție de violarea masivă a drepturilor omului. Aceste violări, care variază după cultura, țara și perioada istorică, includ asasinatele și execuțiile, fie individuale, fie colective, decesele în lagărele de concentrare, moartea prin înfometare, deportările, tortura, munca forțată și alte forme de teroare fizică colectivă, persecuțiile pe motive etnice sau religioase, atingerile la libertatea de conștiință, de gândire și de expresie, atingeri la libertatea presei și absența pluralismului politic.” „Crimele au fost justificate în numele teoriei luptei de clasă și al principiului dictaturii proletariatului. Interpretarea acestor două principii a legitimat “eliminarea” unor categorii de persoane considerate ca dăunătoare construcției unei societăți noi și, prin urmare, ca dușmani ai regimurilor comuniste totalitare. În fiecare țară, victimele au fost, în mare parte, naționale. Este cazul, mai ales, al populațiilor din fosta URSS, care au fost victime în număr mult mai mare decât alte naționalități.”

România, a condamnat ferm regimul comunist, în data de 18.12.2006 prin vocea Președintelui în fața Camerelor reunite ale Parlamentului: „Ca şef al statului român, condamn explicit şi categoric sistemul comunist din România, de la înfiinţarea sa, pe bază de dictat, în anii 1944-1947 şi până la prăbuşire, în decembrie 1989. Luând act de realităţile prezentate în Raport, afirm cu deplină responsabilitate: Regimul comunist din România a fost ilegitim şi criminal.”

Până acum, această condamnare nu a avut și consecințe juridice. Doar de curând s-au deschis procese penale împotriva unor criminali ai regimului comunist, procese ce nu s-au finalizat, încă, cu hotărâri definitive.


Constituția României interzice, la Art. 30 alin. (7), îndemnul la ură naţională, rasială, de clasă și violenţă publică, iar toate aceste garanții constituționale au fost transpuse acum în inițiativa legislativă a Noii Republici, respectiv: 

·         Pentru prevenirea şi combaterea incitării la ură de clasă, la discriminare şi la săvârşirea de infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, prezenta lege reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război;

·         Prin organizaţie cu caracter comunist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor comuniste, precum ura şi violenţa pe motive de diferenţă de clasă socială, superioritatea unor pături sau clase sociale şi inferioritatea altora, recurgerea la violenţă pentru schimbarea ordinii constituţionale sau a instituţiilor democratice;

·         Nu constituie infracţiune fapta dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unei chestiuni de interes public;

·         Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a genocidului, a crimelor contra umanităţii şi a crimelor de război, astfel cum sunt definite în dreptul internaţional, în Statutul Curţii Penale Internaţionale sau a oricărui alt tribunal penal internaţional înfiinţat prin instrumente internaţionale relevante şi a căror competenţă este recunoscută de statul român, ori a efectelor acestora se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. 

Inițiativă legislativă privind interzicerea organizaţiilor și simbolurilor cu caracter comunist vine în completarea susținerii de către Noua Republică a creării Tribunalului Internațional pentru Investigarea Crimelor Comunismului, detalii suplimentare aici  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.