Informare de presă


Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României, doamna senator Anca Boagiu, a avut o întrevedere cu o delegație a Serbiei condusă de doamna Tanja Miscević, negociator şef al Serbiei pentru aderarea la Uniunea Europeană, împreună cu domnul Branko Branković, Ambasadorul Serbiei în România. Întâlnirea a avut loc marți, 23 februarie a.c., la Sala Dimitrie Cantemir (Salonul Alb), Senatul României.
Vizita are loc într-un moment important din perspectiva relaţiei Serbiei cu Uniunea Europeană, autorităţile sârbe intensificând activitatea de informare a parlamentelor naţionale şi a guvernelor din UE pentru deschiderea până la finalul preşedinţiei olandeze (iunie 2016) a Cap. 23 (Sistem judiciar şi drepturi fundamentale) şi 24 (Justiţie, libertăţi şi securitate) de negociere în cadrul procesului de integrare europeană.
Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, doamna senator Anca Boagiu, a reafirmat sprijinul pe care ţara noastră îl acordă Serbiei în procesul de integrare europeană, punând la dispoziția părții sârbe experiența sa de fost ministru al integrării în România. Domnia sa a solicitat totodată partenerilor de discuție continuarea eforturilor în implementarea statului de drept, lupta împotriva corupției, reforma justiției și asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru minorităţile naţionale, pe întreg teritoriul Serbiei, în ceea ce priveşte accesul la educaţie, mass-media şi servicii religioase în limba maternă.
În cadrul întrevederii a fost pus accentul şi pe necesitatea unei mai bune colaborări economice între cele două state, Strategia pentru Regiunea Dunării fiind un punct comun unde România şi Serbia trebuie să-şi sporească implicarea astfel încât acest program european să devină un real succes, cu avantaje pentru toate ţările riverane şi nu numai.
Doamna Tanja Miscević a subliniat faptul că Serbia s-a angajat în implementarea unei foi de parcurs care să garanteze drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române pe întreg teritoriul Serbiei, în special a celor din estul Serbiei, de pe Valea Timocului. De asemenea, domnia sa a confirmat dorinţa Serbiei de a impulsiona schimbul de experiență în ceea ce priveşte procesul de integrare europeană şi angajamentul de reluare a dialogului în cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidatul USR la Primăria Comunei Ghindărești - „Am intrat în politică, USR era singura soluție pentru mine” (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 223

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 480

Proiectul de lege privind energia eoliană offshore, dezbătută în plen de Senatul României

28 Feb 2024 503

Senat A fost adoptat proiectul referitor la modificarea datei alegerilor președintelui României

26 Feb 2024 654

Magistrații și-au declinat competența într-unul dintre dosarele deschise de fostul senator liberal, Puiu Hașotti

15 Feb 2024 890

Ședinţă solemnă dedicată aniversării Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, la Parlament

04 Dec 2023 715

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu - Legea „2 Mai” a trecut in Senatul Romaniei

20 Nov 2023 1160

Legea pensiilor a fost adoptată de Senat

14 Nov 2023 1085

Senatul a adoptat o propunere legislativă prin care semnătura electronică produce efecte juridice

30 Oct 2023 917

Parlamentul a aprobat numirile la ANCOM și la Curtea de Conturi

10 Oct 2023 1294

Dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame, respinsă de Senat

19 Sep 2023 734

Averea și interesele lui Remus Negoi, senator USR de Constanța (DOCUMENTE)

17 Sep 2023 1406

Fostul parlamentar PNL, Puiu Hașotti a deschis un nou proces împotriva Senatului României

18 Jul 2023 4971

La Constanța a fost prezentat proiectul legislativ care va revitaliza sectoarele de turism și HoReCa, dar și industriile conexe

14 May 2023 1247

Reglementarea utilizării făinii de insecte, pe masa senatorilor! Ce presupune

01 May 2023 955