Prof. univ. dr. Andreas Orphanides va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius

 În ziua de 20 ianuarie 2012, orele 12, 00, Profesorului universitar dr. Andreas Orphanides, Rector al Universităţii Europene din Cipru şi Preşedinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Învăţământ Superior (EURASHE), i se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa – în Sala Senatului (Campus) – în prezenţa Conducerii Universităţii şi a unui numeros public (profesori, studenţi şi invitaţi).
 Profesorul Andreas Orphanides a obţinut licenţa în Istorie-Arheologie la Universitatea din Atena (Grecia), a absolvit Masteratul în Studii Clasice şi Arheologie la Universitatea Albany din New York şi Doctoratul în Antropologie/Arheologie la aceeaşi Universitate din Statele Unite ale Americii. Aceste titluri academice au fost urmate de specializări post-universitare la Hellenic Open University (Grecia), la Universitatea din Lisabona, în Noua Zeelandă etc.
 Istoricul şi Arheologul Andreas Orphanides este însă dublat şi de o înaltă pregătire teologică şi muzicală. A urmat Şcoala de Muzică Bizantină din Lapithos, Cipru şi de Muzică clasică la Conservatorul Naţional din Atena (Filiala din Lapithos, Cipru).
 Profesorul Andreas Orphanides n-a omis nici pregătirea sa în domeniul Marketingului şi Managementului. Astfel, în anul 1989 a urmat Cursurile de Marketing pentru Organizaţiile non-profit, organizate de Asociaţia Americană de Management, iar în anii 1992 şi 1997 pe cele de Managementul Calităţii, organizate de Ministerul Muncii din ţara sa de origine, Cipru. Or, şi aceste cursuri -  de Marketing şi Management – l-au ajutat şi în activitatea sa de Decan, cu probleme academice, între anii 1991-2006; de Rector al Universităţii Europene din Cipru, din anul 2007; de Preşedinte al Comitetului Executiv European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul superior (EQAR), din anul 2010, şi de Preşedinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Învăţământ Superior (EURASHE), din 2011, organism european din Comisiile căruia face parte şi Prorectorul Universităţii Ovidius, profesorul universitar dr. Nicolae V. Dură (este de altfel pentru prima dată când un cadru universitar, român, a fost cooptat în structura unui asemenea Organism instituţional de învăţământ european).
 Profesorul Andreas Orphanides predă istoria antichităţii, arheologia, muzica bizantină şi studii clasice nu numai la Universităţile din ţara sa, ci şi în străinătate, ca de pildă, la Universitatea Albany din New York, la Şcoala Greacă de la Biserica Ortodoxă Greacă Sfânta Sofia din New York, la Şcoala Theoritikon din Atena (Grecia), la Şcoala Greacă a Bisericii Elene din Lowell (SUA), unde este şi Directorul acesteia, etc.
 Rectorul Andreas Orphanides, care are însă şi o bogată experienţă în domeniul muncii de editoriale şi de redacţie, fiind editor Şef al Journal of Business and Society (1988-2007) şi Director la Institut of Cyprus Publications, SUNY din Albany, se bucură şi de o recunoaştere naţională şi internaţională, exprimată de altfel şi prin premiile şi distincţiile primite, dintre care amintim:
- Distincţia onorifică pentru contribuţia sa în domeniile Ştiinţei, Cercetării şi Culturii;
- Premiul Special din partea Facultăţii Cyprus College;
- Merite Ştiinţifice Deosebite, acordate de Universitatea Albany din New York (SUA) etc.
 Trebuie de asemenea să învederăm şi faptul că profesorul Andreas Orphanides este şi compozitor. În calitatea aceasta, a compus Poemul simfonic Anevada pentru Pian şi Orchestră; Suita simfonică în Fa Major Koινές Pιζεσ; Muzică şi Libretul pentru Simfonia nr. 1 în Re  minor Olympic Legacy (Moştenirea Olimpică) pentru orchestra simfonică, cor şi solist-bariton; Oratoriul Νησί του Έρωτα (Insula Iubirii); Versurile şi Muzica pentru Imnul Academic al Universităţii Deschise din Cipru şi al Universităţii Europene din Cipru etc.
 În fine, Rectorul Andreas Orphanides nu este numai un profesor de vocaţie, de largă respiraţie umanist-europeană, ci şi un cercetător de înaltă ţinută ştiinţifică, a cărui activitate în domeniul muncii de cercetare se exprimă atât în paginile a sute de studii şi zeci de cărţi, cât şi în Proiectele ale cărui Director şi Coordonator este.
Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa unei personalităţi universitar-academice de o asemenea anvergură, cu o largă recunoaştere internaţională, se afirmă desigur atât imaginea, cât şi prestigiul Universităţii Ovidius din Constanţa.

Prof. univ. dr. † Teodosie Petrescu,
Decanul Facultăţii de Teologie şi Arhiepiscopul Tomisului


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 2902

SRI angajează inginer electronist

07 Apr 2024 648

Zeci de elevi intoxicați la Timiș. DSP a intervenit

03 Apr 2024 381

Horoscop pentru duminică, 31 martie 2024. Cheltuielile comune cu alții sunt o temă delicată pentru unii nativi

31 Mar 2024 603

Horoscop pentru sâmbătă, 30 martie 2024. Iată ce le este rezervat zodiilor astăzi

30 Mar 2024 802

SRI angajează! Se cer, printre altele, atenţie la detalii și abilităţi de lucru în echipă!

22 Mar 2024 20588

Nu se modifică indemnizațiile pentru medicii specialiști și primari care efectuează gărzi

14 Mar 2024 533

Eveniment organizat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanța Master Nav adună studenți și specialiști într-un dialog constructiv (FOTO)

24 Feb 2024 730

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 31265

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5446

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 745

Horoscop pentru miercuri, 07 februarie 2024! Segmentul amoros este sensibil astăzi pentru unii nativi

07 Feb 2024 951

Un important Ordin al Ministrului Dezvoltării ar putea fi anulat la Constanța

05 Feb 2024 774

Vrei să lucrezi la SRI? Acum ai ocazia. Iată ce posturi sunt disponibile!

05 Feb 2024 2757

Gala Dark Knights 2024 la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 769