500 de cereri asteapta aprobarea

Caminul pentru persoane varstnice, alternativa "caldurii de acasa"

Caminul pentru persoane varstnice Constanta isi multumeste "chiriasii" #

Batranii au parte de numeroase surprize placute * Peretii centrului ascund sute de povesti, de asta data reale * Citesc, discuta pe teme politice, picteaza sau se plimba - activitatile de zi cu zi ale pensionarilor din camin * Cei ce locuiesc in camin sunt cazuri fericite, in timp ce 500 de cereri isi asteapta aprobarea #Caminul pentru persoane varstnice a reprezentat in ultimii ani o alternativa cu adevarat fericita a caldurii de acasa. In prezent, 250 de batrani locuiesc in acest centru si se poate spune ca sunt multumiti. Camere tip garsoniera, pentru doua persoane, un cabinet de fizioterapie, unul de stomatologie, patru medici cu diferite specializari, printre care un cardiolog si un psiholog, o frizerie si un intreg personal stau la dispozitia celor ce locuiesc aici. Finantarea vine de la Primarie, care, anul acesta a alocat o suma de 14 miliarde de lei, cheltuielile pentru o persoana ajungand la aproximativ sase milioane de lei, dintre care 1850.000 lei reprezinta contributia pensionarilor. Se pare ca, pe langa avantajele expuse mai sus, batranii au parte de numeroase surprize placute venite parca sa mai aline din durerea sufletelor, unele demult obosite. Spre exemplu, povestesc incantati sotii Ciurca, o familie respectata printre locatarii caminului, excursiile la manastiri sau iesirile la teatru sunt o adevarata relaxare, la acestea adaugandu-se micutele torturi primite cu ocazia zilelor de nastere sau banii pe care ii primesc de la Primarie batranii ce implinesc varsta de 80 de ani. La acestea se mai adauga si nelipsitele vizite ale studentilor sau elevilor in preajma sarbatorilor care le mai alunga din singuratate. Peretii centrului ascund sute de povesti care mai de care mai deosebite, mai impresionante sau mai fascinante. Este totusi dureros sa asculti istoria unei vieti, al carei personaj principal, pe intreg parcursul ei, a muncit incercand sa-si asigure zile bune pentru batranetile care vor sosi. Si cand, intr-un final, acestea au sosit, nu si le poate petrece decat intr-o camera a unui camin pentru persoane varstnice.

"Parca am sta la o statiune"

Spre exemplu, familia Ciurca, de care aminteam mai sus, reprezinta un asemenea caz. El a fost in tinerete croitor, iar apoi a lucrat la o centrala termica unde, dupa un efort mult peste puterile sale, s-a ales cu o paralizie. A locuit intr-o casa a Sanatoriului de la Agigea, conditiile de trai de acolo fiind foarte bune. Dar spitalul a fost inchis, iar cei doi au trebuit sa se mute. Printr-o cunostinta au ajuns aici, la Caminul pentru persoane varstnice la care stau de aproape patru ani. "Oamenii sunt multumiti, parca am sta la o statiune. Mancarea este foarte buna, avem apa calda si caldura din belsug. Lucrurile ni le-am adus noi, cu exceptia paturilor si ne simtim ca acasa", spune domnul Ciurca, singura problema a lui fiind faptul ca nu se mai poate deplasa. Este fericit in camaruta aceea mica alaturi de sotie. Ziua si-o petrece citind, discutand politica cu colegii de palier si din cand in cand mai si picteaza. Din pensia pe caz de boala pe care o primeste mai ramane cu aproximativ 600.000 lei dupa ce plateste camera, bani cu care, spune el, se descurca. Alte asemenea cazuri mai sunt printre locuitorii caminului. O alta familie, spre exemplu, a locuit 46 de ani la o vila, undeva in zona portului. A incercat sa cumpere apartamentul de doua ori, fiind refuzat de fiecare data de cei de la RAEDPP, pe motivul ca ar putea exista si un proprietar, care de altfel nu a intarziat sa apara. In anul 2001 au fost anuntati ca trebuie sa paraseasca apartamentul si sa-si gaseasca o alta locuinta, vila urmand a fi vanduta. Neavand unde se duce, dar fiind buni platnici si oameni seriosi, noii proprietari s-au oferit sa-i sprijine, gasindu-le o noua locuinta. Au avut de ales intre o garsoniera inchiriata si o camera la un centru pentru batrani. Asa au ajuns la Caminul pentru persoane varstnice de care sunt foarte multumiti. "Este curat, liniste, iar asistenta medicala este buna", spun cei doi soti. Insa cele doua cazuri prezentate mai sus sunt unele fericite. Dincolo de toate acestea exista si cazuri mai putin fericite. De exemplu, la aceasta data sunt 500 de cereri prin care se solicita o camera in acest camin care asteapta sa fie aprobate. Problema batranilor care raman dupa o viata intreaga fara un acoperis deasupra capului este una dintre cele mai spinoase probleme ale orasului care, se pare, nu-si va gasi o rezolvare foarte curand.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu este păcăleală! De astăzi, 1 aprilie, se oprește furnizarea căldurii în municipiul Constanța

01 Apr 2024 700

Termoficare Constanța Avarie pe bulevardul I. C. Brătianu. Iată ce consumatori nu vor avea apă caldă și căldură

27 Mar 2024 608

Termoficare Constanța Apa caldă și căldura oprite în unele zone din municipiu în urma unei avarii

25 Mar 2024 930

Societatea Termoficare Constanța va începe citirea contoarelor de energie termică. Iată când

22 Mar 2024 638

Termoficare Constanța face un anunț de întrerupere a furnizării de apă caldă și încălzire. Zona vizată

19 Mar 2024 585

Termoficare Constanța Lucrări pe strada Răscoalei. Iată ce consumatori nu vor beneficia de apă caldă și căldură în perioada următoare

10 Mar 2024 572

Termoficare Constanța Ce constănțeni nu vor avea apă caldă și căldură începând de mâine?

06 Mar 2024 807

Avarie Termoficare Constanța! Mai mulți constănțeni nu au apă caldă și căldură

22 Feb 2024 800

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura într-o zonă din municipiu

15 Feb 2024 725

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura în unele zone din municipiu. Iată lista zonelor vizate

14 Feb 2024 876

O nouă avarie Termoficare Constanța! Mai multe puncte termice nu furnizează căldură și apă caldă

13 Feb 2024 740

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura pe o stradă din municipiu

12 Feb 2024 845

Termoficare Constanța Fără apă caldă și căldură într-o zonă din municipiu. Iată care este aceea

12 Feb 2024 745

Termoficare Constanța Se oprește apa caldă și căldura pe o stradă din municipiu. Iată care este aceasta

11 Feb 2024 781

Termoficare Constanța Se oprește apa caldă și căldura în mai multe zone din municipiu. Iată lista străzilor vizate

11 Feb 2024 1075