A trebuit să moară 3 militari zdrobiţi de tehnica armatei. Efectul Valea Urdei Guvernul finanţează componenta de aviație a MAI și MApN pentru misiuni de urgență

 
În urma accidentului de la valea Urdei, judeţul Argeş se pare că autorităţile şi-au dat seama că trebuie făcut ceva.
 

Aşa se face că ieri, în şedinţa de Guvern, s-a stabilit că într-o primă etapă a programului de dotare și îmbunătățire a componentei de aviație a Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Apărării Naționale pentru executarea în comun a misiunilor în situații de urgență are nevoie de 15.385.000 de euro, conform unei declaraţii făcute în debutul ședinței de Guvern, de ministrul Carmen Dan.

 
 
 
Premierul Mihai Tudose a completat, precizând că întregul efort financiar pentru acest program este de 400 de milioane de euro. Șeful Executivului i-a cerut în context ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, ca la rectificarea bugetară să aloce banii necesari acestei prime etape. "Pentru etapa I, de 15.385.000 de euro, domnul ministru de Finanțe, la rectificare vreau banii. Nu e cu 'da' sau 'nu'", a spus Tudose.
 

Ministrul Carmen Dan a prezentat un raport, realizat de grupul de lucru interministerial, privind necesitățile de dotare și propunerile pentru îmbunătățirea componentei de aviație MAI și MApN, pentru executarea în comun a misiunilor în situații de urgență.

 
"Într-o primă instanță am avut în vedere asigurarea disponibilității aeronavelor existente. Și aici am luat în considerare reparația capitală, într-un centru autorizat, a motoarelor avionului mediu curier Cesna seria 5600200 destinat misiunilor umanitare SMURD", a afirmat ministrul Dan. Ea a spus că, pentru acest lucru, este nevoie de peste un milion de euro.
 

O altă investiție, potrivit ministrului de Interne, este cea pentru "reparația capitală a elicopterului MI 8 și configurarea acestuia pentru misiuni de căutare-salvare inclusiv pe mare". "Vorbim de montarea sistemului de flotabilitate", a spus ea, estimând că necesarul financiar este de peste 5 milioane de euro.
 

Acestora li se adaugă "asigurarea capabilităților necesare pentru zboruri night vision goggle pentru elicoptere grele din dotare".
 

"Am luat în calcul operaționalizarea a cinci elicoptere deja existente — vorbim de un necesar financiar de 5 milioane de euro", a afirmat Carmen Dan. La acestea se adaugă, potrivit ministrului, executarea de reparații și asigurarea resursei de zbor în anul 2017, ce ar presupune un efort financiar de peste 2 milioane de euro, precum și reducerea deficitului de personal.

 
Carmen Dan a evidențiat că necesarul financiar trebuie abordat în funcție de bugetul alocat ordonatorului secundar. "În ceea ce privește capabilitățile cu care contribuie Ministerul Apărării Naționale, s-a avut în vedere identificarea la nivelul acestui minister a soluțiilor optime de asigurare a echipamentelor medicale specifice, compatibile cu cele din sistemul național de Sănătate, care să poată fi întrebuințate la îndeplinirea misiunilor umanitare SMURD, la nevoie, și pentru elicopterele care pot opera în sistem MEDEVAC", a mai spus ministrul, relevând că necesarul financiar pentru acest efort este de 400.000 de euro.
 

"Vorbim de identificarea a cinci locații și a unui kit medical pe locație, identificarea la nivelul Ministerului Apărării Naționale a unei locații în zona centrală a teritoriului național, în proximitatea Arcului Carpatic, pentru finanțarea amenajării acesteia ca teren de aterizare prevăzut cu posibilități de alimentare a elicopterelor, marcaje și iluminație specifică", a declarat Carmen Dan, subliniind că acest demers va ușura misiunile de căutare-salvare în zona muntoasă.

 
Necesarul financiar pentru acest demers este de 220.000 de euro. La acestea se adaugă exploatarea capabilităților aeronavelor C27 Spartan de intervenție la urgență pentru stingerea incendiilor. "Vorbim de sistemul de lansare din aer a containerelor de apă, prin asigurarea unui set de kit-uri de stingere a incendiilor consumabile. Aici avem nevoie de 90.000 euro", a adăugat ministrul Afacerilor Interne.


Reamintim că în seara de 29 iunie un autocamion având la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte a fost implicat într-un accident de circulaţie în apropiere de localitatea Valea Urdei, judeţul Argeş.


Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie.


Trei militari au murit, iar alţi nouă au fost transportaţi la spitalul din Câmpulung şi doi la Braşov.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Răsună arme și trompete. Tragedia militarilor care a îndoliat țara. Se caută vinovați. Scăpați de războaie, zdrobiți sub camionul armatei. A murit de ziua numelui

02 Jul 2017 30764

Momente emoționante la Brigada 9 Mecanizată Mărășești Ceremonie de comemorarea camarazilor decedați în accidentul din județul Argeș

01 Jul 2017 7508

Oficial Lista militarilor decedați în accidentul din județul Argeș. Doi fuseseră în Afganistan. Cel mai tânăr avea 32 de ani. Cel mai vârstnic 40 de ani

30 Jun 2017 26850