Acuzaţii de „abuz în serviciu“ Arimex Comexim 2000 SRL a depus două plângeri penale pe numele directorului DGASPC Ilfov (document)



Societatea Arimex Comexim 2000 SRL, cea care oferă zilnic hrană pacienţilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi celor ai Spitalului Municipal de Boli Infecţioase Constanţa, a făcut, săptămâna trecută, două plângeri penale pe numele directorului executiv al DGASPC Ilfov, Iulian Bogdan Pîntea „în vederea cercetării şi trimiterii acestuia în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave“.


Ambele plângeri au fost trimise prin intermediul Poştei Române către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea. Una dintre cele două plângeri penale se referă la presupusa nerespectare a HG 903/2014 privind alocaţia de hrană, iar cea de-a doua vizează presupusa încălcare de către Iulian Bogdan Pîntea a „dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi a atribuţiilor de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor“. În continuare, prezentăm aspecte extrase din cele două plângeri penale formulate de SC Arimex Comexim 2000 SRL pe numele lui Iulian Bogdan Pîntea, director executiv al DGASPC Ilfov.

 Plângere penală pentru nerespectarea HG 903/2014 privind alocaţia de hrană



Petre Preda, reprezentantul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL, susține că „directorul DGASPC Ilfov, Iulian Bogdan Pîntea, a încălcat drepturile de hrană ale persoanelor instituţionalizate la DGASPC Ilfov, diminuând alocaţia de hrană a acestora cu peste 61%“. „În data de 11.06.2014, DGASPC Ilfov a organizat o procedură de cerere de oferte pentru achiziţia de «servicii catering», desemnând câştigătoarea procedurii pe ofertantul SC Mek Decor Trade SRL. Societatea noastră a contestat rezultatul procedurii la CNSC, care, prin decizia nr. 2070/C8/2447 din 9.07.2014,  a dispus anularea raportului de procedură şi reevaluarea ofertelor, astfel încât contractul a fost atribuit societăţii noastre. Contractul de achiziţie publică nr. 35768/13.08.2014, încheiat, astfel, între DGASPC Ilfov şi societatea noastră, are ca obiect prestarea serviciilor de catering, respectiv pregătirea, prepararea şi livrarea zilnică a hranei pentru aproximativ 200 de persoane cu handicap instituţionalizate“, se precizează în plângerea penală. Petre Preda mai aminteşte că, „potrivit documentaţiei de atribuire, respectiv Fişei de date achiziţie şi Caietului de sarcini, porţiile vor fi pregătite şi preparate de către ofertant în cantităţile şi conţinutul caloric stabilit prin normele de hrană prevăzute de legislaţia în vigoare şi cu respectarea nivelului minim al alocaţiei de hrană stabilit prin  HG nr. 421/2008 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială şi HCJ 75/29.08.2012. Alocaţia de hrană pentru fiecare persoană este de 8,30 de lei /zi fără TVA, adică 10,30 de lei cu TVA, în conformitate cu HG nr. 421/2008“, se menţionează în plângerea penală formulată de SC Arimex Comexim 2000 SRL pe numele directorului executiv al DGASPC Ilfov, Iulian Bogdan Pîntea.

Ce presupune Hotărârea nr. 903/2014 

În data de 15 octombrie 2014, Guvernul României a emis Hotărârea nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice, hotărâre care a fost publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 763 din 21 octombrie 2014.
Articolul 1 din HG nr. 903/2014 prevede că nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice se stabileşte potrivit nivelurilor prevăzute în anexa care face parte integrantă din hotărârea la care facem referire. În anexă, se precizează următoarele: „Nivelurile alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice - instituţii de asistenţă socială pentru persoane cu dizabilităţi - 16,6 lei, cămine pentru persoane vârstnice - 16,6 lei, cantine de ajutor social - 12 lei, alte instituţii publice de asistenţă socială cu regim rezidenţial sau semirezidenţial destinate persoanelor adulte, altele decât cele cu dizabilităţi - 16,6 lei, instituţii de asistenţă medico-socială - 16,6 lei.“ Articolul 2 din HG nr. 903/2014 prevede că hotărârea intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2015.
Potrivit articolului 4 din HG nr. 903/2014, „la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 421/2008 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 23 aprilie 2008“.

„DGASPC Ilfov nu a majorat alocaţia de hrană“ 

„După cum observăm, începând cu data de 1.01.21015, DGASPC Ilfov a fost obligată prin HG nr. 903/2014 să aplice aceste prevederi legale, adică să mărească alocaţia de hrană de la 10,30 de lei cu TVA, la 16,60 de lei cu TVA. În consecinţă, directorul executiv Iulian Bogdan Pîntea trebuia să facă demersurile necesare pentru punerea în aplicare a acestei legi şi să încheie un act adiţional în acest sens la contractul de catering nr. 35768/13.08.2014. Acest contract a fost iniţial valabil până la data de 31.12.2014, dar a fost prelungit lună de lună prin două acte adiţionale. Prin actele adiţionale, în mod intenţionat, premeditat, Pîntea Iulian Bogdan a dispus doar prelungirea duratei contractului fără să modifice şi valoarea alocaţiei de hrană, aşa cum îl obligă HG nr. 903/2014. Rezultă că numitul Pîntea Iulian Bogdan, prin abuz în serviciu, în mod deliberat a încălcat drepturile de hrană ale persoanelor instituţionalizate la DGASPC Ilfov, diminuând alocaţia de hrană a acestora cu peste 61%. DGASPC Ilfov are instituţionalizate persoane în mai multe centre: CRRN Bălăceanca, Vidra, Ciolpani, Tăncăbeşti, Voluntari. Din toate aceste centre, numai pentru CRRN Bălăceanca s-a încheiat un contract de servicii catering, pentru că avea cel mai mare număr de asistaţi“, mai adaugă în plângerea formulată Petre Preda, reprezentantul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL.

Povestea încâlcită a licitaţiilor 

„DGASPC Ilfov, în 2010 sau în 2011-2012, a atribuit prin încredinţare directă aceleaşi societăţi MEK Decor Trade  SRL un contract de servicii catering, pentru care a plătit valori care impuneau indiscutabil procedura licitaţiei, facilitând obţinerea de către ofertantul SC Mek Decor Trade  SRL a contractului de furnizare servicii catering în valoare de milioane de lei. Pentru că valorile achitate pentru acest contract au fost foarte mari, salariaţii instituţiei au refuzat să mai semneze documente de plată, procedând la scoaterea la licitaţie a acestui serviciu în anul 2013. Respectiva licitaţie a fost câştigată de societatea noastră cu toate că s-a încercat atribuirea contractului către acelaşi Mek Decor Trade  SRL. După finalizarea contractului din 2013, în data de 11.06.2014, DGASPC Ilfov a organizat procedura de cerere de oferte, pentru achiziţia aceluiaşi serviciu - «servicii catering» - şi a desemnat abuziv câştigătoarea procedurii pe  ofertantul SC Mek Decor Trade SRL. Societatea noastră, în calitate de participant la procedură, a contestat rezultatul procedurii la CNSC, care, prin decizia nr. 2070/C8/2447 din 9.07.2014, a dispus anularea raportului de procedură şi reevaluarea ofertelor astfel încât contractul a fost atribuit societăţii noastre“, mai spune Petre Preda, în plângerea penală. „Consideram că declararea SC Mek Decor Trade SRL ca fiind câştigătoarea iniţială a licitaţiei din 2014 a fost premeditată de către directorul executiv Pîntea Bogdan Iulian. Apreciem că în mod intenţionat a estimat o sumă cu mult prea mare pentru acest contract, în contextul în care urma să încheie contractul de servicii cu SC Mek Decor Trade SRL. Având în vedere atitudinea ostilă cu care am fost trataţi şi modul în care s-a derulat procedura achiziţiei, suntem îndreptăţiţi să credem că această estimare a fost făcută cu dedicaţie, anume pentru SC Mek Decor Trade SRL“, a conchis reprezentantul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL.

Acuzaţii 

În plângerea penală formulată de societatea Arimex Comexim 2000 SRL pe numele directorului executiv al DGASPC Ilfov, Iulian Bogdan Pîntea, se mai precizează că instituţia a efectuat, pe cheltuiala sa, reparaţii capitale, modernizări şi dotări pentru amenajarea unei cantine aflate la sediul din Voluntari. „Din informaţiile pe care le deţinem, DGASPC Ilfov, pe cheltuiala sa, cu sume importante, a efectuat reparaţii capitale, modernizări şi dotări pentru amenajarea unei cantine aflate la sediul din Voluntari. Această locaţie a pus-o la dispoziţie SC Mek Decor Trade  SRL, după care i-au încredinţat direct contractul de catering, eludând Legea achiziţiilor publice, respectiv OUG 34/2006, în sensul că valoarea contractului, destul de mare, obligă la procedura unei licitaţii sau cerere de oferte.
Tot prin achiziţie directă, ulterior, Consiliul Judeţean Ilfov a atribuit societăţii Mek Decor Trade SRL un contract de servicii catering şi pentru Căminul de bătrâni din comuna Domneşti. Pentru că aceste licitaţii nu au fost câştigate de către ofertanţii preferaţi ai DGASPC, societatea noastră a fost hărţuită neîncetat, fiind nevoită să înfrunte şi să demaşte anumite nereguli şi abuzuri săvârşite de conducerea executivă a DGASPC Ilfov, fapte care au făcut obiectul unor sesizări către organele competente“, se menţionează în document.

 Plângere penală pentru „încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice“

A doua plângere penală care a fost trimisă de SC Arimex Comexim 2000 SRL la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea pe numele lui Iulian Bogdan Pîntea se referă la „încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi a atribuţiilor de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor“. Pe 24.07.2013, DGASPC Ilfov a organizat o procedură de cerere de oferte pentru achiziţia de diverse produse alimentare, desemnând câştigătoarea procedurii pe ofertantul SC Geocor Trade Impex SRL. SC Arimex Comexim 2000 SRL a contestat procedura la CNSC, care, prin decizia nr. 2967/270C7/3286 din 20.08.2013, a dispus anularea raportului de procedură şi reevaluarea ofertelor. Astfel, contractul a fost atribut societăţii Arimex Comexim 2000 SRL. În data de 21.05.2014, DGASPC Ilfov a organizat o procedură de cerere de oferte pentru achiziţia de „diverse produse alimentare“, desemnând câştigătoarea procedurii pe ofertantul SC Centreggo SRL. Din nou, SC Arimex Comexim 2000 SRL a contestat rezultatul procedurii la CNSC, care, prin decizia 2086/C1/2264 din 10.07.2014, a dispus anularea raportului de procedură şi reevaluarea ofertelor, astfel încât contractul a fost atribuit societăţii Arimex Comexim 2000 SRL. În data de 11.06.2014, DGASPC Ilfov a organizat o nouă procedură de cerere de oferte pentru „servicii de catering“, desemnând câştigătoarea procedurii pe ofertantul SC Mek Decor Trade SRL. Pentru a treia oară, SC Arimex Comexim 2000 SRL a contestat rezultatul procedurii la CNSC, care, prin decizia 2070/C8/2447 din 10.07.2014, a dispus anularea raportului de procedură şi reevaluarea ofertelor, astfel încât contractul a fost atribuit societăţii Arimex Comexim 2000 SRL. „Iulian Bogdan Pîntea, în calitate de preşedinte, respectiv membrii comisiei de evaluare a licitaţiilor au întocmit şi au atestat, prin semnătură, conţinutul procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieşea faptul că ofertanţii declaraţi câştigători ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii, deşi aceste înscrisuri nu existau la dosarele prezentate, precum şi faptul că ofertele acestora erau conforme, deşi nu au respectat cerinţele  din documentaţia de atribuire. Faptele au fost săvârşite cu intenţia prestabilită de a-i asigura un folos necuvenit ofertantului declarat iniţial câştigător. Pentru că aceste licitaţii nu au fost câştigate de către ofertanţii preferaţi ai DGASPC Ilfov, societatea noastră a fost hărţuită neîncetat, fiind nevoită să înfrunte şi să demaşte anumite nereguli şi abuzuri săvârşite de conducerea executivă a DSASPC Ilfov, fapte care au făcut obiectul unor sesizări către organele competente“, se precizează în plângerea penală.

Contract cu probleme? 

DGASPC Ilfov derulează cu SC Arimex Comexim 2000 SRL contractul nr. 35235/8.08.2014, având ca obiect furnizarea de „diverse produse alimentare“ şi care era valabil până la data de 31.12.2014. Acesta a fost prelungit prin acte adiţionale până pe data de 15 februarie 2015. „DGASPC Ilfov a decis să nu mai prelungească contractul şi să iniţieze noi achiziţii publice pentru a încredinţa contractele unor firme de casă. În acest sens, am primit de la DGASPC Ilfov o înştiinţare care ne anunţa că expiră contractul nr. 35235/8.08.2014 şi ne solicita o nouă ofertă pentru produse alimentare. În acest sens, DGASPC Ilfov a divizat contractul de achiziţie de o valoare mai mare în mai multe contacte de valori mai mici, astfel să eludeze prevederile legale. Am solicitat mai multe clarificări, având în vedere ambiguitatea adreselor primite de la DGASPC Ilfov. Pe data de 9.02.2015, la ora 15.30, am primit anumite clarificări, iar deschiderea ofertelor a avut loc pe data de 10.02.2015. La această selecţie de oferte, în afară de societatea noastră s-au prezentat următorii ofertanţi: SC Centrego SRL, Comiga Prod Impex SRL, Vericom 2001 SRL, Cristim 2 Prod Com SRL, Med Prod 98 SRL. Lipsa publicităţii, ambiguitatea cererilor de ofertă, lipsa informaţiilor minime, dar şi refuzul de a prezenta clarificări au fost premeditate de DGASPC Ilfov, în scopul atribuirii contractului către SC Centreggo SRL şi SC Vericom 2001 SRL. De aceea, am solicitat anularea, amânarea, repetarea acestei proceduri pentru o dată ulterioară, timp în care autoritatea contractantă va putea corecta aceste greşeli. Nu cunoaştem ce decizie va lua DGASPC Ilfov, în nici un caz nu credem că va anula procedura. Şi de data asta, faptele au fost săvârşite în mod cert cu intenţia prestabilită de a asigura un folos necuvenit ofertanţilor SC Centreggo SRL şi SC Vericom 2001 SRL, având în vedere că, şi anul trecut, la aceeaşi procedură, Iulian Bogdan Pîntea a încercat să facă acelaşi lucru“, se precizează în plângerea penală formulată de SC Arimex Comexim 2000 SRL.
 
Precizăm că l-am contactat şi pe directorul DGASPC Ilfv pentru un punct de vedere, iar acesta ne-a solicitat adresa oficială. Vom reveni cu punctul de vedere al DSASPC Ilfov după ce vom primi răspuns la solicitarea formulată în legătură cu acest subiect.

Citeşte şi:

Acuzaţii grave
Petre Preda - „Ambiţiile unor persoane pot afecta peste 200 de pacienţi internaţi la Spitalul de Psihiatrie Bălăceanca“ (documente)

 
Scapă bolnavii de înfometare?
Achiziţiile şi activitatea Spitalului de Psihiatrie din Bălăceanca, verificate „la sânge”

 
Nereguli grave la două unităţi sanitare din judeţul Ilfov
Administratorul SC Arimex Comexim 2000 sesizează autorităţile centrale (galerie foto)

 
Se întâmplă în România zilelor noastre
Cum sunt „exterminaţi” pacienţii dintr-un Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.