Apel pentru curăţenie către autorităţile din Constanţa (VII) Cine strânge mizeria din pasajul de la Tomis Mall (galerie foto + video)

În plin centrul municipiului Constanţa suntem martorii mizeriei, ai decadenţei, ai pericolului, ai inesteticului. Asta pentru că pasajul subteran de la centrul comercial Tomis Mall, de pe strada Ştefan cel Mare, a devenit un loc cu totul nefrecventabil. Acolo unde altădată erau magazine sunt, astăzi, geamuri sparte şi uşi fără lacăt. Pereţii sunt „accesorizaţi” cu tot soiul de mesaje şi mâzgăleli fără înţeles. Bucăţi întregi din trepte sunt desprinse, astfel că trecerea prin acest pasaj constituie un pericol pentru oricine. Locul are un aer... post-apocalipsă, iar mirosul pestilenţial nu face decât să confirme această impresie.

Pasajul de la Tomis Mall a devenit locul preferat al cerşetorilor, al aurolacilor. Ceea ce altădată reprezenta o zonă extrem de circulată este, la momentul actual, un perimetru de evitat. Pentru copii, îndeosebi, este riscant să circule prin pasaj.
De ce ne confruntăm însă cu această situaţie? De ce în kilometrul zero al Constanţei suntem expuşi la mizerie?
Ce fac autorităţile în această situaţie? Cum au permis ca pasajul Tomis să ajungă la acest stadiu avansat de ruinare? Cum intenţionează să repare, să gestioneze situaţia de acum înainte?
Amintim că starea de degradare avansată a pasajului ne-a fost adusă la cunoştinţă de unul dintre cititorii cotidianului ZIUA de Constanţa. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Doina Coandă Oancea ne-a trimis, prin intermediul Facebook-ului, mai multe fotografii de la faţa locului.

Cotidianul ZIUA de Constanţa trage un semnal de alarmă cu privire la pasajul de la Tomis Mall, atât pe site-ul ziarului, cât şi pe pagina de Facebook a publicaţiei. Alături de cititorii noştri, vom adresa zilnic întrebări autorităţilor publice şi, în cadrul demersului nostru, vom publica zilnic fotografii de la faţa locului (galerii foto online), până atunci când în pasaj se va face curăţenie.
Atât autorităţile, cât şi constănţenii sunt invitaţi să vină cu idei, cu propuneri, poate chiar şi cu soluţii pe marginea acestui caz. Pasajul de la Tomis Mall trebuie să depăşească starea de ruină în care a fost adus şi să redevină o zonă civilizată, sigură, curată.
A cui este responsabilitatea? În sarcina cui revine acest pasaj situat în centrul Constanţei? Cine trebuie să facă aici curat?
 
„Este un focar de infecţie”
 
Liberalul Dumitru Bedivan nu a dorit să comenteze situaţia în calitatea sa de consilier în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, ci în calitate de constănţean. Bedivan a declarat că din punctul său de vedere pasajul de pe strada Ştefan cel Mare ar trebui închis. „Este un focar de infecţie. Cred că ar fi mai bine să fie desfiinţat. El nu fluidizează traficul în mod evident şi nu subtraversează o arteră foarte importantă, e drept, e circulată, dar nu foarte importantă”, explică liberalul.
Dumitru Bedivan a menţionat şi că „gestionarea problemelor din acest pasaj este de competenţa Primăriei Constanţa”.
 

„M-aş bucura ca elevii mei să aibă parte de un peisaj frumos şi fără pericole”
 
Centrul municipiului Constanţa este circulat de numeroşi elevi care învaţă la şcolile şi liceele din zonă. Pentru ei, pasajul de la Tomis Mall reprezintă un potenţial pericol. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, a declarat că „firesc ar fi ca acest obiectiv public, pasajul, să fie restaurat”. „Degradarea acestui pasaj a fost cauzată de toţi locuitorii Constanţei. Nu ar fi singurul loc din Constanţa aflat în stare precară, chiar proastă. Şi nu e de bun augur pentru o emblemă turistică aşa cum este Constanţa. Făcutul necesităţilor publice în pasajul chiar nu este în regulă”, susţine Nicoară. Directorul Colegiului „Mircea cel Bătrân” a adăugat: „M-aş bucura ca elevii mei care trec prin zonă să aibă parte de un pasaj frumos şi fără pericole”.

 
„Pentru tocurile pipiţelor din Mamaia se găsesc bani”
 
Arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) Filiala Teritorială Dobrogea, a mărturisit că, în opinia sa, acest pasaj trebuie restaurat de la zero. „E prost executat, prost întreţinut. Se pot face câteva investiţii aici, eventual o scară rulantă. Dar trebuie găsiţi bani. Pentru tocurile pipiţelor din Mamaia se găsesc bani”, a explicat Bălan. Arhitectul constănţean a precizat şi că, din punctul său de vedere, „Confort Urban este responsabil şi trebuie tras la răspundere. Totul e să ai voinţă”.
 
„Oraş mizer”
 
Cititorii ZIUA de Constanţa comentează în continuare pe marginea acestui subiect, atât pe site-ul ziarului, cât şi pe pagina de Facebook a cotidianului. Astfel, Carmen Ghimi comentează: „Plătim milioane pentru «taxa de habitat» şi oraşul este plin de gunoaie! Oameni mizeri, oraş mizer!”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Primăria Comunei Mereni, județul Constanța a atribuit un contract de servicii de curățenie (DOCUMENT)

12 Apr 2024 1054

Două companii împart contractul de curățenie și întreținere a sediilor și spațiilor administrate de Consiliul Județean Constanța pentru următorii 2 ani!(DOCUMENT)

22 Mar 2024 977

Consiliul Județean Constanța cumpără servicii de întreținere și reparații curente la instalațiile sanitare

21 Mar 2024 532

Administrația Fondului Imobiliar SRL scoate la licitație serviciile de curățenie în spațiile administrate. Contractul se ridică la peste 170.000 de euro fără TVA

19 Mar 2024 630

Cumpărări directe Constanța Primăria Vulturu a ales Cleaning G&K Group pentru serviciile de curățenie și igienizare (DOCUMENTE)

10 Mar 2024 584

Ce firmă va face curățenie la Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța? (DOCUMENTE)

10 Mar 2024 747

Aproape 95.000 de euro K1 Tot SRL, din București, va face curățenie în sediile CERONAV din Constanța și Galați! (DOCUMENT)

09 Mar 2024 738

Licitație contestată la CNSC Iridex Group Salubrizare a vrut să facă curățenie și în parcările și grupurile sanitare de pe Autostrada Soarelui! Ce verdict a primit?

03 Mar 2024 692

„Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” O nouă viață pentru Palatul Copiilor din Constanța

03 Mar 2024 645

Licitații Constanța Cine face curăţenie în birourilor Primăriei Medgidia?

02 Mar 2024 739

Clubul Sportiv Axiopolis Cernavodă, județul Constanța, este dispus să aloce peste 500.000 de lei pentru servicii de curățenie și igienizare (DOCUMENT)

01 Mar 2024 587

Direcția Generală Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța caută o firmă care va face curățenie în Pavilioanele pentru pensionari (DOCUMENT)

15 Feb 2024 712

Societatea Exclusiv Auto ENB SRL angajează femeie la curățenie cu normă întreagă

08 Feb 2024 708

Licitații Constanța Licitație organizată de Nuclearelectrica Serv SRL pentru achiziția de produse de curățenie și igienă

13 Jan 2024 839

Horoscop pentru miercuri, 29 noiembrie 2023. Se anunță o zi interesantă pentru una dintre zodii

29 Nov 2023 1094