Apel pentru curăţenie către autorităţile din Constanţa (X) Cine strânge mizeria din pasajul de la Tomis Mall? (galerie foto + video)

În plin centrul municipiului Constanţa suntem martorii mizeriei, ai decadenţei, ai pericolului, ai inesteticului. Asta pentru că pasajul subteran de la centrul comercial Tomis Mall, de pe strada Ştefan cel Mare, a devenit un loc cu totul nefrecventabil. Acolo unde altădată erau magazine sunt, astăzi, geamuri sparte şi uşi fără lacăt. Pereţii sunt „accesorizaţi” cu tot soiul de mesaje şi mâzgăleli fără înţeles. Bucăţi întregi din trepte sunt desprinse, astfel că trecerea prin acest pasaj constituie un pericol pentru oricine. Locul are un aer... post-apocalipsă, iar mirosul pestilenţial nu face decât să confirme această impresie.

Pasajul de la Tomis Mall a devenit locul preferat al cerşetorilor, al aurolacilor. Ceea ce altădată reprezenta o zonă extrem de circulată este, la momentul actual, un perimetru de evitat. Pentru copii, îndeosebi, este riscant să circule prin pasaj.
De ce ne confruntăm însă cu această situaţie? De ce în kilometrul zero al Constanţei suntem expuşi la mizerie?
Ce fac autorităţile în această situaţie? Cum au permis ca pasajul Tomis să ajungă la acest stadiu avansat de ruinare? Cum intenţionează să repare, să gestioneze situaţia de acum înainte?
Amintim că starea de degradare avansată a pasajului ne-a fost adusă la cunoştinţă de unul dintre cititorii cotidianului ZIUA de Constanţa. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Doina Coandă Oancea ne-a trimis, prin intermediul Facebook-ului, mai multe fotografii de la faţa locului.

Cotidianul ZIUA de Constanţa trage un semnal de alarmă cu privire la pasajul de la Tomis Mall, atât pe site-ul ziarului, cât şi pe pagina de Facebook a publicaţiei. Alături de cititorii noştri, vom adresa zilnic întrebări autorităţilor publice şi, în cadrul demersului nostru, vom publica zilnic fotografii de la faţa locului (galerii foto online), până atunci când în pasaj se va face curăţenie.
Atât autorităţile, cât şi constănţenii sunt invitaţi să vină cu idei, cu propuneri, poate chiar şi cu soluţii pe marginea acestui caz. Pasajul de la Tomis Mall trebuie să depăşească starea de ruină în care a fost adus şi să redevină o zonă civilizată, sigură, curată.
A cui este responsabilitatea? În sarcina cui revine acest pasaj situat în centrul Constanţei? Cine trebuie să facă aici curat?

„Suntem de râsul ţării”

Interesant este felul în care privesc această problemă doi foşti primari ai municipiului Constanţa. Ţărănistul Corneliu Neagoe a declarat că „primăria răspunde de tot ce e în pasaj”. „Actuala administraţie locală ne-a făcut de râs. Suntem de râsul ţării”, susţine Neagoe.
Fostul edil şef al Constanţei, de profesie medic, spune că zona prezintă un risc ridicat îndeosebi pentru copii, reprezentând un „focar de infecţie”. „Este o pată de ruşine”, a adăugat Corneliu Neagoe.

„Un focar de infecţie nu ar trebui să existe în centrul oraşului”

Nici fostul primar Gheorghe Mihăeşi nu are o părere bună despre obiectivul situat în centrul Constanţei. Social democratul, actual consilier în Consiliul Judeţean Constanţa, este de părere că „Primăria şi Confort Urban se fac responsabile de ruinarea pasajului”. „Le reproşez neglijenţa, faptul că nu au întreţinut pasajul. Le-au permis aurolacilor să se instaleze acolo. Nu este o problemă particulară, este problema oraşului. Un focar de infecţie nu ar trebui să existe în centrul oraşului. Iar aici nu e vorba despre faptul că nu s-ar găsi bani pentru reabilitarea sa, ci despre modul în care te gospodăreşti”, a explicat Mihăeşi.


Cineva a început să se mişte

Se pare că semnalul de alarmă tras de cotidianul ZIUA de Constanţa, atât în paginile ziarului, cât şi pe pagina de Facebook a publicaţiei începe să aibă efecte. Asta pentru că ieri, în pasajul de la Tomis Mall, mai mulţi bărbaţi purtând un soi de uniforme de culoare portocaliu au fost văzuţi îndepărtând ramele de la geamurile din termopan care au servit cândva magazinelor din pasaj. Iată, deci, că cineva a începută să se mişte. Dacă se vrea, lucrurile pot fi puse în mişcare chiar şi într-un oraş în care, uneori, impresia e aceea că nu se întâmplă nimic.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O firmă de taxiuri dă în judecată primarul municipiului Constanța. Dosarul, pe rolul Tribunalului

28 Feb 2024 459

Tulcea Bărbat din judeţul Constanţa cercetat după ce a huiduit în timpul ceremonialului organizat de Ziua Unirii Principatelor Române

24 Jan 2024 637

Una dintre firmele ale căror terenuri vor fi expropriate pentru construcția bulevardului Madrid cheamă în judecată Consiliul Local Constanța

19 Jan 2024 1000

Lună plină în Rac din 27 decembrie 2023, ora 2.33, ora României-”Cred doamne! Ajută necredinței mele”

27 Dec 2023 791

Misiunile efectivelor MAI în ultimele 24 de ore. Constatări

27 Oct 2023 568

Controale la Constanța! Iată ce au constatat autoritățile

26 Oct 2023 737

Horoscop pentru vineri, 20 octombrie 2023. Ziua este favorabilă treburilor gospodărești pentru una dintre zodii

20 Oct 2023 1046

Candidaturile se depun până pe 20 octombrie Se înființează o nouă structură la nivelul Consiliul Județean Constanța. Ce atribuţii va avea și cine va face parte din aceasta?

08 Oct 2023 4914

IPJ Alba Bărbat reținut pentru violență în familie. Ce au constatat autoritățile

06 Oct 2023 802

Control ANPC la Taverna Racilor din București. Ce au descoperit autoritățile (FOTO)

19 Sep 2023 6270

Principalele misiuni ale MAI în ultimele 24 de ore. Unde au acționat autoritățile

19 Sep 2023 643

Traficul de la granițele României. Ultimele date furnizate de autorități

13 Sep 2023 653

Primăria Constanța Informații suplimentare privind colectarea separată a deșeurilor

11 Sep 2023 1241

Primăria Constanța „Este interzisă amestecarea deșeurilor reciclabile cu cele reziduale!”

11 Sep 2023 840

Știri din județul Constanța Locuitorii din Costinești, pasați între autorități. Giratoriul de la intersecția DN39 se află în licitație publică organizată de CNAIR (DOCUMENTE)

08 Sep 2023 1436