Atelierul pictorului Traian Marinescu s-a prabusit peste un alt imobil

Dispar monumentele istorice

Casa, veche si abandonata, aflata pe strada Olteniei, a cazut, vineri, peste imobilul unui vecin, din cauza repetatelor furturi de materialele din care era construita cladirea * Aceasta era de ceva timp adapostul oamenilor fara locuinta * Este posibil ca sub daramaturi sa se afle astfel de persoane * In trecut, imobilul a fost folosit de pictorul Traian Marinescu si tot aici, intre cele doua razboaie mondiale, a fost construit primul hidroavion romanesc * Peste 70 de gaini moarte, vie si pomi complet distrusi, o masina avariata, sunt pagubele suferite de proprietarii casei invecinate * Imobilul facea parte din lista de monumente aflate in patrimoniul cultural al orasului

Un imobil parasit de pe strada Olteniei, al carui proprietar nu este cunoscut inca, s-a prabusit vineri dimineata, in jurul orei 3.30. Martorii oculari si vecinii spun ca, la un moment dat, s-a auzit un zgomot asurzitor care i-a facut sa creada ca este un cutremur extrem de violent. Aproape toti cei care locuiesc in preajma au iesit in strada. Locuinta, care altadata gazduia atelierul de creatie al regretatului pictor Traian Marinescu si in care, in perioada interbelica, a fost construit primul hidroavion romanesc "Getta-1", nu mai avea acoperis, acesta prabusindu-se odata cu o parte a peretilor in interior. Cea mai mare parte a ruinelor cazusera peste proprietatea familiei Zglobiu, producand importante pagube acesteia. In aceeasi noapte, Zglobiu a anuntat Primaria, Politia, Apararea Civila, RADPP, pentru a se sesiza prabusirea. Carmen Zglobiu, locatara cladirii invecinate, ne-a declarat ca terenul este in patrimoniul statului si ca proprietarul ar fi un om de origine turca. Se pare ca totul a inceput acum cateva luni, cand in cladire a avut loc un incendiu, provocat de niste indivizi care faceau focul sa se incalzeasca. In tot acest timp, inauntru s-au adapostit si boschetari, care ar putea zace si acum pe sub daramaturi. Caderea peretelui a dus la moartea a peste 70 de pasari apartinand familiei Zglobiu, via si pomii din curte fiind distrusi, iar o masina a fost usor avariata. La locului evenimentului s-au deplasat, pentru evaluarea pagubelor, Ovidiu Brailoiu, directorul general al Inspectoratului pentru Calitatea Constructiilor, insotit de o echipa de specialisti. Brailoiu a declarat ca din cladire s-au sustras materiale, grinzi, caramizi si din aceasta cauza s-a ajuns la aceasta situatie. In continuare, se va face o expertiza, urmand sa fie sesizata Procuratura, iar proprietarul va fi sanctionat cu amenzi contraventionale de pana la 93 de milioane lei, potrivit legii. Brailoiu a mai spus ca, saptamana viitoare, se va stabili cu certitudine daca imobilul va fi demolat. Se pare ca asa va fi, deoarece prezinta un real pericol pentru celelalte cladiri, chiar si pentru cei care trec prin apropiere.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tenis de masă LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, vicecampioană națională la categoria Under-15 (DOCUMENT)

29 Mar 2024 213

CSM Constanța baschet Echipa Under-16, succes categoric cu Fly OC Constanța (GALERIE FOTO)

29 Mar 2024 221

Organizația de tineret a PSD Murfatlar a trecut în corpore la filiala PNL din localitate

28 Mar 2024 861

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 646

Handbal CSM Constanța - Steaua, în sferturile Cupei României

28 Mar 2024 511

Rugby CSM Constanța Under-20 a urcat pe locul doi, după victoria cu LPS Suceava (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 429

Handbal CS Medgidia, învinsă în Cupa României de CSM București (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 456

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 515

Volei. CS Medgidia, înaintea turneului final Vicențiu Dumitrescu - „Obiectivul nostru e să promovăm în prima ligă“ (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 607

Un nou meci eveniment CSM Constanța joacă împotriva MK All Stars, echipa militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu

27 Mar 2024 485

Volei. Miercuri, 27 martie 2024 Intrare liberă la meciul CSM Constanța - Rapid București

27 Mar 2024 432

Ianis Hagi și Florin Tănase, marcatorii României în amicalul contra Columbiei. Tricolorii, de la 0-3 la 2-3! (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 907

Doliu în sportul din România. S-a stins din viață o mare sportivă

26 Mar 2024 2141

26 martie 2024, amical România - Columbia. La ce oră începe și ce televiziune îl transmite

26 Mar 2024 954

Rezultate CSM Constanța Rareș Ștefan, 14 goluri în victoria handbaliștilor juniori 1 cu LPS Vaslui (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 541