Cazul Mazare - Feri Predescu, in raportul privind libertatea de exprimare

Feri_Predescu_jurnalist_01.jpgActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat, pe 30 aprilie, raportul anual FreeEx privind situaţia libertăţii de exprimare în România.

Raportul este o radiografie a celor mai importante cazuri de încălcare a libertăţii de exprimare, de la agresiuni şi ameninţări îndreptate împotriva jurnaliştilor, presiuni ale politicienilor, autorităţilor şi mediului de afaceri, încălcări ale drepturilor salariale sau legislaţie cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare până la desconsiderarea normelor profesionale de către redacţii.
Raportul face referire şi la cazul Feri Predescu, jurnalista constănţeană care a pierdut un proces intentat de primarul Radu Mazăre. În continuare puteţi citi integral pasajul referitor la deznodământul „luptei" Predescu - Mazăre, aşa cum a fost notat în raportul FreeEx: „În decembrie 2008, Feri Predescu a primit o decizie definitivă şi irevocabilă în procesul intentat de primarul Constanţei, Radu Mazăre. Predescu a fost condamnată la plata a 50.000 de lei daune morale, 7.000 de lei cheltuieli de judecată, publicarea de scuze către Radu Mazăre, prin intermediul unei scrisori publice, şi publicarea hotărârii judecătoreşti într-un ziar din Constanţa şi unul de circulaţie naţională. Predescu a fost dată în judecată pentru că a relatat într-o emisiune TV, la care era invitat şi Radu Mazăre, despre relaţiile primarului cu lumea interlopă. Informaţiile prezentate de către Predescu erau publice, fiind mediatizate atât de către ziare centrale, cât şi de către site-uri media. Procesul a fost câştigat de către Predescu la Judecătorie, însă a pierdut la Tribunal şi la Curtea de Apel Constanţa. Predescu a înaintat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Petiţiile în sprijinul jurnalistei au strâns peste o mie de semnături. Au existat reacţii de susţinere din partea jurnaliştilor şi reacţii de protest din partea organizaţiilor de media naţionale şi internaţionale. În media locală din judeţul Constanţa a fost publicat, ulterior sentinţei, un material de presă care acuza posibila existenţă a unui conflict de interese în care s-ar fi aflat una dintre judecătoarele care au semnat sentinţa definitivă". Trebuie menţionat că ultima frază face referire, potrivit unei note a autorilor studiului, la articolul „Beatrice Mariş, judecătoarea cadorisită de Mazăre cu teren", publicat în ZIUA de Constanţa, în ediţia din 25 martie a.c. Pe www.ziuadeconstanta.ro puteţi găsi raportul anual FreeEx în variantă integrală.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un constănțean, la mâna aleșilor locali Planul urbanistic de detaliu pentru construirea unei locuinţe, pe ordinea de zi a ședinței CLM Constanța (DOCUMENT)

23 Apr 2024 86

Cumpărări directe ABADL a bătut palma cu Kity Krentz SRL, din Constanța! Vizată, zona de îmbăiere aferentă litoralului Mării Negre

23 Apr 2024 139

ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 223

Informare meteo de vreme rea pentru toată țara! Anunțul meteorologilor

23 Apr 2024 218

Conferința „Puncte cardinale în dispozitivul social. De la succes la reziliență” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

23 Apr 2024 175

Șofer fără permis depistat în trafic în satul Dunărea, județul Constanța! Suspectul, reținut

23 Apr 2024 173

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 233

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 15 23 aprilie 2024 Vârful valului de energie, zi de Sfântul Gheorghe

23 Apr 2024 174

Primăria Constanța Atenție! Se verifică sirenele – Vezi în ce perioadă

23 Apr 2024 200

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 298

Insolvențe Constanța Finanţele Publice din Constanţa cer insolvența Cromandra Consulting SRL!

23 Apr 2024 196

Constanța Apa caldă, oprită! Vezi unde

23 Apr 2024 331

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 358

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 246

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 267