CCINA, gazda unei conferinţe despre arbitraj Ştefan Deaconu - „Arbitrajul este o formă elegantă de soluţionare a litigiilor comerciale“ (galerie foto)

Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa de pe lângă Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Centrul Enterprise Europe Network şi Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României au organizat, în data de 9.06.2017, Conferinţa „Arbitrajul comercial intern şi internaţional. Actualitate şi perspective, în contextul Noilor Reguli de procedură arbitrală“.
 
Evenimentul s-a adresat arbitrilor, avocaţilor, consilierilor juridici, personalului de specialitate din cadrul curţilor de arbitraj, dar şi agenţilor economici care doresc să cunoască avantajele soluţionării unui litigiu pe calea arbitrajului.
 
Conferinţa a fost moderată de Andrei Săvescu - coordonator juridice.ro şi Ruxandra Serescu - vicepreşedinte Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa, avându-l ca invitat special pe Marin Voicu - arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional. Nu în ultimul rând, la eveniment a fost prezent şi Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ a României. De asemenea, la conferinţă au participat speakeri renumiţi specialişti în domeniu, printre care s-au numărat Ştefan Deaconu - preşedinte Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, Bazil Oglindă - vicepreşedinte Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, Dan Frangeti - preşedinte Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa, Andrei Săvescu, Sorina Olaru - membru al Colegiului Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, Florian Niţu - membru al Colegiului Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, Cristina Florescu - arbitru Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, Anca-Jeanina Niţă - judecător Tribunalul Constanţa, Secţia Contencios şi Administrativ Fiscal, Gabriel Mihai - arbitru Curtea de Arbitraj Comercial şi Maritim Constanţa.

Iată ce subiecte au fost dezbătute!

Temele conferinţei au fost: „Importanţa arbitrajului pentru mediul de afaceri“ - prof. univ. dr. Ştefan Deaconu; „Metode de eficientizare a procedurii arbitrale în contextul Noilor Reguli de procedură arbitrală“ - conf. univ. dr. Bazil Oglindă; „Despre supleţe şi modernitate în contextul Noilor Reguli de procedură arbitrală. Structură, tendinţe, deziderate“ - av. Sorina Olaru; „De ce arbitrajul rămâne opţiunea cea mai potrivită pentru soluţionarea diferendelor în afaceri şi cum Noile Reguli fac arbitrajul preferabil“ - av. Florian Niţu; „Arbitrabilitatea litigiilor izvorâte din contracte administrative“ - dr. Anca-Jeanina Niţă; „Particularităţile clauzei arbitrale în arbitrajul maritim“ - prof. univ. dr. Gabriel Mihai; „Inovaţii privind eficienţa şi transparenţa cu impact în promovarea diversităţii în arbitrajul internaţional“ şi „Consideraţii preliminare la iniţializarea unui arbitraj“ - lect. univ. dr. Cristina Florescu.
 
„Arbitrajul comercial este o formă elegantă şi rapidă de soluţionare a litigiilor comerciale care izvorăsc între comercianţi în cadrul contractelor pe care ei le încheie. În al doilea rând, aş spune în regim de confidenţialitate. Competitorii economici nu vor şti despre ce este vorba în acel dosar. De regulă, pot fi două tipuri de litigii: interne şi internaţionale, fie între o firmă românească şi una internaţională, fie între două firme internaţionale care aleg să se judece în arbitraj în România.
 
Litigiul poate dura, în medie, un an în procesele internaţionale şi şase luni în cele interne. Deciziile pe care le ia Curtea de Arbitraj sunt definitive şi ele sunt executorii de drept. Prin urmare, nu trebuie să mai ceri un proces pentru punerea lor în executare. Acesta este un avantaj, pentru că nu există niciun fel de distincţie între o hotărâre judecătorească pronunţată de instanţele obişnuite şi o hotărâre arbitrală. Costurile diferă în funcţie de valoarea litigiului. Acestea merg de la 8% până la 0,2% din valoarea litigiului. Astfel, cu cât litigiul este mai mare, cu atât procentul este mai mic.
 
Sunt şi procese cu valori mari, mai ales în domeniul construcţiilor, infrastructurii, care au valori de peste zeci de milioane de euro. În general, sunt multe litigii în zona de construcţii, infrastructură, agricultură, sistemul bancar. Nu soluţionăm litigiile dintre bănci şi consumatori. În ceea ce priveşte Dobrogea, aş putea spune că există un anumit specific care vine din zona comercial-maritimă“, a explicat Ştefan Deaconu, preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional.
 
„Arbitrajul are o serie de avantaje. Se judecă rapid, în regim de confidenţialitate. Părţile îşi pot nominaliza arbitrii. Pentru un comerciant înseamnă foarte mult, în sensul că el ştie că acel litigiu va fi soluţionat de o persoană în care are încredere. Este important acest lucru, mai ales că în lume arbitrajul se bazează pe încredere“, a mai punctat Ştefan Deaconu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Activitate de promovare a învățământului dual, în cadrul parteneriatului ISJ - CCINA (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 489

Paralela45 relansează cursele charter cu destinație Antalya, cu plecare din Constanța! Ce alte destinații preferă românii? (VIDEO)

19 Mar 2024 1086

LIVE CCINA, Paralela45 și Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța, despre vacanțele de vară 2024 (FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 833

Inspectoratul Școlar Județean Constanța promovează învățământul dual alături de CCINA Constanța

22 Feb 2024 807

Universitatea Ovidius din Constanța Proiecte de peste 42 de milioane de Euro prezentate în cadrul întâlnirii Forumului Oamenilor de Afaceri

15 Dec 2023 816

#Dobrogea145 Ruxandra Serescu, director general Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

17 Nov 2023 986

Fostul magistrat Adina Florea, noul director executiv al Departamentului Juridic din Camera de Comerț și Industrie a României

31 Oct 2023 1405

Teatrul de Stat Constanța a primit Premiul de Excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea culturală a municipiului de la CCINA Constanța (GALERIE FOTO)

25 Oct 2023 783

Solid House și Mesta Marmură și Travertin, conduse de Ramazan Gur, au ocupat primul loc în Topul județean al firmelor!

20 Oct 2023 2778

Firme Constanța Fost director al CCINA, mandat de 4 ani la conducerea companiei Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL

03 Oct 2023 3546

Afaceri Constanța Global Defense Logistics și-a dublat cifra de afaceri în ultimul an fiscal, la aproape 150 milioane de euro. Șeful CCINA, printre asociați

03 Oct 2023 1309

LIVE TEXT Președintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, la prima conferință de presă după acuzațiile de luare de mită (GALERIE FOTO)

15 Jun 2023 1545

Constanța Firma Love.Peace.Coffee SRL, document de la primărie pentru amplasarea unui container la City Park Mall

09 Jun 2023 1294

“Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești”, eveniment dedicat tradițiilor gastrnomice și culturale locale din Dobrogea

02 Jun 2023 2351

Comuna Cumpăna a participat la cea de-a XXX-a ediţie a ExpoAgroUtil

07 May 2023 1300