Ce câştigă localitatea Poarta Albă din împăduriri Delicoti şi Chirilă au plantat primii puieţi. Urmează alţi 385.000 (galerie foto)

impaduriri1.jpgPrimarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, a dat start ieri lucrărilor de împădurire. Şeful autorităţii locale a precizat că este un eveniment de mare importanţă pentru localitate, a cărui implementare a aşteptat-o din anul 2009, dar, din păcate, din cauza instabilităţii politice, demararea proiectului a fost amânată de două ori.

La acţiunea de plantare de arbori iniţiată ieri la Poarta Albă au participat alături de echipa implicată în proiect şi primarul localităţii, Vasile Delicoti, dar şi deputatul Constantin Chirilă. Delicoti şi Chirilă au ajutat la plantarea primilor puieţi şi au urat succes echipei implicate în proiectul privind „Reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate constituite în perimetrele de ameliorare, Zona Carierei, Zona Gării, Zona Galeşu aparţinând localităţii Poarta Alba". Primarul a precizat că urmează să fie plantaţi aproximativ 5.000-5.500 de puieţi/hectar, ceea ce înseamnă un total aproximativ de 385.000 de puieţi.

Scopul final al proiectului este împădurirea unei suprafeţe de 76,57 hectare în localitatea Poarta Alba şi (Galeşu) Nazarcea, suprafaţa pe care se va planta o varietate de specii de arbori precum stejarul pufos, teiul alb, ulm, păducel, pin negru, mojdrean, sălcioara şi glădiţă.

Proiectul are o valoare de 2.133.970,05 lei şi finanţarea sa va realiza prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

„Este un proiect benefic"

impaduriri2.jpgDupă acţiunea de plantare, Delicoti a precizat că este bucuros că a reuşit să demareze acest proiect. „Este un proiect benefic localităţii, sperăm să avem un aer mult mai curat, să scăpăm de praf şi să fie şi localitatea protejată împotriva furtunilor pentru că aţi văzut ce s-a întâmplat duminica trecută, noi am avut pagube destul de însemnate în localitate şi sperăm prin înfiinţarea acestei păduri să protejăm localitatea", a menţionat Delicoti.

Şeful autorităţii locale a precizat că acest proiect a fost iniţiat în anul 2009. „Din păcate proiectul a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. Am obţinut de trei ori finanţarea şi abia a treia oară am reuşit să o ducem la bun sfârşit. Primele două încercări au fost sortite eşecului, de câte ori obţineam Hotărârea de Guvern sau Ordinul de Ministru pentru finanţare, se schimba guvernarea - a venit celălalt ministru a anulat Hotărârea de Guvern sau Ordinul de Ministru - şi abia a treia oară am reuşit să obţinem finanţarea şi să o şi punem în practică", a explicat Delicoti. Primarul a declarat că în localitate mai există suprafeţe degradate pe care în viitor este posibil să le împădurească. „Mai sunt terenuri degradate care necesită împădurire, dar vom aştepta întâi să crească această pădure pentru a nu limita foarte mult spaţiul de păşunare pentru animale, pentru că avem şi crescători de animale în localitate care au nevoie de păşune şi dacă am împăduri în acelaşi timp toată suprafaţa ar fi o problemă pentru ei şi noi vrem să-i ajutăm şi pe crescătorii de animale", a subliniat Delicoti. Primarul a afirmat că timp de cinci ani firma care a câştigat licitaţia are obligaţia de a îngriji şi supraveghea plantaţia, astfel încât după cinci ani să o predea autorităţii locale, aşa cum spun specialiştii, masiv închis, deci efectiv pădure.

„Vasile Delicoti ştie să facă proiecte, nu stă la mila Consiliului Judeţean"

Deputatul PDL, Constantin Chirilă, candidat ARD pe Colegiul 4 Deputaţi, a precizat că împăduririle reprezintă o modalitate propice de valorificare a terenurilor degradate. „Încă o dată la Poarta Albă s-a dovedit că omul sfinţeşte locul. Domnul primar Delicoti a reuşit de-a lungul timpului să promoveze o serie de proiecte de mare anvergură. Şi proiectul început astăzi arată că primarul Vasile Delicoti ştie să facă proiecte, ştie să atragă bani şi nu stă la mila Consiliului Judeţean sau a banilor daţi cu ţârâita de diverşi oameni contra presiunilor exercitate asupra administraţiei", a afirmat deputatul. Chirilă a menţionat că acest proiect ar trebui să fie multiplicat la nivelul tuturor administraţiilor locale întrucât reprezintă un mare câştig pentru oameni.

„Zilnic, 30-40 de oameni vor fi implicaţi în activităţile de împădurire"

Viorel Mocanu, administratorul proiectului pe o durată de cinci ani, a precizat că plantarea arborilor va dura maxim o lună. În zona perimetrului din vecinătatea Gării vor fi plantaţi stejari, iar în zonele Carieră şi Galeşu vor fi înfiinţate păduri de pin şi de alte specii de ajutor precum mojdrean, sălcioară. Viorel Mocanu a apreciat că acest proiect va facilita şi crearea de locuri de muncă. „Zilnic 30-40 de oameni vor fi implicaţi în activităţile derulate pentru implementarea proiectului. Dintre aceştia, 15-20 sunt localnici. Pe toată perioada aceasta de 5 ani se vor derula diferite activităţi chiar şi de pază a perimetrelor, iar localnicii vor avea şansa unui loc de muncă", a explicat Viorel Mocanu. Câştigurile pentru localitatea Poarta Albă prin înfiinţarea pădurilor sunt multiple. „În primul rând, se dă o utilitate acestor terenuri degradate care sunt improprii folosirii în agricultură sau în alte scopuri. Ulterior, după înfiinţarea plantaţiilor forestiere, masa lemnoasă va putea fi folosită şi exploatată în interesul cetăţenilor. Pădurea va facilita şi crearea de locuri de agrement. De asemenea, perimetrele vor fi îmbunătăţite din punct de vedere peisagistic, iar pădurea va oferi protecţie împotriva factorilor eolieni care degradează solul şi afectează cum aţi văzut şi zilele trecute zona", a subliniat Viorel Mocanu, administratorul SC Padverde SRL.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai mulți bărbați au fost încarcerați la Penitenciarul Poarta Albă, județul Constanța. Pentru ce fapte au ajuns după gratii

23 Apr 2024 470

Evaluate la peste 400.000 euro Peste 63 hectare plantație viță de vie deținute de Premier Drinks SRL în Murfatlar și Poarta Alba, județul Constanța, scoase la licitație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 648

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 388

Intervenție a pompierilor ISU Constanța în Cimitirul Central. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 1337

Doi copii din Cernavodă au fugit de acasă pentru a se plimba singuri din municipiul Constanța! Mama minorilor, sancționată de polițiști

21 Apr 2024 650

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 26-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele) - FOTO - VIDEO

21 Apr 2024 751

Mai mulți inși au ajuns după gratii, la Penitenciarul Poarta Albă. Pentru ce infracțiuni

20 Apr 2024 591

Știri Constanța Poliția duce în spatele gratiilor patru bărbați. Iată ce fapte i-au adus în Penitenciarul Poarta Albă

19 Apr 2024 797

Continuă asfaltarea drumurilor intens circulate din Portul Constanța (FOTO)

18 Apr 2024 409

Un bărbat și o femeie, încarcerați în Penitenciarul Poarta Albă. Ce fapte i-au adus după gratii?

17 Apr 2024 577

Arimex Comexim 2000 SRL Constanța - „Fii milos și fii smerit!”

17 Apr 2024 471

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 25-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele)

14 Apr 2024 921

Atenție șoferi! Un transport agabaritic va circula pe ruta Port Constanța Poarta 10 - Șoseaua Berceni, județul Ilfov

14 Apr 2024 364

Un bărbat care pretinde că este călugăr vrea să fie primarul Constanței! (VIDEO)

14 Apr 2024 4351

Știri Constanța Bărbatul de 43 de ani, încarcerat. Ce faptă l-a adus în Penitenciarul Poarta Albă?

13 Apr 2024 679