Ziua Dobrogei Cel mai mare grătar din sud-estul Europei, la Constanța

Constanţa este aşteptată duminică, 13 noiembrie 2016, începând cu ora 12.00, cu ocazia serbării Zilei Dobrogei în Piaţa Ovidiu, la un adevărat festin gastronomic, meşteşugăresc, cultural şi artistic la Festivalul Etniilor Dobrogene, ediția I.
 
Cea mai importantă zi pentru toţii locuitorii dintre Dunăre şi Marea Neagră îi va avea ca invitaţi speciali pe celebrii Mahala Rai Banda, Aneta Stan şi Ionuţ Galani.
 
Mahala Rai Banda, trupa care a trecut de la nunţi în România la spectacole pe scena Operei din Paris, vine să serbeze Ziua Dobrogei alături de constănţeni, aducând cu ei muzica tuturor continentelor! „Excelenta muzică ţigănească românească a renăscut plecând din doua sate: Clejani, care a trimis în lume Taraful Haiducilor şi satul Zece Prăjini, de unde a răsărit fanfara Ciocârlia. Mahala Rai Banda este o fuziune între cele două sate, cu riffuri minunate de trompetă, saxofon, trombon şi voci sălbatice“ („The Independent“). Aneta Stan, una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară, vă va readuce în amintire frumoasele melodii tradiţionale româneşti, iar Ionuţ Galani vă va invita la dans, alături de trupa sa!
 
Goliath, cel mai mare grătar din sud-estul Europei, se va afla în Piaţa Ovidiu încă din zori, sub atenta supraveghere a celebrilor bucătari de la Masters of Flames! Chef Radu Zărnescu, unul dintre cei mai cunoscuţi maeştri ai grătarului din Europa, multipremiat, alături de alţi trei specialişti şi ajutoarele lor vor fi protagoniştii unui adevărat spectacol gastronomic, din care vor face parte reţete vechi ale tuturor etniilor din Dobrogea.
 
Nu puteţi rata cea mai inovativă metodă de a găti din Europa „Poarta ţărănească“ cu... șapte ceaune imense, unde se va pregăti celebrul borş lipovenesc, precum şi alte minunăţii al căror gust vă va crea amintiri de neuitat. Nici proţapul nu va lipsi! Un viţel şi un batal se vor perpeli la două proţapuri imense, spre deliciul ochilor şi papilelor gustative ale spectatorilor. Unul dintre cei mai apreciaţi meşteri ai fripturilor la proţap din România, Zoltan Demeny, va fi masterul acestei impresionante metode de a găti.
Ce veţi mânca duminică? Borşuri, saramuri, ciolane, cârnaţi de toate neamurile, sarmale din diferite varietăţi de carne, babic, pastrame de toate soiurile, pomana porcului, tochituri, mămăligă, cartofi pregătiţi în felurite modalităţi, iaurturi, baclavale, precum şi multe alte sortimente pregătite după reţetele tradiţionale ale etniilor, păstrate de sute de ani în cuferele bunicilor.
 
Şi pentru că orice mâncare excelentă şi gustoasă merge cu un spectacol pe măsură, începând de la ora 12.00, în Piaţa Ovidiu vă aşteaptă cele mai spectaculoase ansambluri folclorice din România, ale Asociaţiei Italienilor din România, Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Comunităţii Aromâne din România, Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, Asociaţiei Partidei Romilor „Pro Europa“, Uniunii Armenilor din România, Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunii Democrate Turce din România, Uniunii Elene din România, Uniunii Polonezilor din România „Dom Polski“, alături de Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.
 
Duminică, 13 noiembrie, în Piaţa Ovidiu îşi deschide porţile şi un Târg meşteşugăresc multietnic şi expoziţii dedicate Zilei Dobrogei, realizate în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Festivalul Etniilor Dobrogene este un eveniment susţinut de Primăria Municipiului Constanţa şi sprijinit de Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis“ Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, Inspectoratul de Poliţie al Municipiului Constanţa. Accesul este liber!

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 419

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 4526

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2146

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11297

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 919

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12258

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1929

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 18603

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3229

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1654

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1323

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1283

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Callatis

25 Nov 2023 1658

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Dinogeția (GALERIE FOTO)

25 Nov 2023 1470

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Capidava (GALERIE FOTO)

24 Nov 2023 1716