Concert Extraordinar Panseluța Feraru & Orchestra Marian Ștefan, la restaurantul bucureștean Creanga de Aur!

Vocea de Aur a muzicii lăutărești se va auzi, vineri 4 octombrie, începând cu orele 19.30, la Creanga de Aur. Restaurantul situat pe Bd. Hristo Botev nr. 25 (zona Unirii) găzduiește un Concert Extraordinar al Panseluței Feraru, acompaniată de Orchestra Marian Ștefan.

              Artista (care a pasit pe urmele marilor cantarete Ioana Radu, Maria Tanase, Maria Lataretu, Gabi Lunca si Romica Puceanu) considera ca lautaria se face ”de la om la om”: ”Lautarul e ca psihologul: pune diagnosticul, ca are stiinta aceasta de a cunoaste sufletul omului, dar da si medicamentul: cantecul pe inima lui! Si multumirea care i se citeste pe chip, atunci cand se insenineaza la melodia pe care i-o cant, e cea mai mare rasplata pentru mine. Iar eu ma simt deasupra lumii cand cant: parca zbor si o vad asa, ca-n palma, cum este ea, cu bune si cu rele. Si uit de tristete si de toate necazurile si neajunsurile vietii mele. Alin sufletul omului, dar si pe-al meu, pentru ca acolo eu cant tot ce vreau, tot ce simt eu ca e nevoie pe moment. Si, uite asa, ne facem bine unii pe altii.

Publicul de restaurant e o mare familie, pana la urma. Si nu pot sa traiesc daca nu cant in fiecare zi. Macar pentru sufletul meu. (…) Am cantat in toate marile restaurante ale Bucurestiului, dar pe unde am fost, am avut parte numai de oameni civilizati, cu bun simt, care stiu sa aprecieze valoarea unui artist si sa se manifeste ca atare. Multi dintre ei veniti special sa ma asculte, nu doar sa manance si sa bea. Majoritatea isi aduc apoi si prietenii sau vizitatori din strainatate, ca sa le arate ce inseamna cantec romanesc autentic”.

              Panseluta Feraru a cantat pentru presedintii Romaniei, atat inainte de 1989 (Nicolae Ceausescu), cat si dupa Revolutie (Ion Iliescu si Emil Constantinescu), dar mare succes au avut si turneele intreprinse de ea in strainatate (Austria, Germania, Italia, Elvetia, Franta, Israel, SUA, Canada etc.): ”Sunt singura interpreta de muzica de petrecere care a editat un disc la Paris, unde am si sustinut un mare concert, la Theatre de la Ville. Muzica noastra lautareasca a avut mare succes acolo. I-am cantat si lui Francis Ford Coppola, marele regizor american. Pop starul Michael Bolton, cand a fost in Romania, m-a ascultat cantand, din intamplare. Manca intr-un salon alaturat celui in care cantam eu, la Phoenicia Hotel. Cand m-a auzit, si-a luat farfuria, a venit la o masa de langa scena si, oricum, a uitat sa mai manance, pentru ca, in loc sa stea 10 minute, cat prevedea programul lui, a stat de seara pana dimineata la sase, cand s-a spart cheful, cand chelnerii au inceput sa puna scaunele pe mese si lautarii sa-si stranga instrumentele. Si chiar si dupa aceea, a mai ramas inca o jumatate de ora, de vorba cu mine. Nu putea sa inteleaga cum pot eu sa cant atatea ore continuu si atatea genuri de muzica - lautareasca, romante, muzica pop si jazz, toate la fel de bine. Era ceva ce nu putea sa-si imagineze, legat de vocea umana. A ingenuncheat in fata mea si mi-a sarutat mana. A fost un omagiu extraordinar, venit din partea unui artist de talie internationala, ca Michael Bolton”.

              Iata ce ii sfatuieste Panseluta Feraru pe tinerii care urca astazi pe scena: ”Sa cante ce vor, ce ii reprezinta mai bine, dar sa nu uite cantecul romanesc. Pentru ca aici s-au nascut si in ton cu el tremura si coarda inimii, chiar daca nu-si dau seama. Aici e radacina lor, si nu trebuie sa ia modele straine, cand aici avem tot ce-i trebuie sufletului: si cantec lautaresc, si doine de alean si dor, si cantec de joc si de dragoste. Sa le stie pe-astea, si apoi sa se uite la ce-o mai fi frumos prin alte parti. Si eu cant melodii specifice din folclorul altor popoare, si rusesc, si sarbesc, si unguresc, dar cand incep sa cant o "Foaie verde..." de-ale noastre, simt ca ma topesc de drag. Mi se aprinde un foc la inima si ma bucur de parca mi-as revedea parintii, satul meu in care am crescut, stramosii mei care nu mai sunt, dar care, din stropul de alean al inimii lor, au facut cantecele acestea si le-au lasat mostenire mai departe. Simt legatura aceasta cu ei si cu pamantul nostru. Simt ca sunt de aici, ca sunt si eu un om important pe lumea asta. Iar daca cei care ma asculta se bucura, la randul lor, atunci nu pot decat sa fiu si mai fericita. Mie fiecare cantec imi spune o poveste si, daca n-as simti toata vraja asta, n-as putea canta doar asa, din varful buzelor. Play-back la simtirea inimii nu se poate face! Aia, e numai "live"! Dramul nostru de dumnezeire!”…

              Iata doar cateva motive pentru a fi prezenti la Concertul Extraordinar al Panselutei Feraru (acompaniata de Orchestra Marian Stefan) - vineri 4 octombrie, de la orele 19.30, la restaurantul Creanga de Aur. Mancare buna, bauturi fine, la preturi decente, intr-o atmosfera de exceptie! Intrarea este libera, iar rezervarile se pot face la tel. 0742303623.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Festivalul Massif Stațiunea Poiana Brașov, pentru a treia zi consecutiv, centrul distracției pentru peste 17.000 de fani (GALERIE FOTO)

17 Mar 2024 552

Vineri seara, „Concert simfonic” la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

16 Feb 2024 702

Weekend-ul începe de vineri la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța. Ce spectacole sunt propuse

13 Feb 2024 646

Teatrul „Oleg Danovski” Constanța Concert și operă în acest final de săptămână

01 Feb 2024 697

Eveniment "Anton Pann" la Biblioteca Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

13 Jan 2024 695

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” pune în scenă Concert de An Nou

13 Jan 2024 748

Primul concert simfonic al acestui an, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

11 Jan 2024 734

Controverse în mediul online după publicarea unui articol privind orientarea sexuală a unei cântărețe celebre

10 Jan 2024 1265

Concert și spectacol de balet la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța de Ziua Culturii Naționale

10 Jan 2024 898

Horoscop pentru marți, 09 ianuarie 2024 Chestiunile financiare legate de bani sau bunurile altora sunt subiectele zilei

09 Jan 2024 673

Ce spectacole pregătește Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța în prima lună a anului

08 Jan 2024 1177

Surpriză de proporții pentru fanii muzicii rock din România! O formație îndrăgită va cânta în aer liber pe 10 iunie

02 Jan 2024 845

Meci de baschet în Sala Sporturilor amânat pentru un concert de manele Primăria Constanța solicită la Agenția Națională pentru Sport demiterea conducerii Direcției Județene de Sport și Tineret, după această întâmplare

31 Dec 2023 3147

Concertul de Anul Nou de la Viena, de pe 1 ianuarie 2024, sub bagheta dirijorului Christian Thielemann

28 Dec 2023 1323

Parohia Buna Vestire Constanța prezintă, în Ajun, concertul extraordinar de colinde „Din străbuni noi colindăm“

24 Dec 2023 914