Constanţa găzduieşte pentru a doua oară Congresul internaţional al cadrelor didactice de limba turcă

După doi ani de la ultimul Congres internaţional al cadrelor didactice de limba turcă din spaţiul euro-asiatic, desfăşurat sub egida Federaţiei Cadrelor Didactice din Europa şi Asia (AVRASIA), la Constanţa, care a fost organizat de Uniunea Democrată Turcă din România, manifestarea se reia anul acesta tot la malul Mării Negre. Zece specialişti din România, Turcia, Cipru şi Kosovo participă la lucrările Congresului Internaţional „Polifonii culturale, Limbă, Cultură şi Civilizaţie turcă în lume”, care debutează astăzi la Constanţa.

Manifestarea este organizată anul acesta de aceeaşi Uniune Democrată Turcă din România, în parteneriat cu Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Ovidius”. Inspectorul de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, Vildan Bormambet, a precizat că anul acesta organizatorii şi-au dorit să abordeze pe lângă problemele şi proiectele specifice învăţământului şi cele din domeniul culturii. Astfel că temele propuse pentru acest congres sunt „Locul limbii turce în lume”, despre care va vorbi preşedintele Federaţiei Internaţionale a Cadrelor Didactice din spaţiul Euro-asiatic, Şuayp Özcan, în timp ce profesorul dr. Bahattin Ergezer va prezenta o lucrare despre „Istoria Culturii şi Educaţiei în Turcia”. Vor mai fi prezentate lucrările „Învăţământul în limba turcă în Kosovo”, susţinută de deputatul Mufera Sinik, „Industrializarea producţiei costumelor populare tradiţionale din diferite regiuni”, a cercetătorului Tajir Bakal, „Imaginea turcilor în manualele de istorie din România în perioada post-comunistă”, lucrare prezentată de dr. Adriana Cupcea, cercetător la Universitatea de Vest din Timişoara, iar dr. Sânziana Preda, de la aceeaşi instituţie de învăţământ superior, va prezenta un studiu de caz cu tema „Învăţământ şi Etnie”. Printre participanţii la congres se vor afla şi profesorii turcologi Mustafa Ali Mehmet şi Agiemin Baubec.

Congresul de la Constanţa se înscrie în seria acţiunilor pe care UDTR le derulează în vederea promovării limbii materne. Inspectorul de specialitate Vildan Bormambet a declarat că scopul organizării acestui congres pentru a doua oară consecutiv în România a fost acela de a consolida relaţiile cu Federaţia Cadrelor Didactice din Europa şi Asia. Vildan Bormambet a mai precizat că federaţia va pune la dispoziţie o serie de materiale auxiliare pentru studierea limbii turce în sistemul de învăţământ preuniversitar, în luna octombrie urmând să fie adusă o primă tranşă din aceste materiale, constând în CD-uri, cărţi şi caiete speciale, de la Ankara. Vildan Bormambet a adăugat că acum au fost aduse materiale pentru clasa pregătitoare.

După cum au precizat organizatorii, peste doi ani congresul se va organiza în Cipru, preşedintele federaţiei de acolo lansând deja invitaţia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrul pentru incluziune socială a romilor, reactivat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 938

Firme Constanța O nouă societate deschisă la Costinești de doi cetățeni turci. Iată cu ce se ocupă

23 Mar 2024 441

Graff Pink Estate SRL, rejudecare cu Primarul Constanței pentru un teren din Dosarul Retrocedărilor! „Este admisibilă acțiunea reclamantei“ (MOTIVARE)

16 Jan 2024 892

Poliţia din Turcia a arestat 189 de presupuşi membri ai grupării Stat Islamic

30 Dec 2023 670

Zeci de cetăţeni străini, depistați în tentativă de trecere ilegală a frontierei. Erau ascunşi în semiremorci

27 Dec 2023 661

Autoritatea Vamală Română promovează procedurile vamale simplificate pentru facilitarea comerțului cu Turcia

29 Nov 2023 792

#Dobrogea145 Costin Mega, director marketing Farul Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

22 Nov 2023 1293

#Dobrogea145 Col. Mihai-Liviu Vîlcea, comandantul Centrului Militar Zonal Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

21 Nov 2023 1580

#Dobrogea145 Septimiu-Sebastian Bourceanu, senator PNL de Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

19 Nov 2023 1023

Mariana Gâju, mesaj de Ziua Națională a Republicii Turcia - „Cu ocazia Centenarului, îi felicităm pe frații turci pentru cei 100 de ani de independență și progres”

29 Oct 2023 814

Firme Constanța În AKC Oil SRL, asociații, cetățeni turci, au desemnat un mandatar

11 Oct 2023 821

Firme Constanța Un restaurant controlat de cetățeni turci își schimbă sediul

04 Sep 2023 1786

Trei cetăţeni turci cercetaţi pentru trafic de migranţi, unul dintre ei în stare de arest preventiv

31 Aug 2023 651

Doi cetățeni turci au deschis o firmă la Constanța. Cu ce se ocupă

29 Jul 2023 4975

Preşedintele UDTR, mesaj cu prilejul Sărbătorii Sacrificiului. „Un nou moment de reflecţie asupra valorilor noastre spirituale“

27 Jun 2023 962