Constanța. James Morley comandantul grupării navale SNMG-2 Nu putem ști ce amenințări pot apărea. Gruparea trebuie să răspundă

Comandantul grupării navale SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), James Morley, a declarat astăzi, la Constanța, la finalul unor exerciții militare desfășurate pe Marea Neagră, că navele din cadrul SNMG-2 au ca prim rol rămânerea la un standard înalt de promptitudine pentru a răspunde în caz de criză militară sau umanitară, potrivit Agerpres.

''În primul rând, să rămână (navele militare — n.r.) la un standard înalt de promptitudine pentru a răspunde în caz de criză militară sau umanitară. Nu putem ști niciodată ce evenimente sau amenințări neprevăzute pot apărea, dar la oricare dintre acestea gruparea trebuie să răspundă. Pentru ca gruparea să își poată menține această promptitudine, noi desfășurăm o serie de exerciții. Astfel, putem fi apți să operăm ca o forță NATO. (...) Un alt rol al grupării este acela de a împiedica migrația ilegală. Traficanții exploatează migranții vânzându-le ideea că o călătorie pe mare spre Europa este ușoară. Nu este cazul. Marea Mediterană și Marea Egee pot fi la fel de greu de traversat precum Oceanul Atlantic sau Pacific. Din nefericire, mulți dintre acești migranți, inclusiv copii, plătesc cu viața pentru această idee. În scopul de a opri imigrarea spre Europa, navele noastre colaborează cu garda de coastă din Grecia și din Turcia'', a afirmat comandantul SNMG-2, într-o conferință de presă organizată la bordul distrugătorului britanic HMS Duncan.


Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a menționat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că exercițiile militare desfășurate pe Marea Neagră reprezintă un eveniment foarte important privind măsurile de securitate asigurate de NATO.

''Este un eveniment foarte important în ceea ce privește măsurile de asigurare NATO pentru toți partenerii, inclusiv acei parteneri ai Flancului estic, dar reprezintă și un moment în care relațiile bilaterale între Marea Britanie și România sunt foarte adânci, mai mult decât am făcut în anii precedenți, reprezintă dezvoltarea relațiilor bilaterale ale apărării între Marea Britanie și România. O mie de soldați britanici au făcut parte în acest an din exerciții aici în România, inclusiv exercițiul NATO Noble Jump la centrul de la Cincu, și, în ceea ce privește aerul, chiar astăzi avem patru avioane Taifun din Royal Air Force din Marea Britanie care fac parte, împreună cu colegi români, dintr-o operație NATO foarte importantă. Astăzi (...) avem distrugătorul cel mai modern al nostru, ceva foarte impresionant, după ce acum trei luni a fost aici un alt distrugător'', a spus Paul Brummell.

 
Ambasadorul Turciei în România, Koray Ertaș, a susținut, referitor la gruparea navală SNMG-2, că este expresia clară a solidarității statelor din cadrul NATO.

''Este expresia clară a solidarității noastre din interiorul NATO și, de asemenea, expresia clară a deciziilor luate de liderii noștri la diferite summituri NATO și pentru a intensifica prezența în regiune. Lucrăm pentru a promova stabilitatea, securitatea și pacea în regiunea noastră. Suntem parteneri și de mai bine de un deceniu suntem aliați și ca aliați continuăm parteneriatul cu România pentru a promova stabilitatea la Marea Neagră'', a afirmat Koray Ertaș.

 
Comandorul Marinică Mustățea, locțiitorul comandantului Flotilei de Fregate a României, a precizat că este a doua oară în acest an când fregata Regele Ferdinand desfășoară exerciții în cadrul SNMG-2.

''Este a doua oară, numai în decursul acestui an, când fregata Regele Ferdinand face parte din gruparea navală SNMG-2. Am desfășurat foarte multe exerciții împreună cu navele din gruparea navală pentru a demonstra un climat de securitate, ținând cont de faptul că România se află la granița sud-estică a NATO, dar și a Uniunii Europene. (...) Avem încredere că suntem nu numai beneficiarii unui climat de securitate, dar suntem, în același timp, împreună cu partenerii și furnizorii unui climat de securitate în Marea Neagră și la Flancul estic al UE și al NATO'', a menționat Marinică Mustățea.

 
Distrugătorul britanic HMS Duncan (D37) și fregata turcească TCG Yildirim, care fac parte din Gruparea navală permanentă NATO SNMG-2, fac o escală, în perioada 29 iulie — 1 august, în portul Constanța, potrivit reprezentanților Forțelor Navale Române. 

Citeşte şi:

Un distrugător britanic și o fregată turcească intră astăzi în Portul Militar Constanța. Scopul și durata vizitei
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEDin Agenda de lucru a MAE

24 Aug 2023 474

Premierul interimar Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul SUA

09 Dec 2020 2843

Eurovision 2019 Duncan Laurence din Olanda este castigatorul competiţiei (video)

19 May 2019 2061

Convorbire telefonică între ministrul George Ciamba, și ministrul de stat pentru Europa și America, Sir Alan Duncan Ce se va întâmpla cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie

18 Jan 2019 1516

Aeronavele de luptă britanice, alături de aliații NATO în cadrul exercițiului naval Sea Shield 18

12 May 2018 1731

Fregata Regele Ferdinand participă la operații de supraveghere maritimă în apele naţionale şi internaţionale ale Mării Negre

30 Jan 2018 2331

Fregata Regele Ferdinand participă la un exercițiu militar internațional organizat de Ucraina la Marea Neagră

29 Jul 2017 2048

Un distrugător britanic și o fregată turcească intră astăzi în Portul Militar Constanța. Scopul și durata vizitei

29 Jul 2017 3349

O pensionară de 81 de ani a fost arestată pentru terorism

25 Mar 2016 2069

Un exerciţiu bilateral naval româno-britanic este în plină desfăşurare

11 Nov 2015 1779

Echipa Forţelor Navale Române a câştigat turneul de fotbal interaliat de la Constanţa

11 Nov 2015 1911

Echipa Forțelor Navale Române, câştigătoarea unui turneu de fotbal la Constanţa

10 Nov 2015 2378

Distrugătorul britanic HMS Duncan a găzduit o expoziție de tehnică militară

09 Nov 2015 1810

Distrugătorul britanic HMS Duncan, așteptat în Portul Constanța

08 Nov 2015 1799

Distrugătorul britanic HMS Duncan face o escală în Portul Constanţa

05 Nov 2015 1763