Constanţa nu-şi îngroapă cetăţenii de onoare Pictorul Ionel Mătăsăreanu, care “a trăit doar pentru arta sa”, condus pe ultimul drum

Pictorul Ionel Mătăsăreanu, care s-a stins din viaţă în urmă cu câteva zile, a fost condus, ieri, pe ultimul drum. Au venit să-şi ia rămas bun de la el numeroşi  artişti plastici, prieteni, vecini, dar şi o nepoată, aceasta din urmă fiind unul dintre moştenitorii maestrului. Înmormântarea a avut loc la Cimitirul Central din Constanţa, în jurul prânzului.

„O amintire de neşters pentru toţi cei care l-au cunoscut”

Criticul de artă Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă, a vorbit despre ce înseamnă pentru Constanţa dispariţia lui Ionel Mătăsăreanu. „În primul rând, ne-a lăsat opera. În al doilea rând, o amintire de neşters pentru toţi cei care l-au cunoscut şi l-au apreciat. A fost un personaj cum Constanţa va avea cu greu altul, pentru că (n.r. Mătăsăreanu) avea o anvergură socială extraordinară, era iubit de foarte multă lume. Pictura sa era apreciată şi de cunoscători, şi de oameni care mergeau pentru prima dată într-o expoziţie. Reuşea să capteze atenţia publicului, reuşea să-l însufleţească cu ideile şi entuziasmele sale”, a afirmat criticul de artă. Doina Păuleanu se numără printre oamenii care i-au fost apropiaţi maestrului de-a lungul vieţii. De altfel, în urmă cu aproape un an, mai exact, pe 15 ianuarie 2014, instituţia de cultură condusă de criticul de artă a găzduit ultima expoziţie a lui Ionel Mătăsăreanu. Evenimentul a reunit atunci sute de constănţeni veniţi să vadă cele peste o sută de pânze ale pictorului. Se împlinea atunci mai bine de un deceniu de la ultima expoziţie a artistului. „A fost un om original din toate punctele de vedere. A ars şi a trăit doar pentru arta sa şi pentru oraşul pe care l-a iubit nespus. A fost un pictor al mării şi, din acest punct de vedere, cred că oraşul nostru îi datorează foarte mult lui Ionel Mătăsăreanu”, a mai declarat, ieri, Doina Păuleanu.

Chetă pentru înmormântare

Că Ionel Mătăsăreanu a fost un personaj inconfundabil şi, poate, indescifrabil nu este un secret pentru nimeni. Din nefericire, însă, şi moartea sa sau, mai bine spus, îngroparea a ieşit cumva din tipare. Asta pentru că, în pofida faptului că reprezentanţii administraţiei publice locale au dat iniţial de înţeles că vor suporta integral costurile funeraliilor, ieri, înainte de a-l conduce pe ultimul drum, apropiaţii pictorului se pregăteau să facă o chetă. Era nevoie de 3.400 de lei pentru ca pictorul Mătăsăreanu să fie îngropat aşa cum se cuvine, iar Primăria Constanţa nu dădea niciun leu. Prezent la faţa locului şi vizibil depăşit de situaţie, Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al administraţiei locale, dădea telefoane peste telefoane în încercarea de a rezolva ceva, cumva. În cele din urmă, acesta a declarat că va fi derulată o anchetă socială în urma căreia măcar o parte din suma de 3.400 de lei să fie suportată de administraţia locală.
Ceea ce este însă trist este faptul că, deşi Ionel Mătăsăreanu a fost cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, municipalitatea constănţeană nu a găsit ca fiind de cuviinţă să suporte costurile înmormântării. De altfel, niciun reprezentant al municipalităţii nu a găsit de cuviinţă să participe la eveniment. Doar o coroană de flori din partea primarului Radu Mazăre stătea sprijină de coşciug. Atât poate face municipalitatea pentru cel care a fost supranumit pictorul mării. Mai mult nu se poate...
Cu toate acestea, conform declaraţiilor lui Liviu Tramudana, administraţia locală ar lua în calcul ca fie o stradă, fie o piaţetă din Constanţa să poarte numele pictorului Ionel Mătăsăreanu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Stefan Petrescu

14 Jan, 2015 07:27

Maestrul Matasareanu locuia peste drum de Cazino, iar eu am locuit inspre drumul de acces la Portul Tomis. Tatal meu, Constantin-Titel Petrescu spunea ca la avut ca profesor. De cate ori treceam prin fata apartamentului dansului ce se afla la parter, ferestrele erau deschise iar maestrul canta la vioara. Unde erau politrucii ca Mazare care isi zic Constanteni, pe atunci? Rusine! Dumnezeu, sa-l odihneasca.

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Ionel Mătăsăreanu (1929-2015)

10 Jan 2022 3748

Cinci ani fără Mătăsăreanu, pictorul emblematic al mării

10 Jan 2020 3036

„Culoarea este un mister. Se face cunoscută, dar devine necunoscută, pentru că ea știe să se ascundă“. Patru ani fără Ionel Mătăsăreanu

10 Jan 2019 4186

Fotografii inedite cu pictorul Ionel Mătăsăreanu (galerie foto)

21 Jan 2015 2741

Ionel Mătăsăreanu, condus pe ultimul drum de pictori şi prieteni (galerie foto)

13 Jan 2015 2479

UPDATE. Lacrimi de durere Pictorul Ionel Mătăsăreanu va fi condus astăzi pe ultimul drum (galerie foto)

13 Jan 2015 2217

Editorial Ionel Mătăsăreanu. Întâlnirile mele egoiste cu Cerul

11 Jan 2015 3441