Constanţa, oraş condamnat de rea-voinţă! Ce rămâne după închiderea „Casei Soarelui“. 2.200 de cazuri diagnosticate anual. Jumătate au nevoie de paliaţie, dar ea nu mai există! (document)

La începutul acestei săptămâni, cotidianul ZIUA de Constanţa vă arăta, în exclusivitate, încă o faţă urâtă a acestei urbe, o Constanţă schimonosită de lipsa de implicare a diriguitorilor politicilor medicale ale judeţului şi, deopotrivă, a autorităţilor. Aşa cum anunţam, Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din municipiul Constanţa şi-a închis porţile în tăcere, începând cu 1 septembrie. Din 2007 şi până în momentul în care şi-a încetat activitatea, a fost casă pentru mai mult de 4.000 de pacienţi bolnavi de cancer, care au primit îngrijire şi tratament, ne-a declarat Sanda Iordache, directorul Centrului „Casa Soarelui“.
 
Aici, bolnavii oncologici erau trataţi şi îngrijiţi doar în baza asigurării medicale. Ca şi în cazul bolii pentru care ofereau îngrijire paliativă, angajaţii centrului au înţeles, treptat şi fulgerător, în ultimele 30 de zile, că trebuie să părăsească sediul şi să pună cruce terapiilor dedicate bolnavilor cu afecţiuni în fază terminală. „Abia în urmă o lună am înţeles de la directorul Constantin Dina că Direcţia de Sănătate Publică urmează ca după, ce îşi va soluţiona problemele legate de intabulare şi cadastru pentru terenul pe care era amplasată «Casa Soarelui», se va recurge la o licitaţie pentru închirierea clădirii şi a terenului“, afirma tot directorul centrului, Sanda Iordache.
 
Reacţiile la materialul publicat de cotidianul nostru au apărut imediat. Până la proba contrarie, cele ale politicienilor sunt simple declaraţii, însă afirmaţiile făcute de specialişti vin să demonstreze haosul din sistem şi lipsa de viziune a diriguitorilor politicilor medicale din Constanţa.
 
Cea mai dură reacţie vine de la şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Laura Mazilu. Anual, la nivelul judeţului sunt diagnosticate aproximativ 2.200 de cancere. O treime dintre pacienţi ajung, de cele mai multe ori, prea târziu la medic, când boala este avansată şi singurul lucru care le-ar putea alina suferinţa este îngrijirea paliativă. Acest tip de tratament holistic era cartea de vizită a „Casa Soarelui“.
 
„Noi, românii, avem o deficienţă ce ţine de educaţia medicală. Mulţi bolnavi oncologici sau aparţinătorii lor nu înţeleg imediat ce înseamnă îngrijirea paliativă şi, de multe ori, se răzbună pe medicii care o recomandă. Pardon, care o recomandau, acum nu mai avem unde să trimitem pacienţii care au nevoie de un astfel de tratament. De paliaţie este nevoie indiferent de afecţiune. Dar noi, în spital, pe secţie, nu avem cum să facem aşa ceva.
 
În 2012, secţia s-a micşorat, nu a scris nimeni despre asta atunci, toţi s-au grăbit să laude lucrările de reabilitare. Revenind, pe Secţia de Oncologie, unde noi tratăm boala, nu putem face şi paliaţie. Sunt chestiuni diferite. Imaginaţi-vă că o treime ar avea nevoie de paliaţie în momentul diagnosticării tardive. După diagnosticul iniţial, jumătate dintre bolnavii oncologici ar trebui să beneficieze de beneficiile acestor tratamente holistice. Din acest punct de vedere, Constanţa rămâne un oraş condamnat de rea-voinţă“, spune şeful Secţiei de Oncologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conf. univ. dr. Laura Mazilu.
 
Când pronunţi cuvântul cancer, impactul emoţional este imens, însă ce se întâmplă mai departe cu aceşti oameni? O parte dintre bolnavi sunt nevoiţi să facă chetă pentru a merge să facă tratament la Bucureşti, în special radioterapie, după ce secţia din Spitalul Judeţean s-a închis şi nimic nu s-a pus în loc de mai bine de un an şi jumătate. „Nu e de ajuns că pacienţii noştri sunt nevoiţi să se chinuiască să-şi facă o parte din tratament la Bucureşti, ce vom face pe viitor, când pacienţii vor avea nevoie de paliaţie? Probabil le voi spune să se ducă la cei care fac politicile medicale la Constanţa!“, a exclamat şefa Secţiei de Oncologie din SCJU.
 
Din fericire, personalul ultracalificat de la „Casa Soarelui“ face voluntariat pe Secţia de Oncologie a spitalului, iar o implicare imediată a factorului administrativ şi politic de la nivelul judeţului ar putea schimba această situaţie a bolnavilor oncologici, care, acum, pare fără speranţă.

La două săptămâni de la închiderea „Casei Soarelui“, suntem încă la momentul declaraţiilor, Oare se vor şi materializa?

„În Constanţa a existat până de curând o rază de soare. Pentru bolnavii de cancer şi familiile acestora, Centrul de tratament «Casa Soarelui» reprezenta o speranţă, o mână de ajutor oferită de o fundaţie umanitară. Cheltuielile erau acoperite prin Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât pacienţii nu trebuiau să achite niciun ban.
 

În România, dar mai ales în Constanţa, orice astfel de faptă bună trebuie pedepsită. Nu numai că nu sprijinim astfel de demersuri, dar facem tot posibilul să le zădărnicim. De la 1 septembrie, «Casa Soarelui» a rămas fără «casă». Fundaţia a primit o notificare de la DSP Constanţa în sensul imposibilităţii prelungirii contractului de închiriere. Drept urmare, reprezentanţii fundaţiei, dezamăgiţi de modul în care sunt trataţi de autorităţile de Constanţa, au decis să desfiinţeze această fundaţie şi să plece din Constanţa. Noi nu merităm să fim ajutaţi, pentru că nu ştim să ne purtăm cu cei care ne oferă o mână de ajutor. Rămâne să aflăm dacă este vorba despre indolenţa autorităţilor sau despre interesele materiale ale unor afacerişti care vor să ofere aceleaşi servicii pe bani foarte mulţi şi care au influenţă asupra autorităţilor publice“, a scris, pe pagina sa de Facebook, deputatul USR de Constanţa Stelian Cristian Ion. Acesta a transmis către DSP Constanţa şi o adresă prin care vrea să înţeleagă de ce Constanţa nu poate avea un astfel de centru.
 
Şi senatorul USR de Constanţa Ramona Dinu ne-a informat că va formula o interpelare privind îngrijirea paliativă acordată constănţenilor bolnavi de cancer. Înţelegem că interpelări către Ministerul Sănătăţii pe acest subiect vor depune şi deputatul PMP Robert Turcescu şi Bogdan Huţucă, deputat PNL.

 
Liberalii au formulat un punct de vedere şi la nivelul echipei de consilieri. Gheorghe Muhscină, consilier judeţean, a taxat faptul că dispreţul pentru bolnavii de cancer devine emblema oraşului Constanţa. „Nu putem rămâne nepăsători la nevoile unor pacienţi grav bolnavi a căror singură vină este că trăiesc în Constanţa. După ce pacienţii bolnavi de cancer au fost «goniţi» din Constanţa, în ultimii aproape doi ani, ca urmare a încetării activităţii Secţiei de Radioterapie, în prezent aflăm cu stupoare că singurul centru de îngrijire paliativă îşi închide porţile din motive legislative!“, a declarat acesta.
 
Liberalii promit că vor demara la nivelul filialei PNL Constanţa o serie de acţiuni pentru a stopa această nedreptate prin care trec constănţenii loviţi de cumplita boală. Vor face interpelări la Ministerul Sănătăţii şi adrese către DSP.
 
În paralel, liberalii analizează şi posibilitatea ca, „la nivelul Consiliului Judeţean Constanţa, să preluăm în administrare «Casa Soarelui» şi terenul aferent pentru a asigura continuarea funcţionării fundaţiei. Nu se poate acţiona atât de inuman! Autorităţile şi-au făcut un veritabil scut din birocraţie, în spatele căruia se ascund de cele mai fundamentale responsabilităţi“, a explicat Muhscină.
 
Şi conducerea Consiliului Judeţean promite că va discuta cu cea a DSP. „Poate reuşim să facem noi unul! O să am o discuţie cu DSP-ul, să văd despre ce este vorba exact“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean.
 
Citeşte şi: 
 
Secţia de Oncologie din Constanţa va fi sufocată După închiderea Radioterapiei, şi „Casa Soarelui“ a apus pentru bolnavii de cancer în fază terminală! (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Elena Copaciu

21 Sep, 2017 09:23

Dle director Dina, chiar nu gasiti o solutie ca populatia deservita de DSP Constanta sa beneficieze de ingrijiri paliative? Aveti o solutie pentru Casa Soarelui? Ati propus autoritatilor o solutie temporara pana la rezolvarea unor probleme care, stim cu totii treneaza de ani buni! Singura solutie ar fi sa se faca paliatie in strada? si asta pentru ca "pacientul e in centrul siatemului de sanatate" desigur!

Articole asemanatoare

De 1 Martie, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacientelor din Constanţa flori, mărţişoare, iconiţe, zâmbete şi un meniu delicios!

01 Mar 2024 844

Compartiment de îngrijiri paliative, și la Constanța Ziua Mondială Hospice și a îngrijirilor paliative

12 Oct 2020 5545

Incendiu izbucnit la o casă din Hârșova

08 Mar 2020 1866

Incendiu de proporții, izbucnit la o casă din Craiova

02 Aug 2019 1612

Revista presei locale

23 May 2019 1879

A fost inaugurat. Compartimentul de îngrijiri paliative „Casa Soarelui“, contract cu CJAS. Se pregătesc protocoalele pentru pacienţii oncologici (galerie foto)

23 May 2019 4243

Imagini de la eveniment Compartimentul de Îngrijiri Paliative, “Casa Soarelui” din Constanța, redeschis (galerie foto + video)

22 May 2019 4326

Compartimentul de Îngrijiri Paliative, “Casa Soarelui” Constanța va fi redeschis mâine. Cât au costat lucrările de amenajare

21 May 2019 3007

Lucrările de reabilitare au fost finalizate „Casa Soarelui“ din Constanţa îşi deschide porţile

16 May 2019 6014

Conducerea CJC, noi termene pentru inaugurarea unor unităţi medicale din judeţul Constanţa

29 Mar 2019 2130

„Casa Soarelui“ va fi funcțională în luna aprilie

23 Mar 2019 2469

Când va fi inaugurată la Constanța Casa Soarelui. Ce a declarat președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu

07 Jan 2019 1932

Firma Baran a plecat din Constanța! RMN-urile din Spitalul Județean și Policlinica 2, Radioterapia și Casa Soarelui, funcționale abia din 2019

20 Dec 2018 2450

Interviu live Cu ce veşti vine 2019 pentru pacienţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa? (galerie foto)

19 Dec 2018 5124

Vreme de plimbare, pe faleza Cazinoului din Constanța (galerie foto+video)

25 Nov 2018 3082