Cui a mai retrocedat Mazăre terenurile Constanţei Loc numai bun de bloc pentru firma colegului de dosar Valentin Gheorghe Ionescu

În şedinţa de ieri, aleşii locali au aprobat, la iniţiativa viceprimarului Decebal Făgădău, un proiect de hotărâre privind radierea unor imobile din inventarul bunurilor care aparţin domeniului privat al municipiului Constanţa. Astfel de hotărâri se găsesc aproape la fiecare şedinţă de Consiliu Local Municipal. De fiecare dată, anexele unei astfel de hotărâri, adică documentele propriu-zise ale terenurilor scoase din domeniul privat al Constanţei, sunt multe şi greoaie, ele adunând zeci, chiar sute de pagini.
 
Săptămâna aceasta, alte câteva proprietăţi au fost radiate din registrul domeniului privat al municipalităţii, una dintre ele, în suprafaţă de 255 de metri pătraţi, fiind retrocedată către firma Nortech Trade SRL, administrată, la momentul depunerii notificărilor către Primăria Constanţa, de Mihaela Elvira Chiriac. Aceeaşi femeie al cărei nume a fost legat, de-a lungul timpului, de mai multe afaceri care duceau la cercul restrâns al prietenilor lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei.
 
Prin Dispoziţia 839/2013, această firmă a fost pusă în posesie cu un teren de 255 de metri pătraţi pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, zona Forte Systems. Terenul este, în prezent, un spaţiu verde, situat chiar în fata clădirii Forte Systems, între Raiffeisen Bank şi Dispensarul TBC, în zona intersecţiei bulevardelor Lăpuşneanu cu strada Soveja.

Povestea unui petic de pământ încă verde

În anul 2001, SC Nortech Trade SRL, reprezentată prin administrator Mihaela Elvira Chiriac, a solicitat restituirea în natură a imobilului din Constanţa situat pe strada Mangaliei nr. 115, compus din teren în suprafaţă de 669 de metri pătraţi. Primăria a respins cererea de restituire în natură a imobilului, întrucât, în prezent, este afectat de utilitate publică - „Clădirea şi Curtea Şcolii Generale nr. 16“. Astfel, i s-a oferit în compensare terenul din zona Forte Systems, în suprafaţă de 255 de metri pătraţi, şi un teren de 61 de metri pătraţi, situat pe strada Oborului - lot 1. Însă, în şedinţa de miercuri, s-a votat doar radierea din registrul municipalităţi a terenului de la Forte Systems. Decizia municipalităţii de a oferi acest teren în compensare a fost luată ca urmare a cererilor formulate în baza Legii 10/2001 chiar de către Nortech Trade SRL, avându-se în vedere sentinţa civilă nr. 438/22.05.2000, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul civil nr. 8429/1999, şi decizia civilă nr. 313/27.04.2012, pronunţată de aceeaşi instanţă, precum şi contractul de cesiune autentificat sub nr. 1313/19.06.2009.

Terenurile „norocoase“ ale lui Valentin Gheorghe Ionescu

Nortech Trade mai are terenuri „norocoase“ în Constanţa. În anul 2011, când s-a construit cel de-al treilea supermarket Lidl, cel de pe Baba Novac, din cartierul Tineretului, firma a fost cea care a depus la instituţiile abilitate documentele pentru avizarea proiectului. La data respectivă, ZIUA de Constanţa a reuşit totuşi să ia legătura cu Valentin Gheorghe Ionescu. „Nu pot să vă dau detalii, este o convenţie cu Lidl. Nu ştiu exact unde este terenul, nu am documentele în faţă. Deţin mai multe terenuri”, declara Ionescu. Acesta a recunoscut că societatea Nortech Trade a depus documentele pentru a vinde terenul celor de la Lidl cu tot cu avize. Ce nu ne-a lămurit Valentin Gheorghe Ionescu este dacă, de fapt şi de drept, terenul face parte din vreo retrocedare a administraţiei Mazăre.

Cine sunt cei care au terenul din inima târgului 

Cine sunt fericiţii beneficiari ai peticului de teren din mijlocul oraşului? Potrivit datelor la zi de la Registrul Comerţului, asociat unic în firma Nortech Trade SRL este mult mai celebra societate Habitat şi Ambient SRL, controlată, la rândul său, de Valentin Gheorghe Ionescu. Acesta din urmă, cunoscut şi drept Grizly, a fost coleg de facultate cu Radu Mazăre, Sorin Strutinsky şi Nicuşor Constantinescu.
 
SC Habitat şi Ambient SA a fost înfiinţată în anul 2003, în prezent având un asociat persoană juridică, Guillin Investments Limited (93,33%), cu sediul în Nicosia, Cipru, şi un asociat persoană fizică, Valentin Gheorghe Ionescu (6,67%), fost coleg de facultate cu Mazăre, acesta fiind unul dintre fondatorii firmei şi în prezent având şi calitatea de administrator. În firmă s-a mai regăsit la un moment dat şi familia Giurgiucanu.
 
Valentin Gheorghe Ionescu este unul dintre cei 37 de inculpați din Dosarul Retrocedărilor ilegale din Constanța, în care mai sunt cercetaţi Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și mai mulți funcționari din Primărie. Mazăre și Ionescu au fost trimiși în judecată în 2008 pentru fapte diferite: unul pentru abuz în serviciu, iar celălalt pentru complicitate.
 
Revenind la Nortech Trade, firma a fost administrată, la data cererilor depuse la Primărie, de Mihaela Elvira Chiriac, actuală Gherasim Tănase. În prezent, atât în Nortech Trade, cât şi în mai multe firme în care apărea ca administrator, locul Mihaelei Elvira Gherasim Tănase a fost luat de o anume Ana Chişor.
 
Că Mihaela Elvira Gherasim Tănase este destul de bine conectată la universul Strutinsky - Mazăre - Constantinescu poate reieşi, de asemenea, din faptul că ea a figurat, în decursul timpului, printre altele, ca cenzor supleant la Pomacost SA, una dintre firmele care au câştigat numeroase licitaţii cu Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.

Legături cu firma din dosarul lui Strutinsky 

Nortech Trade SRL este asociat persoană juridică în Nefermin SA, firmă prin care procurorii DNA spun că Sorin Strutinsky ar fi încasat presupuse „comisioane“ de la denunţătorul său în primul dosar în care este cercetat. În ordonanţa de reţinere a lui Sorin Strutinsky, procurorii DNA arată că acesta i-ar fi determinat şi pe administratorii societăţii Nefermin SA să falsifice mai multe contracte şi astfel ar fi ajuns suma de 5.376 de lei în patrimoniul societăţii.
 
Potrivit datelor furnizate de Monitorul Oficial, până acum câţiva ani, asociat în Nefermin SRL era şi SC Rezident Com SRL, reprezentată prin administratorul Valentin Gheorghe Ionescu, acelaşi om care apare alături de Radu Mazăre în celebrul Dosar al Retrocedărilor.
Administratorul societăţii Nefermin SRL este, din 2011, botoşăneanul Corneliu Damaschin. Înainte de numirea acestuia, administrator fusese italianul Cristian Ion Serghie.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Modificări importante în Nefermin SRL!

14 Dec 2021 2174

Stăpânii terenurilor Tomis Tower și turnul de pe Traian

11 May 2021 7990

Fiscul din Constanţa vinde două imobile deţinute de Nefermin SRL. Legături cu Sorin Gabriel Strutinsky (document)

01 Feb 2018 4871

Lucian și Mihai Lazia au renunțat la o afacere cu asociata lui Sorin Strutinsky

26 Sep 2014 4252