Dan Cojocaru, inițiatorul proiectului „Puterea memoriei” „Avem atâta istorie aici în Dobrogea, pe care putem s-o folosim turistic și pentru elevii noștri!” (galerie foto)

Secția de distribuție și exploatare a filmelor din cadrul Centrului cultural „Th. Burada” a derulat, de-a lungul acestui an, un proiect foarte interesant, intitulat „Puterea memoriei”, căruia i s-au dedicat, în principal, doi oameni iubitori de istorie: Dan Cojocaru și dr. Costin Scurtu.

Până acum, peste 2.000 de elevi constănțeni din mediul rural, din localități precum Adamclisi, Negru Vodă, Pantelimon, Castelu, Nisipari, Mircea Vodă - au avut șansa de a fi părtași la o lecție deschisă de adevărată istorie.

Proiectul, realizat în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, este desfășurat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, cu sprijinul Arhivei Naționale de Filme, al Asociației culturale „Tomis” cu grupurile de reconstituire istorică și Asociația ASTRA Dobrogeană, iar drepturile de difuzare a filmelor au fost acordate de familia regizorului Sergiu Nicolaescu.
Duminică, 3 decembrie, de la ora 12.30, va fi punctul culminant al proiectului, la Muzeul Militar „Regele Ferdinand I”, când va fi programată proiecția filmului „Triunghiul morții”, urmată de o reconstituire istorică, la care vor participa 25 de soldați, îmbrăcați în uniformele din primul război mondial și care vor simula o luptă. Va fi prezent și actorul Cristian Șofron, căruia speră să i se alăture actorul constănțean Virgil Andriescu.

Nu le place istoria pentru că au de învățat, abstract, prea multe date 
Zilele trecute, inițiatorul proiectului, Dan Cojocaru, ne-a povestit cum este primit acest proiect de către elevi.

„Practic, folosim proiecția de filme istorice în regia lui Sergiu Nicolaescu pentru a face o lecție deschisă de istorie interactivă. Pornind de la film, noi ajungem la adevărul istoric, care de-a lungul timpului a fost schimbat, denaturat, interpretat în funcție de momentul în care a fost făcut filmul. Iar noi încercăm să aducem în actualitate patriotismul, care se găsește încă acolo, în firul epic. Pentru că cine nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete. Prin istorie avem rădăcinile adânc înfipte în pământul țării în care ne-am născut. 
Am povestit, prin intermediul filmului «Triunghiul morții», ce a însemnat Primul Război Mondial și bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz și legăm de momentul Marii Unirii de la 1 Decembrie”.


L-am întrebat cum reușește să capteze atenția atâtor elevi, știut fiind faptul că ei nu mai au răbdare.

„Sunt greu de câștigat acum, în era videoclipurilor, și tocmai de aceea le spunem de la început că nu-i ținem cu forța. Când vedem că se foiesc întrerupem difuzarea și încercăm o recapitulare a ceea ce s-a derulat, în relație cu ce moment istoric. Sunt sprijinit în permanență de domnul dr. Costin Scurtu, directorul muzeului. Încerc să vin cu exemple de viață, pentru că este altceva când povestesc despre frații bunicului meu care au murit la Turtucaia și unul la Oituz sau de un cumnat al bunicii mele, care a fost în prima linie a bătăliei fantomelor și a fost rănit de 12 ori. 

Îi întrebăm dacă le place istoria și încercăm să aflăm de ce. Majoritatea ne spun că nu le place, pentru că sunt foarte multe date de învățat. Noi vrem să-i stârnim să întrebe, ceea ce înseamnă că sunt interesați și atunci rămân cu povestea. Cel mai frumos a fost la Nisipari, când unul dintre acei elevi care e luat peste picior de colegi s-a ridicat și a strigat «Liniște! Oamenii ăia și-au dat viața pentru noi!». 

E o luptă grea cu aceste colective neomogene de elevi, dar foarte frumoasă, cu diferențe mari de la localitate la localitate, fiecare comunitate având specificul ei. Noi trebuie să ne adaptăm la realitățile de acolo ca să vorbim pe limba lor și trebuie să le stârnim interesul, colaborând foarte bine cu profesorii”, declara același actor împătimit de istorie și film.


În final, ne-a mărturisit opinia sa legată de orele de istorie, care ar trebui să se petreacă în muzee sau printre ruinele pe lângă care trecem cu toții fără să știm ce importanță au pentru devenirea noastră.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai multe zone din municipiul Constanța și localitatea Lazu, fără energie electrică astăzi! Vezi dacă ești afectat

29 Mar 2024 227

Atenție, se oprește curentul electric pentru anumite zone ale județului Constanța. Lista celor afectați

28 Mar 2024 673

Cumpărare directă ISU Dobrogea a bătut palma cu Sisteme Integrate pentru Situații de Urgență SRL, din București!

28 Mar 2024 320

Furnizare de combustibil și servicii de spălare auto pe bază de carduri cumpărate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea” (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 357

Cod galben de intensificări ale vântului la Constanța!

28 Mar 2024 473

#citeșteDobrogea Emigrarea evreilor din România prin portul Constanța

28 Mar 2024 760

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier cu victime pe varianta Ovidiu! (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1852

O școală și două grădinițe din Constanța, fără energie electrică joi. Ce zone mai sunt afectate

27 Mar 2024 716

Mai multe zone din municipiul și județul Constanța, fără energie electrică în perioada următoare. Vezi dacă ești afectat

27 Mar 2024 751

#DobrogeaDigitală Măcin în anul 1879 - „Tutunul se cultivă mai în toate satele acestui district“

27 Mar 2024 714

A fost activat Planul Roșu de intervenție! UPDATE. Accident rutier între o mașină și un microbuz în Techirghiol. Mai mulți copii răniți (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 6250

Întreruperi de curent în Constanța Cine este vizat de lucrările Rețele Electrice Dobrogea, joi și vineri?

27 Mar 2024 1311

Mai multe zone din municipiul Constanța, fără energie electrică miercuri. Vezi dacă ești afectat

26 Mar 2024 859

#DobrogeaDigitală Comerțul tulcean din anul 1879 - „Industria din oraşul Tulcea şi din toată Dobrogea este încă nulă“ (II)

26 Mar 2024 911

Declarații de avere Constanța Simona Grigorescu, șef birou la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

26 Mar 2024 477