Dascalii se pregatesc de proteste

Greva din invatamant a devenit iminenta

Sindicalistii sustin ca guvernantii incalca legile tarii, deoarece majorarea salariilor trebuie facuta pentru toti bugetarii, nu doar pentru o parte dintre ei * In plus, ei califica eliminarea cadrelor didactice de la majorarile salariale prevazute pentru 2005, drept o masura abuziva si discriminatorie * Cadrele didactice au cerut presedintelui tarii sa intervina in medierea conflictului de munca aparut cu actualul Guvern * Totodata, sindicalistii au transmis un memoriu si Avocatului Poporului, in care au semnalat ca a fost incalcat un drept fundamental prevazut in Constitutia Romaniei, acela privind egalitatea

Sindicatele din invatamantul preuniversitar se pregatesc de actiuni de protest din cauza eliminarii personalului didactic de la majorarile si indexarile salariale anuntate pentru acest an de catre actualul Guvern. Astfel, sindicalistii au declarat ca actualii guvernanti incalca legile tarii deoarece majorarea salariilor trebuie facuta pentru toti bugetarii, nu doar pentru o parte dintre ei. Ei au mai precizat ca, zilele trecute, sindicalistii SLSIP, afiliati la Federatia Educatiei Nationale din intreaga tara au avut o intalnire cu ministrul secretar de stat din cadrul MEC, Adrian Gorun, in cadrul careia s-a abordat si problema referitoare la neacordarea indexarii de 12% prevazuta de fostul Guvern Adrian Nastase. In acest sens, ne-au marturisit membrii de sindicat constanteni, cadrele didactice din toata tara doresc solutionarea acestei probleme pentru a nu se ajunge la actiuni de protest. De asemenea, ei califica eliminarea cadrelor didactice de la majorarile salariale prevazute pentru 2005 drept o masura abuziva si discriminatorie. "Este pentru prima data in ultimii 15 ani cand guvernantii fac o asemenea discriminare intre aceeasi categorie, respectiv bugetarii", ne-au declarat cativa profesori. Ei au mai spus ca sindicalistii poarta negocieri cu reprezentantii Ministerului si ai Guvernului pentru a fi inclusi si profesorii la majorarile salariale pe acest an. Se pare ca in cazul esuarii negocierilor, pana la mijlocul lunii martie vor avea loc consultari cu sindicalistii, pentru a se stabili formele de protest, care pot merge pana la greva generala, precum si momentul declansarii lor. In privinta acordarii acestor majorari trei confederatii sindicale, FSLI, "Spiru Haret" si "Alma Mater" s-au adresat printr-o scrisoare deschisa presedintelui tarii, Traian Basescu. Acestea au cerut presedintelui tarii sa intervina in medierea conflictului de munca aparut cu actualul Guvern. In plus, sindicalistii au transmis un memoriu si Avocatului Poporului, in care au afirmat ca Guvernul prin refuzul sau a incalcat un drept fundamental prevazut in Constitutia Romaniei, acela privind egalitatea. Ca urmare, sindicalistii acorda termen de o luna de zile pentru ca guvernantii sa revina asupra declaratiilor si intentiilor pe care le-au avut. De partea cealalta, premierul Tariceanu a declarat recent ca "normele didactice sunt extrem de lejere" si ca, in perioada urmatoare, va analiza aceasta problema. Sindicalistii din invatamantul preuniversitar constantean opineaza insa, ca marirea normei didactice ar reprezenta o masura cu grave consecinte asupra intregului sistem de invatamant. In prezent, norma didactica este de opt ore pe zi, la fel ca in tarile Uniunii Europene.

Salarii de mizerie, cerinte europene

Dupa ani petrecuti pe bancile scolilor si ale institutiilor de invatamant superior, tinerii absolventi care se apleaca spre meseria de profesor intra in valtoarea vietii cu un salariu care nu depaseste, in prezent, 5,4 milioane lei. Urmeaza apoi examenul de definitivat, obligatoriu pentru a putea profesa in continuare ca titular, iar dupa sase ani de vechime in invatamant, tinerii profesori sustin un examen dificil pentru obtinerea gradului II profesional. Abia atunci salariul creste, dar nu semnificativ. Tot in prezent, un profesor care a obtinut gradul II este remunerat cu aproximativ 5,7 milioane lei. Mai "fericiti" sunt profesorii care, dupa inca trei ani, reusesc sa promoveze si examenul pentru gradul I si castiga lunar circa zece milioane lei.Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, ultima majorare salariala de care au beneficiat cadrele didactice a avut loc la sfarsitul anului trecut, iar de la inceputul acestui an...nimic. Nici macar obisnuita indexare. Singura masura care a avut efecte si asupra salariilor profesorilor, printr-o majorare de 150.000-200.000 lei, a fost introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor, de 16%. Pe de alta parte, insa, reprezentantii Guvernului au gasit o "noua metoda de combatere a evaziunii fiscale", aceea de a introduce obligativitatea declararii si impozitarii veniturilor obtinute de dascali de pe urma meditatiilor. Astfel, acestia vor fi nevoiti sa se constituie in asociatii familiale sau SRL-uri, urmand sa elibereze chitante si facturi in schimbul sumelor incasate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 141

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 595

Horia Constantinescu a demisionat din funcția de președinte al ANPC pentru a candida la Primăria municipiului Constanța

15 Apr 2024 668

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 454

ZIUA LIVE Despre maturitate politică. Claudiu Palaz explică de ce candidează la președinția Consiliului Județean Constanța!

15 Apr 2024 534

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 530

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 712

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3366

Complexul Cleopatra din Mamaia, deținut de famila lui Vasile Chirondojan, fost consilier local din Constanța, de vânzare. Iată cât cer proprietarii!

02 Apr 2024 13924

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 900

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 893

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1926

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1303

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 2798

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 6811