De la Biobaza Constanţa Totul despre firma implicată în drama căţelului Bursuc, ajunsă în presa internaţională (galerie foto)

Deşi s-a scurs o săptămână de la protestul din faţa Biobazei Constanţa al iubitorilor de animale, timp în care am încercat, în repetate rânduri, să luăm legătura telefonic cu firma cu care municipalitatea are contract pentru serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public, nici până acum nu am putut vorbi cu cineva. De fiecare dată am primit acelaşi răspuns: că vom fi contactaţi „de doamna Rodica“. Evident, acest lucru nu s-a întâmplat. Cazul căţelului Bursuc a emoţionat o lume întreagă, fiind iniţiată chiar şi o petiţie la nivel internaţional - „Punishment for the ones who killed the dog with a walking trolley! / Să fie pedepsiţi cei care au ucis câinele în cărucior!“.
 
Luat de lângă stăpânul său, un om al străzii şi el, dar care îl îngrijea şi care şi-a dat puţinii bani pentru a-i confecţiona prietenului său loial un căruţ cu care să se poată deplasa, întrucât nu îşi putea folosi picioarele din spate, Bursuc a fost eutanasiat în aceeaşi zi în care a fost ridicat de hingheri, din zona Sălii Sporturilor.

Mihai Petre, implicat în drama lui Bursuc 

Mihai Petre, coordonatorul Asociaţiei M10 Constanţa, s-a implicat activ în cazul „jumătăţii de căţel“ Bursuc, motiv pentru care, astăzi, este hotărât să ceară nişte răspunsuri de la autorităţile pe care le consideră responsabile. „În cazul acestui suflet amărât, se ridică nişte semne de întrebare, la care nu s-a dat niciun răspuns până acum, deşi este o anchetă în derulare. Mâine (n.r. astăzi) voi depune mai multe sesizări către autorităţi. În primul rând, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, pentru a vedea dacă se derulează vreo anchetă în acest caz, pentru a verifica dacă într-adevăr acel domn Creţu a depus o sesizare şi dacă domnul Murat putea folosi în condiţii legale antetul IPJ Constanţa“, a declarat Mihai Petre, pentru ZIUA de Constanţa.
 
În acest caz, el consideră că nu ar fi fost respectate prevederile capitolului X privind examinarea medicală a câinilor, din HG nr. 1059/2013 pentru aplicarea OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân. „De asemenea, sunt hotărât să depun o sesizare şi la Primărie, pentru a vedea când s-a făcut ultimul control la Biobaza Constanţa, dacă cei cu care municipalitatea derulează contractul pentru ecarisaj respectă acest contract şi prevederile legale în vigoare“.
 
Amintim aici că, săptămâna trecută, Decebal Făgădău, primarul interimar al Constanţei, declara că vor fi luate măsuri şi că vor fi întreprinse controale: „Poziţia mea fermă: dezavuez «canicidul», dezavuez violenţa de orice formă şi sunt împotriva capturării violente a câinilor comunitari. Este o problemă oarecum împărţită ca responsabilitate. Pentru a afla exact cum stă situaţia, am dispus declanşarea unei anchete. Voi aplica întocmai prevederile legale, iar cei vinovaţi vor plăti“. „De asemenea, voi solicita companiei ce are contract cu municipalitatea să normalizeze comunicarea cu cetăţenii, să organizeze târguri de adopţii, aşa cum este normal, să normalizeze modul de adopţie a câinilor comunitari, sau, în caz contrar, reziliem contractul. Nu sunt un susţinător al deciziilor radicale, dar dacă aşa ne tratăm câinii comunitari, aşa ne vom comporta şi noi cu ei“, a mai spus, atunci, Făgădău.

„Ce se întâmplă cu contractul dintre Primărie şi Puppy Vet?“ 

Alte sesizări redactate de Mihai Petre se vor adresa Direcţiei Sanitar-Veterinare din Constanţa, pentru a vedea dacă la Biobază sunt respectate condiţiile prevăzute de lege pentru a putea îngriji animalele. „Mă voi adresa şi Colegiului Medicilor Veterinari pentru a vedea dacă acest medic a mai avut sesizări pentru astfel de cazuri, dacă a mai stabilit astfel de diagnostice în absenţa unor investigaţii medicale amănunţite prevăzute în lege şi dacă era îndreptăţit să ia această decizie radicală“, a explicat Mihai Petre. El a declarat, de asemenea, că depune aceste sesizări pentru a stabili dacă există motive suficiente pentru a putea înainta mai departe plângeri penale. „Este important să învăţăm ceva din situaţia acestui căţel amărât. În cazul lui, se întrevăd două direcţii: 1 - nimeni nu credea că se va sesiza cineva în cazul acestui biet căţel îngrijit de un om al străzii şi 2 - este important de văzut ce se întâmplă cu contractul dintre Primărie şi Puppy Vet, dacă se respectă contractul, în ce condiţii sunt ţinute animalele fără stăpân acolo şi de ce fel de tratament beneficiază acolo“, a conchis Mihai Petre.

Istoria tumultoasă a Puppy Vet 

În cele ce urmează, ZIUA de Constanţa face un scurt istoric al firmei cu care Primăria Constanţa a încheiat contractul privind serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public. SC Puppy Vet SRL, firma care se ocupă de animalele fără stăpân din Biobaza Constanţa, a fost înfiinţată în 1998, în comuna Cogealac. Potrivit informaţiilor de la Registrul Comerţului valabile la data de 2 iunie 2015, firma este administrată de Daniel Ionuţ Radu, născut în 1988, în Constanţa, în baza numirii datate aprilie 2013. Asociat unic în firmă este Elena Laura Martinez, din Vaslui. Niciunul dintre cei doi nu mai apare la momentul acesta în alte firme.

Potrivit Vrajitorul.eu, firma care se ocupă de activităţi veterinare, având un capital social de 200 de lei, a încheiat anul 2013 cu un profit de 57.056 de lei, raportat la o cifră de afaceri de 1.304.774 de lei, având zero salariaţi. Înainte de a se numi Puppy Vet, firma funcţiona în Ovidiu cu denumirea Alfmob Exim SRL, avându-l ca unic asociat pe Adrian Mihai Mânăstireanu.

De la Puppy Vet, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii 

Potrivit datelor disponibile în Monitorul Oficial al României, firma a fost înfiinţată în 1998 şi are un traseu interesant. În 2004, Teodor M. Mânăstireanu, domiciliat în Cogealac, cesionează părţile sociale ale SC Alfmob Exim SRL fiului său, Adrian Mihai Mânăstireanu, cel care avea să devină, din şeful Serviciului de ecarisaj al municipalităţii, director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. În februarie 2008, Mânăstireanu o cooptează în afacere şi pe Cezara, soţia sa, iar cei doi decid deschiderea unui punct de lucru în Cogealac.
În februarie 2009, Adrian Mânăstireanu se retrage din business, iar unicul asociat rămas hotărăşte deschiderea punctului de lucru din Ovidiu, strada Delfinului nr. 69. În mai 2010, Cezara Mânăstireanu îi cesionează părţile sociale Laurei Elena Martinez. Cele două au, se pare, aceiaşi părinţi - Constantin şi Natalia... Tot atunci, administrator al
SC Alfmob Exim devine Ionel Togan, unul dintre foştii șefi ai Serviciului de Ecarisaj din Primăria Constanţa care, în această calitate, a monitorizat chiar activitatea Puppy Vet. Funcţia de administrator a mai fost ocupată de Mihai Purentea, de Mircea Gruia Matei şi de George Cristian Vanghele. În septembrie 2011, se schimbă numele societăţii din Alfmob Exim în Puppy Vet.

Riseproject.ro - administrator graţiat de Iliescu şi Năstase 

În decembrie 2012, Vanghele se retrage din funcţia de administrator, fiind numit Constantin Popescu, domiciliat în Tulcea. Potrivit Riseproject.ro, acesta din urmă ar fi „un fost director de bancă condamnat în 2002 la opt ani de închisoare pentru fraudă și graţiat un an mai târziu, sub semnăturile lui Ion Iliescu și Adrian Năstase“. Potrivit sursei citate, „în calitate de director de bancă, Popescu a acordat credite ilegale cerând în schimb de la cei creditaţi mită precum autoturisme sau alte bunuri. Între cei care au beneficiat de largheţea lui Popescu se numără și Nicolaie Tănase, zis Puiu Tănase. Acesta l-a și denunţat pe Popescu, conform rechizitoriului întocmit de procurori în acest caz, în 1998. Un an mai târziu, cadavrul lui Puiu Tănase a fost descoperit la groapa de gunoi Giulești-Sârbi“, se arată pe Riseproject.ro.
 
Potrivit jurnaliştilor de la Riseproject.ro, ultimul contract dintre Puppy Vet și Primăria Constanţa a fost semnat pe 4 februarie 2013 de către George Vanghele, deși, la acea dată, administratorul din acte al companiei figura Constantin Popescu. Anunţul de atribuire a acestui contract este însă de negăsit în baza de date a licitaţiilor publice. Potrivit Monitorului Oficial, partea a IV-a, nr. 5627 din 28 octombrie 2013, Constantin Popescu s-a retras din funcţia de administrator la data de 22 aprilie 2013.

Contracte de milioane de lei cu municipalitatea

Cât despre contractele pe care municipalitatea le are cu Puppy Vet SRL, acestea au fost destul de generoase. Primul datează din anul 2007, când, pentru Serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Constanţa, Primăria a încheiat un acord-cadru pe următorii patru ani cu firma Puppy Vet SRL, contra unei sume de aproximativ 4 milioane de lei. Adjudecatarul putea subcontracta contractul în limita unei sume de 16.000 de lei fără TVA pe lună, pentru serviciul de neutralizare cadavre (ambalare sac individual, transport incinerator, incinerare), fără a depăşi suma de 768.000 de lei/4 ani, fără TVA.

În 2012, a fost publicat anunţul de atribuire nr. 122499/16.03.2012, având ca obiect „Serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public din municipiul Constanţa“. Anunţul implica încheierea unui acord-cadru cu adjudecatarul. Un singur ofertant s-a găsit pentru acest contract, a cărui valoare a fost de 4.388.400 de lei, acela fiind Puppy Vet SRL.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Năvodari poate extinde adăpostul public pentru câini fără stăpân

04 Nov 2023 1022

Au fost emise certificatele de urbanism. O parte dintre statuile dispărute ale Constanţei vor fi reamplasate de municipalitate

10 Oct 2022 1695

Document de urbanism pentru modernizarea bazei de supraveghere a animalelor fără stăpân din Constanța

05 Apr 2022 1406

Noi investiții la biobaza animalelor fără stăpân din municipiul Constanța

04 Mar 2021 1334

Aquator SRL dotează cabinetele veterinare ale biobazei municipalităţii (document)

15 Feb 2019 1992

Sondaj de opinie Constănţenii susţin construirea unei biobaze moderne în municipiu şi strângerea câinilor din cartiere!

26 Sep 2016 3467

Sondaj de opinie Consideraţi că este necesară construirea unei biobaze moderne în municipiul Constanţa, care să rezolve problema câinilor ce s-au „întors” în cartiere?

19 Sep 2016 4358

Adio, Puppy Vet, bun găsit, Green Life Recycling! Câinii fără stăpân, daţi de Primăria Constanţa pe mâinile unei foste angajate (documente)

01 Jun 2016 14010

Repetabila povară a câinilor fără stăpân Făgădău - „Tare îmi e că actualul CLM nu va prinde înfiinţarea propriului serviciu de ecarisaj!“

31 Mar 2016 3110

Sondaj de opinie 68% dintre respondenţi, de acord ca cea de-a doua biobază din Constanţa să fie amplasată pe strada Caraiman

22 Feb 2016 3183

Sondaj de opinie Sunteţi de acord ca cea de a doua biobază din Constanţa să fie amplasată pe strada Caraiman?

15 Feb 2016 6680

Scandal la Biobaza Constanţa! Voluntarii vizitează adăposturile pentru câini, aduc mâncare, dar nu trec la treabă (galerie foto)

10 Feb 2016 6859

Voluntarii de la Baricada Verde ajută câinii din Biobaza Constanța (galerie foto + video)

09 Feb 2016 2862

Sondaj de opinie Respondenţii nu cred că situaţia de la Biobaza Constanţa se va îmbunătăţi după încetarea contractului cu Puppy Vet

08 Feb 2016 3595

Sondaj de opinie Credeţi că situaţia câinilor fără stăpân din Constanţa se va îmbunătăţi după expirarea contractului cu Puppy Vet?

01 Feb 2016 3426