Descoperă Constanța secretă cu Diana Slav!

Prima dată, am auzit de Diana Slav de la o prietenă din Constanța, și mi s-a părut minunat ca, în afară de vizitele la Delfinariu și Acvariu, să poți cunoaște orașul și altfel – la pas și „povestit” de cineva care cunoaște istoria și semnificația clădirilor pe care le vezi și despre care te întrebi uneori „ce istorie or avea”. Un mare plus pentru orice turist, mai ales că ai cui să-i pui întrebări despre orice te-ar putea interesa. Am căutat apoi să o și cunosc personal pe Diana, și pot deja spune că merită să o cunoașteți și voi. Așa că am „aranjat o întâlnire”, prin acest interviu.
 
- Diana, de când, de unde, cum ai ajuns să fii ghid al vechii Constanțe?
 
– A trebuit să călătoresc în afara țării ca să devin curioasă să îmi cunosc și să îmi promovez propria țară. La un moment dat, probabil la un fel de “maturitate a călătoritului”, mi-am dat seama că ar trebui să vizitez și propria țară. Noi avem tendința de a vedea doar părțile negative – și e incorect acest lucru. Călătorind în alte țări, am observat că fiecare popor are tendința de a se plânge de impozite, de autoritățile care nu fac suficiente sau sunt corupte :)
 
Diana Slav Constanta 2Tot din călătoriile în afara țării am aflat de acest concept – „free walking tour” – făcut de obicei de organizații non profit sau de organizații de studenți. În acest tip de tur se află povești mai puțin cunoscute, perspective locale asupra istoriei – nu doar a orașului, ci a țării sau chiar a regiunii, pentru că, de exemplu, Balcanii împart o istorie comună. Întâmplarea face ca eu, în slujba de la 9 la 5, să fiu chiar în centrul istoric al orașului, care în ultimii 5 ani a suferit modificări și îmbunătățiri. Acest lucru m-a obligat să îmi schimb traseul și de fiecare dată observam clădiri și detalii foarte frumoase. Sunt pasionată de povești, legende, istorie – așa că am început să caut poveștile clădirilor. Iar aici s-au împletit pasiunea mea pentru povești cu tururile făcute prin Europa. Și cu o doză de mândrie națională și locală, aș zice. Așa că am lansat pagina de Facebook ConstantaWalkingTour, neștiind cine va da de mine. Pagina a fost pornită în iunie 2013 și prima solicitare a venit în septembrie, de la un grup de fete din Polonia aflate la un internship în București timp de 6 luni, care doreau să cunoască România călătorind în fiecare weekend disponibil. O coincidență pe care nu o știam la momentul respectiv: pe 10 iunie, când am lansat eu pagina, este sărbătorită și Ziua mondială Art Nouveau, iar 4 ani mai târziu am reușit să le aniversez împreună.
 
- Cât durează un tur prezentat de tine? Cât costă? Cuprinde un număr prestabilit de obiective mai importante sau e și „la inspirație”?
 
– Durata turului este de aproximativ 1,5 ore, poate ajunge și la 2 ore, fiindcă încerc să nu îi zoresc pe oameni, poate vor să își facă multe fotografii. Sau uneori s-a întamplat să se deplaseze ei încet, ori cu diverse probleme de deplasare (proteze de șold, genunchi, baston; am avut un domn despre care abia la final am aflat că, de fapt, bastoanele lui nu erau pentru genunchi, ci pentru că era aproape complet lipsit de vedere… și care, la final, mi-a zis că i-a plăcut mult turul, datorită poveștilor; urmează să am și un tur în scaun cu rotile, va fi și aici o provocare). În continuare eu nu am un preț, dacă mă contactează individual; nici măcar nu sugerez acel tips care este știut sau menționat la marea majoritate a tururilor. Dar am făcut și cursul de ghid și, dacă este o solicitare prin agenție de turism, atunci se stabilește o sumă de comun acord. Turul este deja prestabilit și cu aceleași obiective prezentate, cel mult mă mai adaptez în funcție de temperaturi și de interesele arătate de participanți. De exemplu, la turiștii străini nu voi insista pe personalitățile locale care au ajuns în Constanța… O altă regulă este că nu se intră în obiectivele vizitate – regulă la care sunt flexibilă, de asemenea, fiindcă dacă toți cei prezenți își manifestă dorința de a intra în biserici, o vom face… Dar le recomand oricum obiectivele de genul muzeelor sau lăcașe de cult, explicându-le și de ce i-ar putea interesa o vizită în interior. Și atunci pot decide ei, după tur, să intre… sau în zilele următoare, în alte plimbări ale lor.
 
- Ce auzi cel mai des de la turiștii străini cărora le prezinți „versiunea ta” asupra orașului? Dar de la cei români?
 
– Sunt foarte uimiți de câte vestigii antice avem, apoi foarte triști din cauza felului în care arată acum, nefiind conservate, protejate sau puse în valoare. De altfel, aceasta fiind și impresia finală a turiștilor români. Mai sunt câteva momente și întrebări „grele” legate de anumite personaje, de simbolul Constanței, plus alte clădiri, și de starea în care se află.
 

Cei care nu sunt la prima vizită, în schimb, pot face o comparație – și ei văd progresul zonei; iar cei care vin prima dată, mai ales dacă vin de foarte departe, sunt extraordinar de încântați, fiindcă uneori vin temători, din cauza știrilor negative despre această țară.
 
- Unde poate mânca (și bea) cineva cu adevărat românește în centrul vechi al Constanței? Sunt interesați turiștii tăi de așa ceva?

 
– Întotdeauna îi întreb încă de la începutul turului dacă își doresc și recomandări culinare, ca să le pot face din timpul turului. Marea majoritatate doresc să încerce mâncarea românească – chiar dacă au vizitat și alte orașe, le explic că fiecare bucătar își va pune amprenta proprie, și atunci chiar și aceeași rețetă va fi diferită, ca și fiindcă se folosesc ingrediente locale. Ăsta fiind un alt lucru cu care mă mândresc. Din fericire, chiar avem un local cu rețete locale amplasat în centrul istoric, unde și eu sunt clientă frecventă – “La Ana și Ion”…. Nu foarte departe avem și un restaurant cu mâncare transilvăneană, făcută de o doamnă ardeleancă – de asemenea excelent, eu fiind și acolo client periodic – “La Dana la Ceaun”.
 
Diana Slav la Concul DomniteiO altă recomandare pe care le-o fac este să încerce produsele pe bază de pește sau scoici, fiindcă stăm bine și aici. Cei de la „Ana și Ion” au rețeta lor pentru scoici, au saramură de pește și fac recomandări în funcție de produsele proaspete găsite, iar duminica au ziua borșului de peste – la fel, în funcție de recolta pescarilor. O altă rețetă de scoici testată personal este peste drum, la Tara’s Gastropub, au și midii în cochilie și tocăniță de midii, cu rețeta de condimente personală a chef-ului și una din preferatele mele.
 
- Ne poți spune un secret al Constanței pe care nu-l știe toată lumea? Sau trei?
 
1. Fațada Muzeului de arta populară, simbolic, ar putea fi istoria Constanței de la origini până în prezent: avem coloane grecești la intrare, detalii maure / musulmane la balcon și acoperiș tipic românesc
2. Situl arheologic de lângă Catedrala Petru și Pavel are o intersecție de drumuri principale din perioada Imperiului Roman; ei se ghidau foarte mult după soare, de aceea unul dintre drumuri ține linia est-vest și se numea Decumano, iar celălalt ține linia sud-nord și se numea Cardo. Cardo fiind, de altfel, rădăcina cuvântului “cardinal” (punct cardinal). Aici chiar îi invit să își folosească busola, și e o poveste care captează în special atenția copiilor exploratori.
3. Sensul giratoriu din zona Poarta 1, unde întorc și autobuzele, adăpostește de fapt un sit arheologic cu o necropolă precreștină din secolele IV-VI d.C.
 
Pentru rezervare de tururi, sunt recomandate mesaje (sub orice formă), cu minimum 24 de ore înainte, fiindcă uneori Diana își mai face și alte planuri. Dar spune că, pe timp de vară în special, turul este prioritatea ei, și apoi restul – inclusiv soțul, care din fericire o susține, este fanul ei numărul 1 și asta o ajută mult.
 
* Fotografiile care ilustrează acest articol au fost preluate de pe profilul de Facebook al Dianei Slav 
Sursa: vinul.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ioana

12 Oct, 2017 16:51

Multumim, Diana Slav !

Articole asemanatoare

UPDATE Imagini impresionante din Casa cu Lei din Constanța! Cum arată clădirea aflată în patrimoniul arhitectural al României

11 Jun 2023 2323

Constanța culturală Incursiune ghidată, în inima orașului vechi

20 May 2022 2705

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 august 2021

25 Aug 2021 3867

Preşedintele Comunităţii Elene „Elpis“ Constanţa, Anton Antoniadis - „Nu contează ce imn este intonat, inima bate cu putere la amândouă“

13 Mar 2019 2514

Ziua Constanței, sărbătorită la Teatrul de Stat printr-un spectacol de improvizație teatrală. Intrarea este liberă

16 May 2018 1541

Comunitatea Elenă „Elpis“ sărbătoreşte Ziua Greciei. Diana Slav face un tur al Constanţei dedicat moştenirii greceşti!

24 Mar 2018 3811

Dobrogea 139 de ani Turul istoric ce a rememorat atmosfera de la 1878. La pas, alături de autorităţile locale

24 Nov 2017 9604

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Proiect unic ZIUA de Constanţa. Tur turistic. La pas, prin Constanţa, alături de autorităţile locale (galerie foto+video)

22 Nov 2017 8416

#sărbătoreșteDobrogea Punte peste timp, într-o călătorie simbolică. La pas prin Constanța anului... 1878, alături de ZIUA de Constanța (galerie foto)

21 Nov 2017 4418

silviumacrineanu.wordpress.com Macri’s – Cu Diana, săgetând istoria, prin desișul kitschului modern!

29 Jun 2017 3443

Institutul Naţional al Patrimoniului a organizat Ziua Mondială Art Nouveau La Constanţa, turul de arhitectură a fost coordonat de Diana Slav (galerie foto)

12 Jun 2017 3534

Alergaţi la Maratonul Nisipului? Ridicaţi-vă kitul de concurs vineri şi sâmbătă şi veţi avea parte de o surpriză plăcută! (galerie foto)

24 Mar 2016 2302

umblat.ro Cel mai bun produs turistic constănțean

30 Jan 2016 3465

De la pasiunea pentru călătorit, la ghidul unei altfel de Constanţa Diana Slav - „Avem o istorie de 2.000 de ani, nu doar şezlonguri, plajă şi cluburi“

31 Aug 2015 4784