Elevi ai Şcolii Nr. 30, implicaţi într-un proiect internaţional



Școala Gimnazială nr. 30 din Constanța este implicată într-un proiect internațional Erasmus+, intitulat Invaders – How they shaped the Europe of today”/”Invadatorii – Cum au influențat Europa de astăzi”, care se va derula pe durata a trei ani, 2014-2017, alături de parteneri din Anglia, Italia, Spania, Irlanda, Polonia și Finlanda. 

În perioada 30 ianuarie – 4 februarie, 3 profesori și 10 elevi din clasele V-VIII au fost plecați în Finlanda, fiind găzduiți de Școala Metsäklyän Yhtenäiskoulu din Tampere. A fost vorba de o reuniune transnațională ce a cuprins activități de învățare și activități extrașcolare pentru elevi, dar și un schimb de experiență pentru cadrele didactice implicate.

În afara activităților tematice legate de specificul proiectului – lecții de istorie, quiz interactiv, vizite la muzee, inclusiv la Muzeul Lenin, căci pentru finlandezi poporul rus intră în categoria invadatorilor, a fost extrem de interesant pentru elevi schimbul de experiență extrașcolar. Tinerii de la școala constănțeană au fost implicați în activități de gătit turtă dulce ori clătite, de muzică și de sport în aer liber, în ciuda temperaturilor scăzute: pescuit la copcă, săniuș, jocuri pe zăpadă, winter swimming, adică o sesiune de saună urmată de scufundarea în apa aproape înghețată .

De asemenea, li s-a vorbit despre latura aplicativă a învățământului finlandez, iar elevii au confecționat portofele și portfarduri într-una dintre activitățile practice.

Pentru profesorii implicați din toate cele șase țări vizitatoare, contactul cu sistemul de învățământ finlandez a fost, de fapt, o ciocnire între două mentalități care au ridicat de ambele părți semne de întrebare. Cadrele didactice participante au aflat ca elevilor finlandezi nu li se pun note până în clasa a VI-a și nu au nicio formă de examen până în clasa a VIII-a.

S-a intrat în săli de clasă în care elevii nu stăteau pe scaune, ci ... pe mingi imense. Materiile clasice în care se respectă granița dintre discipline sunt înlocuite cu teme ce sunt abordate interdisciplinar, iar latura practică predomină orice demers didactic.
 

A fost, de fapt, un real moment de reflecție despre ce ar trebui schimbat în învățământul românesc, despre ce ar putea face fiecare dintre noi la clasă pentru a aduce școala românească în mod real în mileniul al III-lea.”, avea să declare Dorina Șacu, profesoara coordonatoare a proiectului în Școala  Gheorghe Țițeica”.


Beneficiile unei astfel de experiențe merg dincolo de nivelul de cunoștințe acumulate de către elevi. Inserția, timp de o săptămână, într-o familie finlandeză, relaționarea directă cu tineri de aceeași vârstă din mai multe țări europene, schimbul de elemente de civilizație, exersarea aptitudinilor sociale, acestea sunt beneficiile reale ale unei reuniuni transnaționale de proiect Erasmus. 

Sursa foto: Şcoala Gimnazială Nr. 30

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Handbal CSM Constanța a învins Steaua și s-a calificat în turneul Final 4 al Cupei României (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 206

Justiție Constanța Termen stabilit în dosarul litigiului achizițiilor publice dintre Nav Maritim Consulting SRL și CNACN

16 Apr 2024 127

Licitații Constanța Lenox Prod SRL, furnizorul de bocanci de protecție la SNTFC „CFR Călători“ SA

16 Apr 2024 143

Firme Constanța Acționarii IFCO SA în AGOA și AGEA. Iată ce vor discuta

16 Apr 2024 196

Firme Constanța Asociatul unic al societății Medicale Hipocrate SRL a decis dizolvarea și lichidarea firmei!

16 Apr 2024 195

Firme Constanța AGOA acționarilor Dacia 2001 SA! Ordinea de zi completă

16 Apr 2024 179

Act de vandalism în Constanța. Coș de gunoi incendiat în zona gării CFR (FOTO)

16 Apr 2024 333

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 1215

RAJA Constanța UPDATE. Avarie în această după-amiază. Iată consumatorii afectați

16 Apr 2024 445

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 218

Frimituri SRL furnizează materiale de promovare și protocol pentru Primăria Constanța (DOCUMENT)

16 Apr 2024 181

Două automobile, din patrimoniul firmei, de vânzare One Star Security SRL, executată de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

16 Apr 2024 250

Box George Edmond Maradin, pe locul cinci la Campionatul European. „Mândru să reprezint România și orașul Constanța!“ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 375

Constanța Ștefan Orza, neobosit! Campion național de Kempo K1, merge la Mondiale, apoi urcă în ringul Colosseum Tournament (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 386

Matei Nicolae, fostul primar din Năvodari, solicită reabilitarea judecătorească! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

16 Apr 2024 274