Este oficial – a fost înfiinţată SC Electrocentrale Constanţa SA Radu Mazăre - drum liber pentru preluarea CET-ului şi ieftinirea gigacaloriei

Este oficial! CET Constanţa nu mai depinde de ELCEN Bucureşti. Primarul Radu Mazăre nu mai are obstacole pentru a refuza să-i respecte promisiunea, aceea de preluare şi modernizare a CET Constanţa, prin care va asigura o gigacalorie mai ieftină. În Monitorul Oficial de ieri, 29 decembrie 2014, în partea a IV-a a fost menţionată „înregistrarea societăţii comerciale provenită din divizarea parţială a SC Electrocentrale Bucureşti SA, denumire:

ELECTROCENTRALE CONSTANŢA SA“, având un capital social integral de stat de 32.000.000. de lei şi având ca domeniu de activitate producţia de energie electrică. Fondator şi unic acţionar este statul Român, prin Ministerul Economiei. În calitate de administratori au fost desemnaţi: Gheorghe Enache, directorul CET Palas SA, Prepeliţă Alexandru - preşedinte CA în cadrul ELCEN Bucureşti şi Consilier juridic în cadul Autorităţii pentru Administrarea Actielor Statului, Iuliana Ana Dinu - director economic şi comercial în cadrul Electrocentrale Grup SA, Gabriel Ignat, directorul ELCEN Bucureşti şi membru în CA şi Eduard Olteanu, director şi membru în CA ELCEN Bucureşti. Auditor a fost aleasă societatea Deloitte Audit SRL reprezentat prin Petr Pruner.
 
Proiectul de divizare a Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%) şi unul dintre principalii furnizori de energie electrică de pe piaţa naţională este o realitate. Potrivit Proiectului, societatea s-a divizat, iar din ELCEN s-au divizat unele părţi din patrimoniu şi s-au pus bazele a două noi societăţi: Electrocentrale Constanţa SA, respectiv Electrocentrale Titan SA. Electrocentrale Constanţa SA continuă să deţine Centrala Termoelectrică Palas şi reţelele de transport al energiei termice ce deservesc oraşul Constanţa, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.
 
Proiecte de divizare prevede ca paşi ulteriori divizării ELCEN transformarea celor două regii - RADET Bucureşti şi RADET Constanţa - în societăţi comerciale, transferul acţiunilor Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Constanţa din proprietatea privată a statului român către Primăria Municipiului Bucureşti, respectiv Primăria Municipiului Constanţa, iar ca ultim pas, fuziunea dintre cele două societăţi şi societăţile rezultate din reorganizarea celor două regii, în scopul creşterii calităţii serviciului public la un tarif suportabil pentru populaţie.
 
Decizia ELCEN este, aşadar un prim pas pentru preluarea CET-ului din Constanța de către Primărie. În condiţiile date, edilul-şef al Constanţei se vede tot mai aproape deomentul în care va trebui să îşi respecte promisiunea electorală – „un CET nou, o gigacalorie mai ieftină“, temă de campanie care i+a adus multe voturi la alegerile din 2008.

 Mai trebuie rezolvată și problema datoriilor. Consilierii locali din Constanța s-a reunit la mijlocul lunii septembrie pentru a discuta proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului municipal Constanţa pe anul 2014. Proiectul a fost aprobat iar în cadrul ședinței de atunci primarul Radu Mazăre a abordat și subiectul preluării CET Constanța de către Primărie. „Atunci când Guvernul mai acorda subvenţii la gigacalorie, pentru că Boc a tăiat-o de tot, era obligat să asigure jumătate din suma totală de subvenţie. Numai că, ani la rând, această sumă a fost prea mică ori nu a fost dată de loc de Boc. Faptul că guvernul nu a remis banii către primărie, noi nu am dat la RADET, iar RADET-ul nu a dat la CET şi s-au acumulat datorii. Astăzi am reparat o mică parte din datorie. Chiar şi cu banii aceştia daţi la RADET tot nu putem prelua CET-ul pentru că nu este curat. Eu am spus că nu îl preiau cu 40 de milioane datorii“, a declarat după şedinţa extraordinară din luna septembrie primarul Radu Mazăre.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Termoficare Constanța Revine apa caldă în municipiu!

19 Apr 2024 174

Toți abonații din municipiul Constanța rămân fără apă caldă! Când se va relua furnizarea apei calde

17 Apr 2024 790

RAJA Constanța UPDATE. Avarie în această după-amiază. Iată consumatorii afectați

16 Apr 2024 797

Firme Constanța Doi cetățeni străini au pus bazele unei noi companii de transporturi la Constanța

15 Apr 2024 457

O firmă controlată de doi oameni de afaceri turci va ridica un imobil de patru etaje în municipiul Constanța

13 Apr 2024 723

Termocentrale Constanța S-a reluat furnizarea apei calde în mare parte a orașului

12 Apr 2024 450

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială „Mircea Dragomirescu”, Medgidia, organizează concurs pentru ocuparea postului de muncitor

10 Apr 2024 444

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Constanța - „Primăria s-a detașat de cetățeni și pare că ia decizii împotriva cetățenilor“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2024 496

Toți abonații din municipiul Constanța rămân fără apă caldă la robinete câteva zile. Anunțul Termocentrale Constanța

08 Apr 2024 4005

Constănțeanul supărat Un copac înclinat din cartierul Km. 4-5 sperie locuitorii din zonă. Un bărbat a sesizat Primăria Constanța

08 Apr 2024 759

Oficial de la IJJ Constanța despre aplicația eDAC, noul sistem digital de verificare a documentelor de identitate

05 Apr 2024 675

Un cetățean ucrainean a înființat o firmă la Constanța. Cu ce se ocupă

05 Apr 2024 1022

Echipaje de poliție și SMURD la intersecția de la Tomis 3, Constanța (FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 1602

Primăria Dumbrăveni din județul Constanța, lansează licitație pentru implementarea sistemului digital „Funcționarul public virtual” (DOCUMENT)

03 Apr 2024 512

Cetățeni cu domiciliul în Turcia și-au deschis firmă la Constanța

03 Apr 2024 563