Eveniment la nivel înalt, găzduit de CCINA Republica Kazahstan şi-a deschis consulat onorific la Constanţa (galerie foto)

Consulatul Onorific al Republicii Kazahstan a fost inaugurat ieri, la Constanţa. Evenimentul oficial a fost găzduit de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa.
 
La eveniment au participat Excelenţa Sa Daulet Batrashev, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, Erghin Hagicalil, consulul onorific al Republicii Kazahstan în Constanţa, Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa, Dan Jeacă, subprefect al judeţului Constanţa, şi Senia Resul, reprezentant al Primăriei Constanţa.
 
„Relaţiile dintre România şi Kazahstan sunt din ce în ce mai strânse. Avem ocazia de a încheia parteneriate atât în plan economic, cât şi cultural. Avem multe de făcut în comun cu Republica Kazahstan, care are resurse uriaşe în plan economic“, a declarat consulul onorific al Republicii Kazahstan în Constanţa, Erghin Hagicalil. Tot el a adăugat că „intenţia Republicii Kazahstan este a investi în Drumul Mătăsii“. „Ne dorim ca poarta de intrare în Europa pentru Kazahstan să fie prin Constanţa. Suma de 3 milioane de euro este suma pe care oamenii de afaceri din Kazahstan vor să o investească în dezvoltarea coridorului sud european. De asemenea, se doreşte înfrăţirea oraşelor din Kazahstan cu oraşe din România“, a menţionat consulul onorific al Republicii Kazahstan în Constanţa.
 
La rândul său, directorul CCINA Constanţa, Dănuţ Jugănaru, a ţinut să lanseze o invitaţie ambasadorului Republicii Kazahstan în România, Daulet Batrashev, la evenimentul Balul Oamenilor de Afaceri, care va avea loc în luna noiembrie.
 
„Mă bucur să găzduim acest eveniment important la CCINA Constanţa. De azi, în Constanţa va mai funcţiona un consulat onorific. Dar de azi începe şi munca grea: aceea de a dezvolta relaţii economice şi comerciale între România şi Republica Kazahstan. Ne dorim ca, în viitorul apropiat, o delegaţie din Kazahstan să vină într-o vizită de lucru la Constanţa, pentru a cunoaşte mai bine mediul de afaceri. De asemenea, domnule ambasador Daulet Batrashev, vă invităm, în luna noiembrie, la Balul Oamenilor de Afaceri, pentru a cunoaşte oameni de afaceri din Constanţa. Veţi avea mereu sprijinul CCINA în ceea ce priveşte stabilirea relaţiilor comerciale şi economice dintre România şi Kazahstan“, a declarat directorul CCINA, Dănuţ Jugănaru.
 
La rândul său, subprefectul judeţului Constanţa Dan Jeacă a ţinut să precizeze că salută deschiderea la Constanţa a Consulatului Onorific al Republicii Kazahstan: „Este lăudabil să avem un consulat onorific al Republicii Kazahstan la Constanţa, mai ales că este vorba despre un partener economic puternic pentru România. Prefectura doreşte să extindă relaţiile bilaterale dintre România şi Kazahstan“. Şi reprezentantul Primăriei Constanţa, Senia Resul, a transmis disponibilitatea municipalităţii de a susţine şi a sprijini dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice dintre România şi Kazahstan. „Eraţi de mult timp aşteptaţi aici“, a menţionat aceasta.
 
Consulatul Onorific al Republicii Kazahstan va funcţiona pe strada Ion Lahovari nr. 128, etajul 1.

Despre Republica Kazahstan 

România a recunoscut independenţa de stat a Republicii Kazahstan la 17 decembrie 1991, la o zi după proclamarea acesteia. La 15 iulie 1992, România si Republica Kazahstan au stabilit relaţii diplomatice. În august 2009, Ambasada României în Kazahstan a fost relocată la Astana - noua capitală a ţării, de la Almaty (fosta capitală).
 
Republica Kazahstan este cel mai important partener al României din Asia Centrală. Relaţiile bilaterale se caracterizează printr-o cooperare strânsă şi diversificată sub aspectul domeniilor de interes. Sectorul energetic şi industria adiacentă reprezintă domeniile principale ale colaborării. Relaţiile bilaterale sunt caracterizate în general de contacte politice şi sectoriale frecvente: vizita preşedintelui României în Republica Kazahstan (martie 2010), ca răspuns la vizita preşedintelui Kazahstanului în România (noiembrie 2007), când s-au pus bazele unui stadiu nou în dezvoltarea acestor relaţii prin stabilirea direcţiilor şi identificarea unor proiecte majore ale cooperării bilaterale; vizita prim-ministrului României în Republica Kazahstan (iunie 2013); vizita ministrului român al energiei, IMM-urilor şi Mediului de afaceri în Republica Kazahstan (octombrie 2015).
 

Dialogul la nivelul MAE se derulează în baza unor planuri de acţiune care se reînnoiesc la doi ani. La 14 septembrie 2016, a fost semnat Planul Comun de Acţiuni la nivel MAE pentru perioada 2017-2018. Anual, au loc runde de consultări la nivel de secretar de stat/adjunct al ministrului Afacerilor Externe, ca mecanism eficient de trasare a direcţiilor de cooperare bilaterală.
 
Ca stat membru al UE, România susţine dezvoltarea dialogului UE cu Republica Kazahstan în cadrul instrumentelor bilaterale (UE - Republica Kazahstan) şi Strategiei UE pentru Asia Centrală şi se implică în realizarea obiectivelor stabilite prin acestea, îndeosebi în domeniile energetic, managementul resurselor de apă, educaţiei etc. De asemenea, România sprijină procesul de ratificare a Acordului Consolidat de Parteneriat şi Cooperare între UE şi Kazahstan, semnat la Astana, în decembrie 2015.

Cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală

Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală, schimburile comerciale bilaterale înregistrând o dezvoltare dinamică în ultima perioadă. Instrumentul menit să asigure o dezvoltare dinamică a relaţiilor comercial-economice este Comisia Mixtă Interguvernamentală Româno-Kazahstaneză de colaborare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică, ale cărei lucrări se desfăşoară anual. Ultima sesiune a Comisiei, cea de-a XII-a, a avut loc în perioada 11-12 octombrie 2016, la Astana.

 
Relaţiile comercial-economice ale României cu Republica Kazahstan au la bază și Acordul de Parteneriat si Colaborare dintre UE și Republica Kazahstan. În decembrie 2015, UE şi R. Kazahstan au semnat Acordul Consolidat de Parteneriat şi Cooperare, intrat în vigoare provizoriu, în luna mai 2016. În plan bilateral, între România şi Republica Kazahstan au fost încheiate mai multe acorduri de colaborare privind: cooperarea economică; promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor; evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi capital.
 
În 2002, la Bucureşti, s-a deschis Reprezentanţa Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie a R. Kazahstan. În 2007, la Aktau/R. Kazahstan, a fost înregistrată Reprezentanţa Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie România-Kazahstan (înfiinţată la Ploieşti, în 2006).
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.