Experienţa unei companii cu tradiţie Rompetrol Rafinare înregistrează profit chiar din primul trimestru al anului 2016



Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, anunţă că a înregistrat un rezultat net consolidat în valoare de peste 40 mii USD în primul trimestru al acestui an. Compania a menţinut, astfel, nivelul pozitiv al rezultatelor obţinute de rafinăriile Petromidia şi Vega în 2015, un record istoric al ultimilor 11 ani. De asemenea, în anul 2015 a fost atins pragul record de 15.000 de tone de materii prime procesate pe zi, cea mai mare cantitate procesată de la punerea în funcţiune a Rafinăriei în 1979. Astfel, compania a trecut pe profit, înregistrând un rezultat net consolidat în valoare de 64,7 milioane USD în anul 2015, conform rezultatelor finale auditate.
 
Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) s-a ridicat la aproximativ 35 de  milioane USD, pe fondul creşterii cantităţii de materie primă procesată de rafinăriile Petromidia şi Vega (aproximativ 1,3 milioane tone în primul trimestrul al anului  2016, mai mare cu 3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015).
 
Asigurând peste 40% din capacitatea de producţie a României, rafinăria Petromidia a continuat implementarea programelor de optimizare a proceselor de producţie şi de eficientizare a operaţiunilor derulate de companie.
 
Potrivit unui clasament al agenției Wood Mackenzie, Petromidia s-a situat în 2015 pe locul 9 din 250 de rafinării din Europa, fosta Uniune Sovietică și Africa privind nivelul de flexibilitate și complexitate şi pe primul loc în România. Analiza a luat în considerare indicele Nelson (cadru de referință utilizat pentru a atribui valori rafinăriilor de petrol pe baza nivelului lor de complexitate), flexibilitatea proceselor de prelucrare, investițiile realizate în dezvoltarea instalațiilor de producție, dar și calitatea produselor rezultate în urma rafinării petrolului.
 
În trimestrul I din 2016, rafinăria Petromidia a produs 379 de mii de tone de benzină, cantitate mai mare cu 18% comparativ cu cea înregistrată în trimestrul I 2015. De asemenea, vânzările de carburanţi pe piaţa internă au crescut în volum cu 9%, situându-se  în primul trimestru din 2016 la nivelul de 377 de mii de tone.
 
Rompetrol Rafinare a exportat o cantitate totală de produse de aproximativ 660 de mii de tone în trimestrul I al anului 2016, nivel similar celui raportat în trimestrul I al anului 2015. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional.
 
Rompetrol Rafinare SA a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 265 de milioane de dolari în primul trimestru al anului 2016 şi aproape 1,4 miliarde de dolari în anul 2015. KMG International a plătit în perioada 2007 - 2014 mai mult de 12 miliarde de dolari la bugetul statului român. 

Segmentul de rafinare

În trimestrul I, Rompetrol Rafinare a atins un nivel de 20,7 milioane de dolari al indicatorului EBITDA, pe fondul creşterii cu 2,8% a producţiei de carburanţi la 996 de mii de tone, dar şi a marjelor pozitive de rafinare înregistrate în primul trimestru din 2016.
 

De asemenea,  volumul vândut de carburanţi a crescut cu 1,7% (936 de mii de tone), atât pe plan intern, cat şi regional.  
 
Cifra de afaceri brută a Rompetrol Rafinare a atins 576 de milioane de dolari în trimestrul I al anului 2016, în scădere cu 24% față de aceeași perioadă a anului 2015, fiind influențată in principal de scăderea cotațiilor internaționale ale produselor petroliere, în pofida creșterii cantităților de produse vândute.

 
În trimestrul I, rafinăria Petromidia a procesat 1,297 de milioane de tone de materie primă, în creștere cu 3,12% față de perioada similară a anului trecut, gradul utilizare a capacității de rafinare fiind la nivelul apropiat de anul precedent, 83,27%.
 
Rafinăria Vega a înregistrat o creștere a cantității de materie primă procesată în trimestrul I din 2016, ajungând la 66,231 de mii de tone, în același timp crescând și gradul de utilizare a capacității, la 80,28%.
 
Rafinăria Vega este cea mai longevivă unitate de prelucrare (1905) din  România şi singurul producător de bitum din ţară, fiind şi unul dintre  cei mai importanţi producători de solvenți și hexan din Europa Centrală și de Est.

Segmentul de petrochimie

În primele trei luni ale anului, compania a devenit profitabilă şi a înregistrat un rezultat operaţional (EBITDA) de 3,2 milioane de dolari şi un rezultat net de aproximativ 3,2 milioane de dolari, în principal datorită creşterii  marjelor pentru produsele petrochimice.
 
De asemenea, producția totală de polimeri a fost de peste 38 de mii de tone, în creştere cu 3,13% faţă de perioada similară a anului trecut, vânzările fiind, de asemenea, pe un trend ascendent.
 
Divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare este unicul producător de polipropilenă din România, reuşind constant să îşi majoreze cota de piaţă si pe categoriile secundare de produse. Strategia sa dinamică de dezvoltare asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă, dar şi pe cea regională, în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, Europa Centrală şi de Est. 

Segmentul de distribuție

Segmentul de distributie a înregistrat un rezultat operaţional (EBITDA) de aproximativ 12 milioane de dolari şi un rezultat net de 9 milioane de dolari, în contextul creşterii cantităţii de produse vândute (carburanţi, LPG) cu aproximativ 11% în trimestrul I 2016, faţă de perioada similară din 2015.
 
De asemenea, cotațiile Platts (FOB Med Italy - exprimate în dolari) au fost, în medie, cu aproape 27% mai mici pentru benzină și cu 40% mai mici în cazul motorinei. Aprecierea de aproximativ 3% a leului în fața dolarului american a făcut ca scăderea efectivă, în moneda națională, a celor două cotații să fie de aproximativ 24% pentru benzină și de 38% în cazul motorinei.
 
În aceste condiţii, pe fondul scăderii cotațiilor internaționale la țiței și produse petroliere, prețurile practicate de Rompetrol în stațiile proprii în perioada analizată au fost sub prețurile perioadei similare din 2015.
 
Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International în România, a continuat optimizarea canalelor de distribuţie a carburanților, dar și reducerea costurilor operaţionale şi implementarea unor politici comerciale flexibile, orientate către client. Compania a continuat în anul 2016 programul de îmbunătăţire a activităţilor şi operaţiunilor sale prin transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor.
 
De asemenea, compania a deschis o noua staţie în Sibiu şi a finalizat modernizarea a încă opt staţii de distribuţie carburanţi în România, continuând procesul de adaptare la noul concept Rompetrol a staţiilor din Georgia, Bulgaria şi Moldova.
 
La sfârșitul lunii martie 2016, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 705 puncte de comercializare, incluzând aici rețeaua de stații proprii, stații partener, stații mobile: Expres şi baze interne de 9 mc şi 20 mc.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța achiziționează combustibili. Furnizorul este Rompretrol Downstream (DOCUMENT)

18 Sep 2023 1020