Gelaţii şi caicciii stăpâneau apele din Constanţa

herghelii.jpgConstanţa anului 1900 este încă fascinantă pentru locuitorii urbei din anul 2010. Iar meseriile însemnate ale trecutului par lipsite de noimă în zilele noastre.

Însă, la acea vreme, aceste practici erau singurele mijloace de câştigare a existenţei disponibile locuitorilor din Kustendje. Meseriile vechi pe care le vom prezenta erau practicate de turcii şi tătarii din Constanţa, care, la acea vreme, erau foarte numeroşi. Comunităţile de turci şi de tătari locuiau în cartierul Anadalchioi (numele acestuia provenind de la provincia Anatolia din Asia Mică şi chioi - sat), care se afla între străzile Tulcei şi Ion Raţiu. Turcii şi tătarii erau foarte pricepuţi boiangii, cafegii, caiccii, cazangii, cişmegii, dughengii, gelaţi, hamalâci, herghelegii, iaurgii, lustragii, pastramagii, sacagii, tutungii şi zarzavagii. Unele dintre aceste ocupaţii mai sunt cunoscute şi în ziua de astăzi, dar restul sunt ştiute mai mult de străbunici. Pe rând, boiangii erau cei care vopseau textilele, culorile folosite fiind la începutul transformării lor din cele naturale, extrase din plante, în cele cu adaos chimic. Cafegiul este în zilele noastre acea persoană care bea foarte multă cafea. În 1900 însă, cei care deţineau şi preparau licoarea maronie erau la mare căutare. 

Gondolă tătărască

Caiacul era, în urmă cu peste un secol, o luntre turcească uşoară, lungă şi îngustă, încovoiată la capete, un fel de gondolă mult mai simplă, ce era manevrată de un caicciu. Cazangii ce puteau să facă? Reparau sau construiau cazane ce se aflau într-o cazangerie. Aceştia trebuiau şi să supravegheze şi să alimenteze cazanele generatoare de forţă motrice. Culmea însă, pe atunci, erau persoane anume desemnate pentru a supraveghea cişmelele din oraş, cişmegiii. Negustorul care avea o prăvălie, sau care lucra într-o prăvălie se numea dughengiu. Gelatul nu era o persoană dată cu mult gel pe păr, ci era un pescar ce folosea ca nadă insecte. Hamalâcul era cel care ajuta la descărcarea mărfii în port, practicanţii acestei meserii avânt mult de muncă şi o viaţă nu prea lungă, datorită condiţiilor grele de lucru. 

Cai pentru oastea otomană

Herghelegiii aveau poate una dintre cele mai frumoase meserii, pentru că se ocupau de îngrijirea cailor din numeroasele herghelii din Mangalia, unde exista un important târg de cai de tracţiune, dar şi de cai de călărie pentru armata turcească. De asemenea, tătarii din acea parte a Constanţei s-au specializat în confecţionarea de harnaşamente şi alte produse din piele. Greu de închipuit, dar în Constanţa anului 1900 puteai să faci o carieră din prepararea şi comercializarea iaurtului şi te numeai iaurgiu. Lustragiii nu erau confecţionerii de lustre, ci se aflau aproape pe toate drumurile, în centrul vechiului oraş, aceştia fiind pregătiţi oricând să le facă trecătorilor pantofii strălucitori. Pastramagiii şi zarzavagiii făceau parte din aceeaşi sferă a alimentaţiei publice, unii preparând pastrama, în cea mai mare parte de oaie, iar ceilalţi furnizând legume, cu toate că pe pământul arid al Constanţei nu prea creşteau plantele. Purtătorii „lichidului vieţii“ erau sacagiii, care vindeau apa locuitorilor constănţeni. În final, vânzătorii de vicii, tutungiii, care se înţelegeau de minune cu cafegiii, unii fără ceilalţi neavând un succes la fel de mare. Pe atunci, după masa de prânz sau după cină, bărbaţii se retrăgeau la un pahar de tărie şi la o pipă în care ardea un tutun cât mai bun cu putinţă. Dacă după 100 de ani aceste ocupaţii par absolut nefolositoare, rămâne de văzut cum vor fi considerate actualele meserii în veacul următor. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei – Bibliografie Solinus (sec. III) – „Culegere de fapte memorabile”

29 Mar 2024 2275

In memoriam Constantin Artachino, pictor al Catedralei Ortodoxe Sf. Nicolae din Tulcea

08 Feb 2024 769

Ministerul Mediului 2023- cel mai cald an din 1900 şi până în prezent

02 Jan 2024 717

Jean Bart și legăturile cu Dobrogea ale scriitorului atras de mare

27 Nov 2023 771

Nicolae Dunăreanu, gălățeanul care a petrecut zece ani în Dobrogea. A adus contribuții la viața culturală a regiunii

28 Aug 2023 1053

Știri din Constanța Cu sprijinul organizațiilor minorităților dobrogene vor fi amplasate în municipiu mai multe monumente

04 Aug 2023 1409

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Muzeul Țăranului Român, leagăn al sufletului românesc. Despre impresionantele lucrăril ce îl fac să respire, din nou, viață (FOTO)

30 Jul 2023 2581

Constanța Imobilul de pe bulevardul Ferdinand construit la începutul anilor 1900, scos la vânzare

04 Jun 2023 4895

Au fost găsite șine de cale ferată, din anii 1913, 1915 și 1939 Primele șine de cale ferată din Portul Constanța, vechi de peste un secol, scoase din uz (FOTO)

31 Mar 2023 2671

Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța. Când a fost clasată piesa în categoria Tezaur (FOTO)

21 Jan 2023 1556

2022, al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România. „Schimbările climatice amenință și afectează întreaga planetă“

17 Jan 2023 1100

Nicolae Cărpinișan, constănțeanul licențiat în jurnalism la Sorbona, s-a născut în urmă cu 123 de ani

06 Jan 2023 1250

Primăria a eliberat certificatul de urbanism pentru restaurarea Hanului Balcan de pe strada Ștefan cel Mare!

04 Jan 2023 1080

Raport Coronavirus! Aproximativ 1900 de cazuri noi înregistrate în ultima săptămână (DOCUMENTE)

05 Dec 2022 1880

Bilanț COVID. Peste 1900 de cazuri noi raportate, la nivel național. Care este incidența la Constanța (DOCUMENT)

29 Aug 2022 1188