Iată cum s-a întâmplat şi cui i s-a pus eticheta Celebra expresie „Măi animalule" a lui Iliescu face 20 de ani

07_replica_iliescu_Ion_Iliescu.jpgPe 15 august 1992, preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, se afla într-o vizită la Constanţa, unde a participat la Ziua Marinei, după care a avut o întâlnire cu prefectul Dragoş Chilea. În faţa sediului instituţiei a avut loc şi celebra întâlnire dintre Ion Iliescu şi Paul Pârvu, pe atunci ziarist la cotidianul Telegraf. Ce a urmat ne-a relatat Paul Pârvu, care a povestit episodul în cadrul Interviului online acordat cotidianului nostru în data de 4 aprilie 2011.

Iată fragmentul care explică dilema cu privire la cine este „Măi animalule": Paul Pârvu sau Radu Mazăre?

„Trebuie să ne oprim puţin la episodul «Măi Animalule», care te-a făcut celebru, poate nu chiar atât de celebru cum te-ar fi făcut întâmplarea anului 1992 acum, în zilele noastre... Cum a fost atunci, la «vizita de lucru a tovarăşului Ion Iliescu», glumesc, a preşedintelui Iliescu?

Pentru descrierea evenimentului în sine şi al contextului în care s-a petrecut ar fi bună chiar o carte. Am căutat-o cu lumânarea, pentru că pentru noi Iliescu era ceea ce zbieram noi în Piaţa Universităţii: «Iliescu pentru noi, este Ceauşescu doi». Pentru mine, el a rămas aşa, pentru foştii mei colegi, nu.

Întâmplarea în sine nu a fost deci chiar o întâmplare, nu l-am provocat pe preşedinte, deşi mi s-a tot sugerat în cele trei ore cât l-am aşteptat în faţa Prefecturii pe 15 august 1992. Pur şi simplu nu am putut să mă abţin să nu-i arăt cât de mult apreciam faptul că ne fereşte de o prea bruscă trecere în normalitate. Nu mă aşteptam să fie atât de impresionat de insistenţa mea încât să mă trezesc cu el de gât până în momentul în care a constatat că din buzunar tocmai îmi cădea o legitimaţie mare, galbenă, pe care scria PRESA.

La scurt timp a apărut în presă o altă variantă romanţată. Ştii la ce mă refer. Lumea neinformată care a luat din zbor informaţia crede şi astăzi că cel căruia i s-a adresat Iliescu a fost Radu Mazăre, pe atunci şi el jurnalist. De altfel, edilul Constanţei nu a negat niciodată şi nici nu a confirmat zvonul, cu toate că de multe ori a fost întrebat de incident, probabil pentru că i-a convenit să fie „victima" verbală a actualului coleg de partid.

Între voi, tu şi Mazăre aţi tranşat vreodată această chestiune?

Varianta cu Radu Mazăre «Măi animalule», a apărut după ce acesta a ajuns primar. Radu Mazăre a participat şi el la acel eveniment în calitatea sa de redactor-şef al Telegrafului. Fiind redactor-şef, era şi singurul care avea un aparat de fotografiat mai performant. Îi mulţumesc pe această cale că mi-a făcut nişte fotografii superbe, chiar dacă a ratat momentul în care Iliescu m-a luat de gât, bine că nu l-a ratat fotograful oficial al redacţiei.

Revenind la legătura dintre Mazăre şi apelativul «Măi animalule», am observat şi eu o repoziţionare a primarului faţă de acel episod şi mai ales faţă de mine, cel care a primit respectivul apelativ. Totuşi, în puţinele discuţii private pe care le-am mai avut după ce Radu Mazăre a devenit primar, niciodată nu a făcut referire la acest subiect şi nici eu nu am făcut-o. Şi mie mi s-a părut că a încercat să ţină acest subiect într-o zonă gri, pe care eventual să-l folosească în treburile lor interne de partid sau în diferite dispute politice cu adversarii. Sincer să fiu, niciodată nu l-am văzut sau auzit arogându-şi aşa-zisul merit pentru că pe un preşedinte l-a prostit la un moment dat canicula din Constanţa, şampania băută în biroul prefectului Dragoş Chilea şi nervii provocaţi de contestatarii adunaţi să-i ureze în ziua de Sfânta Maria demisia cât mai grabnică."

Interviul integral cu Paul Pârvu poate fi citit aici:

www.ziuaconstanta.ro/rubrici/interviu-online/interviul-online-cu-paul-parvu-jurnalist-de-investigatii-la-dezvaluiri-ro-s-a-terminat-tema-discutiei-a-fost-relatia-presa-putere-in-ultimii-20-de-ani-25221.html


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Programul Teatrului „Căluțul de Mare” în perioada 01.04 - 07.04.2024

29 Mar 2024 2

Unul dintre asociați este Black Sea Offshore Centre SRL, din Constanța Chemoil Impex SRL și-a schimbat numele și obiectul de activitate

28 Mar 2024 398

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 651

Stelian Ion despre Horia Constantinescu, contracandidatul său din partea PSD Constanța "Un comisar poate să devina un interlop, dar un interlop nu va putea fi niciodată comisar" (VIDEO)

28 Mar 2024 603

ISU HarghitaRecomandările pompierilor harghiteni pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de vântul puternic

28 Mar 2024 354

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 686

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 520

Costin Răsăuțeanu deschide listele PSD pentru Consiliul Local Municipal Constanța

27 Mar 2024 842

UPDATE Decebal Făgădău revine în PSD. Pentru ce funcție ar putea candida (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1106

Schimbări în conducerea Gărzii de Coastă! Cine sunt cei împuterniciți la comanda instituției

27 Mar 2024 619

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 509

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 643

Firme Constanța Petroconst SA. A fost convocată Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

26 Mar 2024 467

Primăria comunei Saligny, județul Constanța, licitație pentru sistematizarea și construirea de șanțuri colectoare

26 Mar 2024 349

ISJ Constanța, precizări despre cazul de la Școala Gimnazială Ferdinand, unde o învățătoare este acuzată că ar fi agresivă cu elevii - VIDEO

26 Mar 2024 1089