În pericol de distrugere! Cazinoul ajunge în atenţia europenilor Dezbatere la Constanţa pe marginea situaţiei critice a clădirii!

Cazinoul este clădirea istorică din municipiul Constanţa care se bucură de cea mai mare simpatie, mai ales din partea turiştilor care şi-ar dori să-i poată pătrunde tainele şi din interior. Din păcate, din cauza stării avansate de degradare, clădirea-simbol a Constanţa nu poate fi vizitată decât ocazional.

Cazinoul, construit în anul 1909 şi inaugurat în august 1910, este situat pe faleza din Constanţa, pe bulevardul Regina Elisabeta. Bătrânul Cazino împlineşte anul acesta, în luna august, 108 de la inaugurare, o aniversare tristă, din cauza stării de abandon în care a fost lăsat de autorităţi.
 
Pe 17 ianuarie 2018 are loc o altfel de aniversare a Cazinoului. Va fi momentul în care se vor pune cărţile pe masă şi se va discuta despre situaţia critică a simbolului Constanţei. Evenimentul va reuni reprezentanţi ai diferitelor instituţii implicate de-a lungul timpului în gestionarea clădirii, precum şi organizaţii şi instituţii cu atribuţii în domeniul protecţiei patrimoniului.

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul acţiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale în anul 2018, şi derulat de Asociaţia Arche, care a propus Cazinoul din Constanţa pentru includerea pe lista celor mai periclitate situri din Europa, publicată bianual de Europa Nostra - federaţie paneuropeană - ca parte a Programului „7 Most Endangered“.
 
Acest program a fost lansat în ianuarie 2013 de Europa Nostra, în colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiţii, ca partener fondator, şi de Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat. Sunt identificate monumente şi situri din Europa aflate în pericol de distrugere şi sunt mobilizaţi parteneri publici şi privaţi, pe plan local, naţional şi european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Patrimoniul românesc a beneficiat şi în trecut de sprijin prin Programul „7 Most Endangered“. În 2014, experţii internaţionali au realizat, alături de societatea civilă, o strategie de salvare a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei şi nordul Olteniei.
 
Lista scurtă de 12 situri va fi anunţată pe 16 ianuarie 2018. Lista finală a celor şapte situri se va anunţa pe 15 martie 2018. Pe 17 ianuarie 2018 se reunesc, la Constanţa, principalii actori instituţionali de care depind prezentul şi viitorul Cazinoului, pentru a armoniza discuţiile şi a facilita depăşirea obstacolelor actuale. La eveniment vor lua parte reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Investiţii, ai Primăriei Constanţa, ai Institutului Naţional al Patrimoniului / Ministerului Culturii, precum reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor de cultură din Constanţa.

Evenimentul va cuprinde şi un tur ghidat al Cazinoului, urmat de o dezbatere închisă, moderată de un membru al Consiliului European al Arhitecţilor cu experienţă relevantă în proiecte de revitalizare urbană. Scopul dezbaterii este conjugarea şi optimizarea eforturilor existente, având în vedere faptul că instituţiile invitate la dezbatere au responsabilităţi şi atribuţii diferite, dar complementare, în ceea ce priveşte prezentul şi viitorul Cazinoului, monument istoric de importanţă naţională şi simbol al oraşului. Evenimentul face parte dintr-un program mai amplu dedicat Cazinoului constănţean.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Lidia Pascu

16 Jan, 2018 16:12

În sfârsit,ceva concret,sper,care să fie un început,o lansare a unei acțiuni concrete care să aibă o finalitate pozitivă pentru reabilitarea unei bijuterii arhitectonice,singura rămasă în Constanța!Propunerea cu Episcopia este aberantă,ca să nu spun mai mult!

a-mirabilis

16 Jan, 2018 06:33

Insist ca aceasta cladire sa fie data in proprietate Episcopiei Tomisului pentru a o transforma intrun centru de pelerinaj si inchinaciune pentru adeptii cultelor religioase crestine si nu numai.Numai Biserica romana mai poate face ceva si IPS Tomitanul se pricepe la constructii si lacase crestine.Asa sa le dea minte edililor acestui oras si putere IPS Tomitanul pentru a desavarsi aceasta lucrare in folosul crestinatatii si a comunitatii ca de mult se uita autoritatile si administratiile cum se naruie un simbol de la malul Marii Negre ,romanesc

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 1923

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 503

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1314

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 667

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 343

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 608

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 279

Soarele a scos din case constănțenii pe faleza de la Cazino (VIDEO)

31 Mar 2024 552

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 847

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2151

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 778

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 643

FOTOREPORTAJ Imagini dezolante cu toboganul din Stațiunea Mamaia! Cum arată în prezent (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1565

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 613

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 432