„Invest in Romania!” Viceprim-ministrul Costin Borc - „Portul Constanţa ar trebui să atragă mult mai multe investiţii“ (galerie foto)

Pavilionul Expoziţional Constanţa a găzduit, vineri, primul eveniment din cadrul programului „Invest in Romania!”, dedicat oportunităţilor de atragere a investiţiilor privind dezvoltarea operaţiunilor de import-export, iniţiat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Departamentul pentru Promovarea Investiţiilor şi Comerţului din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
 
Printre cei prezenţi s-au numărat Florin Jianu - preşedintele CNIPMMR, Costin Borc - viceprim-ministru, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Marius Horia Țuţuianu - preşedintele CJC, Decebal Făgădau - primarul municipiului Constanţa, Osman Koray Ertaş - ambasadorul Turciei la Bucureşti, Saad Mohamed Saad Al-Kobaisi - ambasadorul statului Qatar la Bucureşti, François Saint-Paul - ambasadorul Franţei la Bucureşti, Manuel Costescu - secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Enache Jiru - secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Ali Bozçalişkan - consul general al Republicii Turcia la Constanţa, Benedikt Saupe - şef adjunct de misiune la Ambasada Austriei în Bucureşti, Iulian Gropoşilă - vicepreşedinte CNIPMMR.
 
„Suntem la Constanţa pentru că aici este un loc unde portul ar trebui să atragă mult mai multe investiţii decât o face acum. De asemenea, zona adiacentă portului trebuie să atragă mai multe investiţii. Aici trebuie să se concentreze zone industriale, parcuri industriale, care să prelucreze, ca să avem un export mai calitativ de produse finite, şi nu de materii prime, aşa cum este la ora actuală. Constanţa este primul pas dintr-un demers regional, iniţiat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri împreună ce mediul de afaceri, de a veni în sprijinul investitorilor străini. Avem astăzi (n.r. ieri) un număr mare de colegi, ataşaţi comerciali din ţări europenei, dar şi din Mexic, care au venit să discute cu investitori şi oameni de afaceri, în vederea promovării intereselor României în ţările pe care le reprezintă“, a declarat viceprim-ministrul Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
 
Comentând iniţiativa înfiinţării unui parc industrial la Constanţa, Costin Borc a declarat că „vede o mare determinare a autorităţilor locale“. „În ultimele săptămâni, am văzut că cei din administraţia locală s-au concentrat să caute terenuri pentru investiţii. Există mai multe feluri de ajutor de stat şi pentru proiecte mari, şi pentru proiecte mici. Dar, repet, iniţiativa trebuie să aparţină autorităţilor locale şi mediului de afaceri. Acum este un moment bun pentru România, care este o ţară ce creşte economic, este o ţară sigură, aşezată bine din punct de vedere strategic. Interesul investitorilor pentru România este în creştere“, a adăugat acesta.
 
Întrebat care sunt atuurile Constanţei pentru a atrage investiţiile, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a răspuns: „Atuurile Constanţei sunt evidente: există port, cale ferată, autostradă, aeroport, forţă de muncă calificată, universităţi. Există toate ingredientele. Şi, ca să fac o paranteză, faptul că ai şi făină, şi fructe, şi zahăr, şi frişcă nu înseamnă întotdeauna că poţi face un tort bun. Depinde şi de cofetar, de ce poate face din ele“, a explicat Borc.
 
Preşedintele CJC, Horia Țuţuianu, a subliniat că intenţionează să înfiinţeze un parc industrial, pe parcursul mandatului său: „Acest eveniment este foarte important pentru Constanţa. Suntem conştienţi că avem foarte multe deficienţe în judeţ. Avem nevoie de investiţii în regiunea noastră. Vreau ca, pe parcursul mandatului meu, să înfiinţez un parc industrial, cu ajutorul mediului de afaceri”.
 
La rândul său, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa, a declarat că mediul de afaceri şi administraţia locală trebuie să stea la aceeaşi masă. „Este un semnal de deschidere acest eveniment, pentru că am uitat să comunicăm. Este normal ca mediul de afaceri şi administraţia locală să stea la aceeaşi masă şi să stabilească un interes comun. Am încercat anul trecut să înfiinţez un consiliu consultativ economic, dar nu am reuşit. De aceea, în prima lună din noul an, voi avea grijă să îl înfiinţez”, a comunicat primarul Făgădău.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Primăria Medgidia cumpără servicii de digitalizare de la Ribeit SRL, din Cluj! (DOCUMENT)

31 May 2023 1614

Modificări în firma controlată de „Regele Eolienelor”, Topalu Power Park SRL

29 Aug 2022 1470

Consiliul Concurenței a sancționat Orange România pentru abuz de poziție dominantă

08 Jan 2019 1637

Consiliul Concurenţei a sancţionat UNSAR şi 9 societăţi de asigurare. Amenzi de 53 de milioane de euro

04 Dec 2018 1798

Ministerul Economiei, Sorin Vasilescu „Nu este suficient să folosim Portul Constanța doar pentru a aduce containere” (galerie foto)

30 Sep 2016 2951

Încă o afacere de-a lui Dobronăuţeanu, de la Murfatlar, a intrat în insolvenţă - Eolia Invest SA, firma care nu a avut niciun angajat

22 Mar 2016 7013