Ion Cristoiu, în „vizită de lucru“ la Universitatea „Andrei Şaguna“ Libertatea presei, în centrul atenţiei jurnaliştilor constănţeni (galerie foto)

Oaspeţi de seamă la Constanţa! Universitatea „Andrei Şaguna“ a fost gazda unei mese rotunde cu tema „Noul Cod Penal şi libertatea presei”. Moderatorul discuţiilor purtate pe acest subiect a fost nimeni altul decât reputatul jurnalist Ion Cristoiu. Evenimentul face parte din suita de activităţi prilejuite de organizarea Conferinţei Naţionale „Codurile Penal şi de Procedură Penală - premisa consolidării statului de drept”, organizată de Universitatea „Andrei Şaguna” în zilele de 28 şi 29 martie. Întreaga dezbaterea reuneşte specialişti de prestigiu din toată ţara şi din toate domeniile societăţii afectate de modificările survenite în cele două coduri. La masa discuţiilor au participat, pe lângă preşedintele instituţiei de învăţământ superior, prof. dr. Aurel Papari, actuali şi foşti profesori ai universităţii, precum şi jurnalişti din mass-media constănţeană.

Convorbirile din cadrul dezbaterii „Noul Cod Penal şi libertatea presei” s-au purtat în trei direcţii principale: efectele modificărilor din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală asupra libertăţii presei; avatarurile delictului de opinie în presa românească; mass-media din România - reglementare sau auto-reglementare? Astfel, atât articole din Constituţia României, cât şi din cele două coduri, care vizează libertatea de exprimare, au fost atent discutate şi „disecate“ de colocutori. O parte dintre jurnaliştii prezenţi, fie că actualmente mai practică sau nu această îndeletnicire, au simţit pe pielea lor efectele şi semnificaţiile Codurilor Penal şi de Procedură Penală. „Observ că aici, la Constanţa, aveţi o activitate intensă în privinţa proceselor cu presa“, a remarcat, în repetate rânduri, Ion Cristoiu. Dintre jurnaliştii constănţeni prezenţi la evenimentul moderat de Cristoiu, nu putem să nu-i amintim pe Constantin Cumpănă, jurnalist şi scriitor constănţean, care a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului un proces de calomnie după 8 ani de luptă; Cătălin Siclitaru, fost jurnalist de investigaţie din Constanţa, precum şi jurnalista Feri Predescu, al cărei caz este arhicunoscut de toată presa.

Discuţiile s-au purtat când de o parte, când de alta a baricadei. Jurnaliştii interpretau legile care se referă la libertatea de expresie din punctul lor de vedere, în vreme ce juriştii dădeau interpretări conforme meseriei lor. În aceste condiţii, s-a readus în actualitate necesitatea unei legi a presei. „În urmă cu câţiva ani, am intrat într-o redacţie. Pe un panou erau două afişe. Pe unul erau scrise obligaţiile membrilor redacţiei, iar pe celălalt sancţiunile celor care nu respectau ce era scris în dreptul obligaţiilor. Însă nicăieri nu am văzut notate drepturile pe care cei din breaslă le au”, a conchis Traian Brătianu, fost jurnalist dobrogean.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Accident pe bulevardul Lăpușneanu, cu trei mașini implicate. O victimă este la spital (FOTO+VIDEO)

16 Jan 2024 3459

In memoriam Olimpiu Glodarenco, istoricul care a condus timp de șapte ani Muzeul Național al Marinei Române

12 Jan 2024 1122

Personalități Constanța Traian Brătianu împlinește 82 de ani. Carieră împărțită între presă, literatură și pedagogie

09 Jun 2023 1348

Jurnalista constănțeană Steliana Bajdechi împlinește 61 de ani. Drumul de la inginerie la cariera în presă

21 Jan 2023 2333

#Dobrogea144 Prof. univ. dr. Aurel Papari, președintele Fundației și Universității „Andrei Șaguna“, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2022 1374

Intervenție de urgență în stația de autobuz de la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Nov 2022 8772

A încetat din viață fostul președinte al Institutului Național de Statistică

07 Feb 2021 2732

Constanța Incendiu la un autoturism, în fața Universității Andrei Șaguna

24 Jan 2021 1866

Tragedie pe litoral Cine este tânărul care și-a pierdut viața în accidentul de la Eforie. Studia la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța

12 Aug 2020 4105

#citeșteDobrogea Remember George Pruteanu, la 12 ani de la dispariție. „A asculta manele e degradant ca și a te scobi în nas cu degetul până la cot”

27 Mar 2020 4464

Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, la Universitatea „Andrei Șaguna“ din Constanța „Rusia este gata să poarte un dialog cu orice stat și guvern legitim“ (galerie foto)

29 Feb 2020 2330

Protest în fața Universității Andrei Șaguna din Constanța, în timpul vizitei ambasadorului rus Valerii Kuzmin (galerie foto)

28 Feb 2020 5117

​Scrisoare deschisă adresată ARACIS „Jurnaliştii sunt instrumentalizaţi în propagandă şi legitimarea puterii abuzive” (documente)

09 Jan 2020 2405

Doliu în lumea academică. A încetat din viață un academician ce a primit titlul de doctor honoris causa al unei universități din Constanța

02 Jan 2019 2319

La Universitatea „Andrei Şaguna” Academicieni români prezintă volumul omagial „Educaţia la Centenar”

11 Dec 2018 2559