Laboratorul cofetăriei Silvian din Constanța, verificat de CJPC. Multiple deficiențe constatate. S-a decis închiderea acestuia (galerie foto + video)

O echipă de control din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului a efectuat astăzi verificări la laboratorul cofetăriei Silvian din Constanța. Aici au fost descoperite condiții improprii în care erau preparate torturile și prăjiturile oferite consumatorilor. 

Mai mult, au fost găsite recipiente cu colorant alimentar expirat de mai bine de 12 ani. Potrivit directorului CJPC Constanța, Horia Constantinescu au fost găsite condiții de depozitare neconforme, proceduri nesigure, produse cu potențial periculos. În plus, acesta mai susține că toate prăjiturile conțin E uri, unele care pot distruge capacitatea de concentrare și atenție a copiilor.
                       

”Neinformarea corecta face ca parintii sa nu isi poata proteja copiii. Coloranții sunt substanțe care adaugă sau redau culoare produselor alimentare și includ componente naturale ale produselor alimentare sau alte substanțe naturale care nu sunt de regulă consumate ca alimente de sine stătătoare și care nu sunt de obicei utilizate ca ingrediente caractersitice în alimentație. Preparatele obținute din produse alimentare și din alte materii prime comestibile naturale obșinute prin extracție fizică și/sau chimică conducând la o extracție selectvă a pigemenților în raport cu constituenții nutritivi sau aromatici sunt considerate coloranți.
Consumul unor produse alimentare în care se utilizează anumiți coloranți artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 și E129) împreună cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor. Aceasta este concluzia unui studiu comandat în anul 2007 de agenția guvernamentală britanică pentru standarde alimentare (Food Standards Agency, FSA) și realizat de către Universitatea Southampton din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Ca urmare, părinții au fost sfătuiți să îndepărteze din hrana de zi cu zi a copiilor produsele ce conțin aditivii menționați anterior. În anul 2008, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au impus producătorilor din industria alimentară să includă pe etichetele produselor ce conțin oricare dintre cei șase coloranți informații suplimentare sub forma unui avertisment de tipul "poate afecta negativ activitatea copiilor și atenția acestora" - a mai precizat Horia Constantinescu. 

Pentru neregulile constatate s-a decis oprirea temporară a prestării de servicii și retragerea de pe piață a tuturor produselor. 

”Oprim temporar prestarea de serviciu și se se face propunere pentru suspendarea activității până la 6 luni. Se opresc definitiv și se retrag din circuitul consumului uman produsele aflate în afara datei durabilității minimale (expirate). Se opresc temporar produsele aflate în vitrina asistată cu prezumția că în compoziție se află ingrediente expirate” - a mai precizat directorul CJPC Constanța, Horia Constantinescu. 


Am încercat să luăm un punct de vedere de la reprezentantul societății verificate, Silviu Miron, dar acesta nu a răspuns. În situația în care va transmite un punct de vedere ulterior îl vom publica. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CJPC Cofetăria „Silvian”, din Constanța, a primit amenzi de 13.000 lei. Care au fost neregulile găsite (Galerie FOTO)

31 Oct 2023 2271

Maestrul cofetar Silvian Miron prezintă cea de-a doua băutură minune. Silviana cu hrişcă, între aliment şi medicament

04 Jul 2019 3930

Comisarii CJPC Constanţa, invitaţi la cofetăria Silvian. Iată de ce (galerie foto)

04 Apr 2018 4290

Cofetăria Silvian a fost redeschisă. Problemele depistate au fost remediate

15 Sep 2017 5160

Amendă de 20.000 de lei pentru Cofetăria Silvian. Comisarii CJPC propun închiderea acesteia pentru 6 luni

30 Aug 2017 4283

Cofetăria Silvian a marcat 20 de ani de activitate Copiii au decorat cu ornamente dulci un brad viu (galerie foto + video)

19 Dec 2015 4005

#citeşte! Mesajul aniversar al lui Silvian Miron, maestru cofetar internaţional, patronul cofetăriei care îi poartă numele

30 Nov 2014 4739