LIVE TEXT Dezbatere pe tema nămolului din Lacul Techirghiol (galerie foto+video)

Primăria Techirghiol organizează o dezbatere pe tema activităţii miniere de explorare în perimetrul lacului Techirghiol. Decizia a fost luată având în vedere Ordinul A.N.R.M. nr 86/2016 privind aprobarea Listei perimetrelor pentru concesionarea de activităţi de explorare prin concursul public de ofertă – Runda nr 92/2016. Totodată, a fost luată în calcul şi dezbaterea de pe site-urile de socializare a subiectului „Explorarea nămolului din Lacul Techirghiol”. Astfel, Primăria Techirghiol, în calitate de custode al Lacului Techirghiol, invită persoanele interesate în data de 17 mai 2017, de la ora 10.00, la Sediul Administrativ, Grădina Botanică, strada Lacului nr. 3 la dezbaterea pe tema activităţii miniere de explorare în perimetrul lacului Techirghiol.



La acest eveniment vor participa primarul oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu, reprezentanţi ai Consiliului Local Techirghiol, reprezentanţi ai SC Formin SRL în calitate de concesionar privind explorarea nămolului din Lacul Techirghiol, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Menţionăm că, prin Ordinul nr. 107/2013 privind aprobarea unor licențe de concesiune pentru explorare și pentru modificarea anexei la Ordinul președintelui Agenției Naționale pentru Resurse Minerale nr. 32/2013 privind aprobarea Listei perimetrelor pentru concesionarea de activități de explorare, privind concursul public de ofertă - Runda nr. 81/2013, a fost aprobată Licența de concesiune pentru explorare nr. 16.451/2013 privind explorarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Techirghiol Gughiș, județul Constanța, încheiată între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, și Societatea Comercială FORMIN - S.R.L., municipiul Caransebeș, județul Caraș-Severin, în calitate de concesionar.

UPDATE: ora 12.10

Cei de la Holdingul Lellbag au veni la Techirghiol. Au vizitat, iar acum fac studii de oportunitate, conform primarului Iulian Soceanu. Acesta a mai precizat că va mai organiza şi alte dezbateri publice pe tema nămolului din Lacul Techirghiol. Nu în ultimul rând, edilul din Techirghiol a mai adăugat că nu va lăsa ca această resursă minerală să plece de la Techirghiol. 

UPDATE: ora 11.40

Tiberiu Duma a mai precizat că grupul de firme Lelbach Holding intenţionează să investeasca intr un resort. 

"50 de milioane de euro va investi holdingul german în resortul de laTechirghiol, care va avea un hotel, spa şi parte balneo" - a dezvăluit Tiberiu Duma. 


UPDATE: ora 11.25

Cei prezenţi în sală se revoltă din nou, nemulţumiţi de răspunsurile primite de la preşedintele Agentiei Naţionale pentru Resurse Minerale. 


UPDATE: ora 11.00

Reprezentantul Formin SA a precizat că holdingul din Germania este o afacere de familie. Se ocupa de gaze, petrol şi minerale şi are filiale în Europa şi Orientul Mijlociu. Tiberiu Duma a mai precizat că holdingul din Germania ar vrea să facă un hotel la Techirghiol, să investească în turism. 

UPDATE: ora 10.30

"Primăria Techirghiol are dreptul să solicite o serie de măsuri în executarea licenţei. Mai mult, voi fi foarte atent în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acestei licenţe" mai spune primarul Soceanu.                        

Rumoare în sală, în timpul discursului preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. "Aţi venit cu lecţia învăţată", a replicat cineva din sală. 

Tiberiu Duma de la Formin SA face prezentarea societăţii, precizând că firma pune accent pe cercetarea geologică. 

"Nu suntem o firmă de apartament, înfiinţată acum doi ani, care face afaceri" spune Tiberiu Duma. "Avem o paletă largă de clienţi şi proiecte" - a mai precizat acesta. 

Duma a mai adăugat că Formin SA derulează, în mare, proiecte de cercetare. 

"Am început să dezvoltăm proiectul de cercerate. Dar am început să căutăm şi un investitor, pe care l-am şi găsit. Este grupul german Lelbach", a mai anunţat Tiberiu Duma de la Formin SA. 

Reprezentantul Formin SA a mai precizat că sunt dispuşi să se asocieze cu Sanatoriul şi Consilul Local. 

"Cei de la compania germana Lelbach vor sa investească în turism la Techirghiol" - a mai adăugat Tiberiu Duma. 


UPDATE: ora 10.15

A început dezbaterea. Sunt prezenţi primarul Iulian Soceanu, Aurel Gheorghe de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale şi Duma Tiberiu, reprezentant al SC Formin SA. 

"În calitate de custode al Lacului Techirghiol, trebuie să mă asigur că licenţa obţinută va fi respectată. De asemenea solicităm ca în licenţa obţinută să fie introdusă şi măsura ca nămolul să nu fie exportat" - a declarat primarul Iulian Soceanu. 

Edilul a mai precizat că, dacă măsurile cerute de primărie nu vor fi respectate, va solicita un referendum, pentu ca ultimul cuvânt să fie al locuitorilor oraşului Techirghiol. 

Citeşte şi: 
 

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Popescu

18 May, 2017 11:05

Nu trebuie data licenta de expluatare. Nu e posibil ca ei sa ne vanda noua ceea ce e al nostru . Reprezentantul firmei Formin s-a exprimat clar :vor sa ne vanda noua namolul nostru !!!!

Alina

17 May, 2017 14:12

Adica vor sa ia namolul....Si noi vom merge in alte locuri, tari....pentru tratament. Faceti ceva!!

Bogdan

17 May, 2017 11:51

Intrebari catre reprezentantul Agentiei Nationale pentru resurse Minerale: 1. De ce nu investeste Statul/Agentia in mod direct in exploatarea resurselor si este nevoie de firme interpuse pentru a exploata resursele nationale ? 2. De ce este conditionata investitia intr-un resort in Techirghiol de exploatarea namolului? De ce nu se poate face resortul si investitia sa se amortizeze direct? Chiar este nevoie de exploatare si exportarea namolului? 3. Avand in vedere ca zona Techirghiol este declarata arie protejata ce impact va avea asupra lacului si al ecosistemului sau acest aspect nu conteaza? 4. Cum de s-a gasit o firma tocmai din Caransebes care este pusa sub semnul intrebarii sa exploateze namolul din Techirghiol? Nu exista firme pe plan local? 5 Daca namolul va fi distribuit in tara si in afara tarii, statiunea va fi afectata ca si numar de turisti ? Daca da care ar fi impactul?

Articole asemanatoare

Dramă evitată în Techirghiol. Copil salvat din nămolul lacului (FOTO+VIDEO)

31 Mar 2024 1013

Județul Constanța Mai multe păsări flamingo au poposit pe Lacul Techirghiol! Imagini surprinse din dronă (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1193

Știri Constanța Transformarea dramatică a peisajului. Lacul Techirghiol a secat (FOTO+VIDEO)

24 Sep 2023 4101

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, contract nou cu o firmă din București (DOCUMENT)

19 Sep 2023 897

Licitații Constanța Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral reactualizează studiul de fezabilitate pentru lucrările de protecție a lacului Techirghiol (DOCUMENT)

06 Sep 2023 983

Persoană decedată la Techirghiol. Victima, scoasă inconștientă din lac

23 Aug 2023 3427

Intervenție de urgență în zona lacului Techirghiol!

24 Jul 2023 4094

Fenomen spectaculos la Techirghiol. Lacul a devenit roz (FOTO+VIDEO)

20 Jul 2023 2666

UPDATE. Minoră dispărută în lacul Techirghiol! Salavatorii o caută

12 Jul 2023 2014

Comunicat de presă Finalizare proiect „Valorificarea potențialului balnear și turistic al Lacului Techirghiol prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare”

09 Jul 2023 905

Comunicat de presă Finalizare proiect „Valorificarea potențialului balnear și turistic al Lacului Techirghiol prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare”

08 Jul 2023 1084

Comunicat de presă Finalizare proiect „Valorificarea potențialului balnear și turistic al Lacului Techirghiol prin dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare”

07 Jul 2023 993

Imagini spectaculoase la malul mării Păsări flamingo atrase de vremea frumoasă, au poposit pe Lacul Techirghiol (FOTO)

19 Jan 2023 3236

Lacul Techirghiol, secat din cauza căldurii din vara care a trecut (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Oct 2022 2245

Sesizare penală pentru îngroparea deșeurilor în Lacul Techirghiol! Anunțul Gărzii Naționale de Mediu Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)

22 Sep 2022 1623