Locuinţe ameninţate de bancă Cum a vrut Five Holding să rupă gura târgului cu apartamentele Spectrum (galerie foto)



Terenul pe care a fost ridicat complexul rezidenţial Spectrum nu este unul oarecare. Asemenea multor afaceri care, prin asociaţi sau administratori, sunt apropiate, într-un fel sau altul, de tandemul Mazăre-Constantinescu, terenul are o poveste specială.


Proiectul Spectrum a fost demarat iniţial de societatea Bizart Group SRL, care, pe data de 6 octombrie 2006, a vândut terenul în suprafaţă de 7.366 mp către Five Holding. Concomitent cu dreptul de proprietate asupra terenului, Bizart a transmis către Five Holding toate drepturile şi obligaţiile ce derivau din avizele, aprobările, certificatele de urbanism şi autorizaţiile eliberate de autorităţile locale privind executarea lucrărilor de construcţie a Spectrum Residence. La această suprafaţă s-a ajuns în urma unui contract de alipire a două terenuri. Acestea din urmă au intrat iniţial în posesia unui notar public din Bucureşti, Mariana Laura Leşe, printr-o dispoziţie a primarului Radu Mazăre, în noiembrie 2002. Mai departe, una dintre aceste suprafeţe a fost vândută către Vasile Bostan, Doina Bostan şi Mircea Dumitrescu. Paraschiva Bobe, co-inculpată alături de primarul Radu Mazăre în Dosarul Retrocedărilor, cumpără terenul de la soţii Bostan şi îl vinde ulterior celor de la Bizart Group.

Cât despre cealaltă suprafaţă, aceasta a fost vândută de Leşe soţilor Mihai Sergiu şi Daniela Maria Ceacîreanu, cei doi vânzând terenul tot către Bizart Group.
Se pare însă că lotul cu pricina nu exista în 1981, el rezultând din mare, prin mutarea pământului excavat odată cu realizarea Canalului Poarta Albă-Midia Năvodari.
În ceea ce o priveşte pe Mariana Laura Leşe, ea este beneficiara dispoziţiei de primar nr. 3.750 din 2002, prin care a fost pusă în posesia a 199.866,3 mp, în valoare de 8.830.966 de dolari. Amintim că şi ea este inculpată în celebru Dosar al Retrocedărilor, apărând la capitolul „moştenitori ai persoanelor îndreptăţite“, alături de Elena Ştefănescu, „pentru complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie“.
Trebuie precizat faptul că, la un moment dat, apartamentele din blocurile Spectrum au constituit garanţii mobiliare ale societăţii Five Holding SA în favoarea băncii Alpha Bank. Complexul rezidenţial Spectrum a reprezentat pentru mulţi un miraj scos la vânzare de firma Five Holding. Locuinţele erau însă şi sub atenta supraveghere a băncii, care vrea să îşi recupereze datoria de la constructor.

Războiul lui Dan Mihalache cu Five Holding 

Apartamentele din complexul rezidenţial Spectrum erau extrem de ternate pentru constănţeni şi nu numai. Oamenii au plătit sute de mii de euro, blocurile nefiind însă finalizate la timp. S-au impus executări silite şi, de-a lungul timpului, conturile Five Holding au fost blocate. Un navigator constănţean pe nume Dan Mihalache şi-a dorit, şi el, un apartament la Spectrum. S-a ales, în schimb, cu procese pentru recuperarea avansului achitat degeaba.
 
Povestea dintre Dan Mihalache şi Five Holding a început pe 15 octombrie 2007, atunci când a încheiat cu firma reprezentată de defunctul Gheorghe Oancea antecontractul de vânzare-cumpărare pentru apartamentul B5 C10 2b, „situat în Ansamblul Rezidenţial din Constanţa, zona Faleză Nord, etajul 10, în blocul nr. 5 alcătuit din parter şi 12 etaje, garajul şi cota indiviză“. Prin acest antecontract, Mihalache se angaja practic să cumpere apartamentul de 146,30 mp, din care 21,90 mp reprezentau terasa, precum şi locul de parcare aferent apartamentului, situat în parcarea subterană. Astfel, „preţul definitiv al acestui apartament şi loc de parcare reprezintă echivalentul sumei de 297.970 de euro, inclusiv TVA“. La data semnării antecontractului menţionat, Dan Mihalache a achitat echivalentul în lei al sumei de 11.900 de euro inclusiv TVA. Diferenţa de preţ de 286.070 de euro urma să fie achitată în tranşe: 62.592 de euro inclusiv TVA în termen de 15 zile de la data semnării antecontractului, în echivalentul în lei, 59.594 de euro, tot în lei, în termen de şase luni de la data semnării antecontractului, şi 163.884 de euro, de asemenea în lei, până la data semnării contractului.



Five Holding se angaja să finalizeze şi să-i vândă apartamentul lui Dan Mihalache până cel mai târziu la 27 decembrie 2008. Mai mult sau mai puţin previzibil, apartamentul dorit la Spectrum de Dan Mihalache nu a fost finalizat la timp, asta deşi el a plătit, conform antecontractului semnat, avansul final, ajungând la 134.086 de euro. Reprezentanţii Five Holding avansează ca nou termen de finalizare a lucrărilor data de 31 iunie 2009, numai că nici de data aceasta apartamentul nu a fost gata. Fără a mai aştepta însă noul termen, Mihalache notifică un executor judecătoresc pe 27 mai 2009, cerând rezilierea antecontractului semnat şi restituirea sumei de 130.000 de euro. Pe 1 iunie 2009, Five Holding îşi exprimă dezacordul cu privire la solicitările navigatorului. Două săptămâni mai târziu, Five Holding primeşte o nouă notificare prin care Mihalache solicita rezilierea contractului.

Conturile Five Holding, blocate 

Faţă de Five Holding, Mihalache demarase, prin executor judecătoresc, formele de executare silită, reprezentanţii societăţii fiind înştiinţaţi de bănci că, în temeiul articolului 454, alineatul 1, din Codul de procedură civilă, s-a dispus înfiinţarea popririi pe conturile firmei, pentru o creanţă de 134.084 de euro, achitaţi cu titlul de avans şi 14.279,52 de euro, reprezentând penalităţi de întârziere.

Judecătoria Constanţa a deblocat însă conturile Five Holding. În noiembrie 2011, Tribunalul Constanţa, a admis în parte acţiunea formulată de Dan Mihalache şi a dispus rezoluţiunea antecontractului de vânzare-cumpărare cu Five Holding. „Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară în sensul obligării pârâtei la restituirea sumei de 134.086 de euro în echivalent în lei raportat la cursul BNR la data executării plăţii către reclamanţi. Obligă pe pârâtă către reclamanţi la plata sumei de 134.086 de euro în echivalent în lei raportat la cursul BNR la data executării plăţii cu titlu de daune-interese. Respinge ca nefondat capătul de cerere privind acordarea penalităţilor de întârziere“, se arata în hotărârea instanţei de judecată. În urma acestei hotărâri, conturile Five Holding au fost din nou blocate, încuviinţarea privind executarea silită fiind pronunţată în dosarul cu numărul 32971/212/2011. Pe 17 ianuarie 2012, Curtea de Apel Constanţa a admis cererea de suspendare a executării sentinţei civile formulate de SC Five Holding SA, până la soluţionarea apelului împotriva hotărârii Tribunalului Constanţa. Între timp, conturile Five Holding au fost blocate pentru suma de 297.000 de euro, pe care firma trebuie să i-o achite lui Mihalache, aşa cum a stabilit Tribunalul.

Dan Mihalache are câştig de cauză 

Amintim că, pe parcursul proceselor civile, Five Holding a susţinut că, pe fondul crizei economice, „părţile au convenit, iniţial, din motive legate de lipsa posibilităţii de finanţare din partea reclamanţilor (Mihalache Dan) să amâne sine die perfectarea actelor de vânzare-cumpărare sau ca aceştia să găsească posibilitatea de a cesiona drepturile şi obligaţiile născute din antecontract“. Mihalache Dan are câştig de cauză în lupta cu Five Holding, Curtea de Apel Constanţa respinge apelul Five Holding la data de 15 martie 2012. „Soluţia, pe scurt: Dec.38/COM Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că obligă pârâta către reclamanţi la plata sumei de 23.800 de euro în loc de 134.086 de euro, echivalent în lei, raportat la cursul BNR la data executării plăţii cu titlu de daune-interese. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate“.
 
În continuare, cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezintă cine sunt promitenţii-cumpărători ai locuinţelor din blocurile Spectrum, care, în relaţia cu banca Alpha Bank, au dobândit calitatea de debitori cedaţi. Deloc surprinzător, afacerea are nu doar un vânzător cu renume, ci şi cumpărători pe măsură. Vă prezentăm succint cine sunt cei peste 40 de promitenţi cumpărători care au semnat promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare cu Five Holding SA în perioada 2007-2008. Într-o ediţie viitoare, vom detalia legăturile de afaceri pe care cei care şi-au achiziţionat un apartament la malul mării în coloratele blocuri dezvoltate de Five Holding le-au stabilit de-a lungul timpului.

 
SC Marca SRL, SC Lufin Construct SRL, Filipescu Niculina Alexandrina, Bolboceanu Mihai, SC Asa Consultanta SRL, SC Rolf - R Consulting SRL, Rusu Ovidiu - Cabinet Individual Expert Contabil, SC Softvision SRL, Pirpiliu Ionel, Diaconu Florea, Muntean Cristina-Gabriela, SC Romanian Chemical Services SRL, SC Balbo SRL, SC Cardinal Motors SRL, Mesca Valeriu, SC Baby World SRL, SC Underground Club SRL, SC Marca SRL, SC City Travel SRL, Gheorghe Hagi, SC Minola Com SRL, SC Camas - Diving SRL, SC Crv Chemicals SRL, SC Hofbauer Trading Corporation SRL, SC Rom Energy Armstrong SRL, SC General Enterprise Consulting SRL, SC Interburg Finance & Services SRL, SC Softvision SRL, SC Exclusive E.N.B. Aliment SRL, Bolboceanu Mihai şi Bolboceanu Ana, Dan Mihalache, Jeffar Yuxel şi Jeffar Sanda, Oancea Ionut, SC Mondello SRL, SC Roof Serv Trade SRL, SC Coramet Import Export SRL, SC A&A Sirius SRL, SC Coramet Import Export SRL, SC Mackenzie Capital SRL, SC Mackenzie Proiecte SRL, SC Camas - Diving SRL, Iftime Dumitru, Iftime Valeriu, Balta Andrei, SC Aries Logistic SRL.

Câte ceva despre unii dintre cei mai cunoscuţi cumpărători 

Gică Hagi este cunoscut drept cel mai bun sportiv din istoria fotbalului românesc. Actualul patron al Academiei Hagi a făcut carieră atât ca jucător (la Farul, Sportul Studenţesc, Steaua, Real Madrid, Brescia, FC Barcelona, Galatasaray Istanbul şi la echipa naţională), cât şi ca antrenor (reprezentativa României, Galatasaray, Bursaspor, Poli Timişoara şi Steaua).
O firmă care a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu firma Five Holding este compania ASA Consultanţă SRL. Înfiinţată în 2003, în Bucureşti, aceasta a fost radiată şi reînfiinţată în 2012 în oraşul Voluntari. Firma, care are activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, este deţinută şi administrată de pakistanezul Ahmed Hassan. Hassan a devenit în 2011 managing partener pentru regiunea Balcani a gigantului de consultanţă Deloitte.
 
Pe 30 iunie 2007 şi pe 27 septembrie 2007, în faţa notarilor publici Mariana Iosif şi Gabriel Pătraşcu, au fost autentificate antecontractele de vânzare-cumpărare dintre Five Holding şi Marca SRL, o firmă din judeţul Ilfov, al cărei unic asociat şi administrator este Corneliu Phoenix Mihalca. Firma are ca obiect principal „activităţi ale agenţiilor de publicitate“.
 
În faţa aceloraşi notari publici, Five Holding a semnat promisiunea bilaterală de vânzare-umpărare şi cu SC Lufin Construct SRL din Bucureşti. Asociaţi în firmă sunt două companii cipriote - Verin Establishment Limited şi Parli Trading Limited. Administratorul special este Victor Bădescu, iar pentru că firma se află în insolvenţă, are ca lichidator judiciar Casa se Insolvenţă Transilvania Filiala Bucureşti SPRL. Societatea se ocupă de gestionarea monumentelor, a clădirilor istorice şi a altor obiective de interes turistic. Deşi aflată în impas acum, firma a înregistrat în 2009 cea mai importanta creştere din domeniu, de peste 200%, când avea afaceri de peste 100 de milioane de euro. Doi ani mai târziu, veniturile s-au redus cu aproa­pe 70%, astfel că, în ianuarie 2012, constructorul a intrat în insolvenţă.
 
Un alt apartament pentru care Five a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a fost cel cu firma Rolf-R Consulting SRL din Bucureşti, controlată de John şi Florentina Lane. John Lane, cetăţean canadian, este şi administratorul firmei care se ocupă de activităţi de audit financiar, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.