Lucrările începute de Mara Construct, oprite de… braţul lung al legii Strigăt de ajutor al CJC pentru Cetatea Capidava (galerie foto)



După ce Constantin Dima, administratorul firmei Mara Construct, a fost arestat la cererea DNA, proiectul reabilitării Cetăţii Capidava a intrat în impas. Consiliul Judeţean Constanţa, beneficiarul acestui proiect, riscă să piardă banii alocaţi în acest sens de Uniunea Europeană. Proiectul trebuie finalizat până în vara acestui an, în caz contrar, totul va fi plătit din bugetul Judeţului Constanţa. Este vorba despre o sumă cu foarte multe zerouri.
 
Soluţia ar fi ca aceste lucrări să fie continuate, iar constructorul să le finalizeze în timp util. De aceea, CJC a reluat procedura de licitaţie pentru acest proiect. Astăzi este ultima zi în care cei interesaţi îşi pot depune ofertele. Pentru contractul privind „Conservarea lucrărilor efectuate la Cetatea Capidava prin măsuri de punere în siguranţă, de protecţie şi conservare a lucrărilor executate - umpluturi de şanţuri şi casete arheologice cu pământ loessoid, protecţie părţi superioare ziduri cu folie polietilenă”, CJC pune la bătaie până la 86.852,74 de lei. Ofertele se primesc până astăzi, la ora 11.00, iar contractul va fi atribuit celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic.
 
Contractul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava” a fost adjudecat de Mara Construct pentru  58.662.817 lei fără TVA, TVA-ul aferent fiind de 11.145.935,23 de lei. O sumă imensă. De aceea, în decembrie, consilierii judeţeni au aprobat şi data-limită de finalizare a proiectului de care se ocupă firma în cauză şi introducerea lui pe lista de investiţii în anul 2016, precum şi valoarea estimată a sumelor necesare finalizării proiectului în termenul stabilit, ca sume neeligibile în cadrul proiectului, care să fie acoperite de la bugetul Judeţului.

„Având în vedere că există riscul să nu terminăm proiectul până la începutul lunii iunie 2016, o să ne mişcăm foarte repede, să vedem exact care e suma şi vom demara procedura pentru o nouă licitaţie, să terminăm până la 1 iunie. Dar, dacă nu o să reuşim, problema e că o să vină UE cu o corecţie de 100% dacă nu terminăm proiectul. Există posibilitatea aceasta, deşi nu e o regulă, să fim obligaţi să le dăm toată suma înapoi, pe care noi, până acum, am primit-o de la comunitatea europeană, atât de la UE, cât şi de la bugetul de stat“, a explicat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.

 
Aleşii judeţeni au dat curs, pentru prima dată, solicitării DNA şi au ales ca CJC să se constituie parte civilă în acest dosar, dar nu oricum, ci pentru toată suma care a fost deja plătită până la acest moment, peste 30 de milioane de lei.

Citeşte şi Din referatul propunerii de arestare a lui Constantin Dima: Cum a fost „ajutată“ Mara Construct să reabiliteze Cetatea Capidava


„Este cel mai mare proiect cu finanţare europeană pe care CJC l-a avut pe POR. Practic, lucrările sunt executate în procent de aproximativ 80% şi, dacă nu s-ar fi întâmplat anumite lucruri acolo, sesizate de DNA, probabil s-ar fi ajuns acum la 93-94%. Constructorul ne-a solicitat rezilierea contractului în caz de forţă majoră, întrucât administratorul a fost arestat, iar firma nu îşi mai poate duce la îndeplinire proiectul. Conform contractului de finanţare şi instrucţiunilor celor de la MDRAP şi de la Ministerul Fondurilor Europene, în momentul în care este invocată forţă majoră şi există cercetare penală pe un proiect sau pentru o persoană juridică sau care are legătură cu un proiect finanţat de UE, se sistează absolut toate plăţile către persoana respectivă“, a explicat, la acel moment, Cristinel Dragomir.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

un cetatean

01 Feb, 2016 17:43

Proiectul ,,a sucombat'' pentru ca a fost vorba de o suma uriasa. Toata lumea a tras de bani: arhitecti, constructori etc. Proiectul a fost mai mult decat putea suporta un sit arheologic. Cum se spune pe roaneste, ,,a dat peste''! Finalul a fost previzibil. Ca sa fie bine informata lumea ar trebui sa se cunoasca toate dedesubturile demersului. Lucrurile nu au stat chiar asa. Sa se stie ca s-a gresit din start, din planificarea proiectului, apoi erorile s-au amplificat exponential.

Articole asemanatoare

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Capidava (GALERIE FOTO)

24 Nov 2023 1720

#Dobrogea145 Muftiul Muurat Iusuf, șeful Cultului Musulman din România, mesaj de Ziua Dobrogei

14 Nov 2023 1648

Se cer penalități de întârziere pentru lucrările de la Cetatea Capidava Procesul dintre SC Stone Construct și Consiliul Județean se rejudecă la Tribunalul Constanța

10 Oct 2023 1121

Termen nou în dosarul privind reabilitarea unor monumente istorice din Constanţa! S-a cerut audierea fostei conduceri a Direcției Județene pentru Cultură

09 Oct 2023 1241

ZIUA LIVE Reprezentanții USR Constanța, despre obiectivele culturale pentru care s-au obținut autorizații de construire în vederea reabilitării (VIDEO)

18 Nov 2022 1653

ZIUA LIVE. Patrimoniul cultural dobrogean între responsabilitate și ignoranță!

17 Nov 2022 2443

#Dobrogea144 Conf. univ. dr. Ioan Carol Opriș, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic Capidava, mesaj de Ziua Dobrogei

15 Nov 2022 1044

Cine va realiza lucrările de cadastrare la imobilul deținut de Consiliul Județean Constanța în satul Canlia și la Cetatea Capidava

27 Aug 2022 1762

Cetatea Capidava va găzdui un eveniment inedit sub deviza „Ascultă Vinul, Citește Istoria, Scrie Povestea“

17 Aug 2022 1358

S-au cerut în instanță mai mulți bani pentru lucrările de restaurare de la Cetatea Capidava. Răspunsul judecătorilor

05 Jul 2022 1295

#DobrogeaDigitală Capidava, cetatea cu ziduri înalte, care a păstrat „mireasma de antichitate”

04 Mar 2022 3984

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Capidava -„Cetatea de la cotitură“, un obiectiv turistic, un sit deosebit și aproape un veac de cercetări arheologice (galerie foto+video)

02 Nov 2021 6235

ZIUA LIVE. În 2024 se vor împlini 100 de ani de cercetare arheologică la Capidava!

22 Sep 2021 2433

ZIUA LIVE Conf. univ. dr Ioan Carol Opriș, coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic Capidava, ne dezvăluie de ce Capidava nu este o cetate oarecare

21 Sep 2021 1978

ZIUA LIVE. Capidava, plină de vestigii, așteaptă să fie descoperită de pasionați și turiști!

20 Sep 2021 2868