Lupta pentru cruci s-a dat intre scafandri

Premiera la Boboteaza

Pe un adevarat ger al Bobotezei, la -8 grade Celsius, mai mult de zece mii de persoane au fost ieri prezente in Portul turistic Tomis, la botezul apei marii * Pentru recuperarea celor trei cruci de lemn din apa s-au aruncat in valuri 31 de persoane, toti scafandri de profesie * Prima dintre ele a fost adusa la mal de un tanar, care participa de sase ani la ceremonial, dar este pentru prima data cand castiga * Nici un participant nu a sarit in apa dezbracat, aceasta constituind o premiera pentru ultimii sapte ani * Slujba de sfintire a apei s-a facut in fata unei cruci de gheata * Apa sfintita a fost transportata catre locul procesiunii de opt care trase de boi si magari * Pentru buna desfasurare a procesiunii au fost mobilizati peste trei sute de jandarmi ai Comandamentului Teritorial, dar si politisti si agenti de circulatie ai Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta

Peste zece mii de credinciosi, constituind un adevarat record pentru o astfel de manifestare religioasa, au participat, ieri, la procesiunea sarbatorii Botezului Domnului in Portul turistic Tomis. Ceremonia de praznuire a Bobotezei a inceput la Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", unde, inca de la primele ore ale diminetii, s-au strans o multime de credinciosi care venisera sa participe la slujba religioasa. Dupa Utrenie, a avut loc, intr-o atmosfera solemna, incarcata de duhovnicie, Sfanta Liturghie. Pe parcursul solemnitatii, numarul de participanti la slujba a ajuns atat de mare incat strada Arhiepiscopiei a devenit neincapatoare, multi dintre enoriasi asezandu-se, pentru a astepta alaiul, de-a lungul falezei. Fix la ora 12.00, un impresionant convoi de credinciosi a pornit catre locul de savarsire a slujbei de sfintire a apelor. La sosirea procesiunii, aproape toata portiunea uscata din port era ocupata de enoriasi, ca de altfel si faleza din apropierea Comandamentului Marinei Militare. In mod traditional, in fiecare an, dupa Liturghie, ierarhul arunca o cruce in apa marii, gest care semnifica faptul ca, in aceasta zi, toate apele sunt sfintite, acesta fiind unul dintre punctele de atractie ale intregii procesiuni. Episcopul locului arunca intr-un lac sau in rau crucea, care este recuperata de inotatori. Traditia dateaza din secolul IV si semnifica jertfa si invierea la care suntem chemati cu totii. La Constanta, acest lucru este unic in tara, crucile fiind aruncate in mare, in portul Tomis. Pe langa miile de enoriasi, la slujba de Boboteaza au participat reprezentanti locali ai partidului de guvernamant si ai altor formatiuni politice, reprezentanti ai administratiei locale, ai armatei, politiei si jandarmeriei.

Magari de Constanta si boi de Tulcea

Dupa slujba, credinciosii au parcurs in procesiune traseul de la Catedrala, pe faleza, pana in portul turistic. Alaiul se intindea astfel incat un capat era in portul Tomis, iar celalalt la Catedrala si avea in componenta muzica marinei militare si un detasament de parada, care au adus onorurile cuvenite raclelor cu moastele martirilor Epictet si Astion de la Halmyris, dand in felul acesta si mai multa solemnitate evenimentului. Patru care trase de boi si patru trase de magari, in fiecare aflandu-se cate doua putini pline cu apa sfintita, care au parcurs acelasi traseu ca si al credinciosilor, au reinviat traditia procesiunilor dobrogene cu profunde traditii folclorice. Pentru ca in judetul Constanta nu mai exista boi de tractiune, boii si carele au fost aduse de la Nifon, judetul Tulcea, iar magarii, din Cumpana si din zona localitatii Negru Voda. Animalele erau impodobite cu ciucuri mari de culoare rosie, banderole tricolore, ramuri de brad, colaci si covrigi, iar stapanii imbracati in costume populare. Cele opt care erau insotite de calugari si de tineri studenti ai Facultatii de Teologie, imbracati in costume populare, fiecare reprezentand zona geografica din care provine viitorul preot. Slujba de sfintire a apelor s-a desfasurat de pe o estrada in fata careia se afla amplasata o cruce din gheata, conceputa si realizata de sculptorul Grigore Avram si protopopul Constantei, Grigore Prodan.

Multi concurenti pentru cruci putine

Pentru enoriasii care au participat la slujba din port Arhiepiscopia a pregatit peste 55.000 de sticle cu aghiazma mare, pe care le-a daruit acestora. Ca in fiecare an, si de data aceasta, in finalul slujbei, in apele sfintite ale marii au fost aruncate trei cruci de lemn, pentru care s-au intrecut 31 de scafandri militari apartinand UM 02020, cunoscuta si sub numele de Centrul de Scafandri Constanta. Din cauza gerului de minus 8 grade Celsius, nu au existat temerari care sa se arunce in apele marii dezbracati, aceasta constituind o premiera pentru ultimii sapte ani de slujbe savarsite la malul marii. Insemnele crestinatatii au fost scoase din apa, in ordine, de: Mircea Alexandru, in varsta de 32 de ani, urmat de Stefan Azimioara, de 33 de ani, si Gheorghe Gheorghica, in varsta de 25 de ani, toti colegi la Centrul de Scafandri. Mircea Alexandru ne-a declarat ca participa de sase ani la astfel de intreceri traditionale, dar este pentru prima data cand castiga. Cei care au pus mana pe cruce in apa au fost premiati cu suma de 1,5 milioane de lei, fiindu-le inmanate, totodata, si obiecte de cult, cum de altfel li s-au dat si celorlalti participanti la intrecere. O data cu scoaterea crucilor din apa, s-au incheiat si sarbatorile de iarna incepute la Sfantul Nicolae. Imediat dupa finalizarea procesiunii de sfintire a apei, carele cu 16 budane, fiecare cu o capacitate de peste 600 de litri, au pornit in procesiune pe arterele importante ale municipiului, respectiv pe strada Mircea cel Batran - bulevardul Mamaia, bulevardul Ferdinand - soseaua I.C. Bratianu, bulevardul Tomis si bulevardul Ferdinand - bulevardul 1 Mai - soseaua Mangaliei, astfel incat cei care nu au putut sa participe la slujba din port sa ia aghiazma de la preotii care insotesc cortegiul. Ordinea pentru intreaga procesiune a fost asigurata de peste trei sute de jandarmi ai Comandamentului Teritorial, dar si de politisti si agenti de circulatie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 308

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

25 Apr 2024 324

Artistul fenomen al momentului, Burna Boy, vine în premieră în România la Untold

25 Apr 2024 240

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 448

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 412

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 694

Evaluate la peste 400.000 euro Peste 63 hectare plantație viță de vie deținute de Premier Drinks SRL în Murfatlar și Poarta Alba, județul Constanța, scoase la licitație (DOCUMENT)

23 Apr 2024 711

MApN Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

23 Apr 2024 226

Documentarul despre viața și cariera lui Ilie Năstase va rula în premieră la Constanța (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 388

Spectacolul în premieră „Scrisoarea unei necunoscute”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

20 Apr 2024 521

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 587

Caravana Shakespeare face popas și la Constanța

14 Apr 2024 597

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 461

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 568

Baschet CSM Constanța, înfrângere în prima partidă cu vicecampioana CSM CSU Oradea. Joi, cele două echipe se duelează din nou

10 Apr 2024 462