Mugur Isărescu, Doctor Honoris Causa al Academiei „Mircea cel Bătrân“ „Mesajele BNR nu sunt salutări de la Mamaia sau de la Constanţa. Criza a trecut, a fost atunci“ (galerie foto)

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a primit, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ (ANMB) din Constanţa. Potrivit declaraţiilor prof. univ. dr. inginer Vergil Chiţac, rectorul ANMB, acest titlu a fost acordat la propunerea Consiliului de Administraţie al instituţiei, acceptată în unanimitate de Senatul Academiei. Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Mugur Isărescu are loc în contextul în care ANMB împlineşte, anul acesta, 142 de ani de existenţă. La evenimentul de ieri au fost alături de Isărescu Adrian Vasilescu şi Lucian Croitoru, consilierii guvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, dar şi numeroşi economişti din cadrul Băncii Naţionale a României. Nu au lipsit de la manifestare Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius“ Constanţa, Paul Brânză, fostul director al Autorităţii Navele Române, şi nici Cornel Panait, prorectorul Universităţii Maritime Constanţa.

Cifra biblică 7

După discursul de laudatio rostit de rectorul Academiei „Mircea cel Bătrân“, au vorbit, despre Mugur Isărescu, Bogdan Olteanu şi Adrian Vasilescu. Ceva mai nonconformist, acesta din urmă a povestit cum, pe vremea în care era premier al României, Isărescu a discutat cu omologul său italian, Romano Prodi, despre aderarea României la Uniunea Europeană. La momentul respectiv, termenul avansat pentru aderarea României la UE era 2010, nu 2007. Pentru că, potrivit spuselor lui Vasilescu, actualul guvernator al BNR anticipa încă de atunci criza care avea să vină, a insistat asupra anului 2007 ca termen de aderare. De ce 2007? Pentru că 7 e cifră biblică. „Dacă ne prindea criza în afara Uniunii Europene, era vai de mama noastră“, a subliniat Adrian Vasilescu.
Guvernatorul BNR a mărturisit, ieri, că cele povestite de consilierul său s-au petrecut întocmai. „Nu aveam alt argument, ca să fiu sincer. Intuitiv îmi dădeam seama că 2010 era un termen prea îndepărtat“, a menţionat Mugur Isărescu.

„A prevedea criza nu este o treabă uşoară“

În aceeaşi ordine de idei, Isărescu a declarat că „a prevedea criza nu este o treabă uşoară“. Făcând o paralelă între oamenii din sistemul bancar şi navigatori, guvernatorul BNR a afirmat: „Chiar dacă vezi furtuna, ce poţi să faci? Să strigi? Să ieşi pe punte şi să urli? A prevedea criza nu înseamnă s-o anunţi şi să creezi panică. O criză financiară se manifestă în primul rând prin panică. Datoria şefului este să calmeze lucrurile, chiar daca ele nu stau deloc bine“.

„Criza a trecut, a fost atunci“

Guvernatorul celei de-a 16-a bănci centrale din lume din punct de vedere al vechimii (din totalul de 200) a recunoscut că evenimentul de ieri l-a emoţionat prin specificul, uniforma şi tradiţia marinei militare. Mugur Isărescu a mai declarat că, în opinia copiilor săi, este destul de zgârcit. „Ambii mei copii mă califică precum c-aş fi cam zgârcit. Eu nu mă las“, a comentat, în glumă, guvernatorul BNR, precizând însă că, din punctul său de vedere, „chiverniseala ţine de educaţie, înseamnă să-ţi utilizezi bine resursele“.
În ceea ce priveşte activitatea BNR, Isărescu a ţinut să sublinieze importanţa mesajelor Băncii Naţionale pentru mediul de afaceri: „Mesajele BNR nu sunt salutări de la Mamaia sau de la Constanţa. Ele trebuie să ajute piaţa şi mediul de afaceri să nu orbecăiască în întuneric“, a explicat Mugur Isărescu.
Nu în ultimul rând, guvernatorul BNR a declarat că, din punctul său de vedere, criza financiară a trecut. „După mine, criza e un apogeu. Altfel, «crizuiam» de dimineaţa până seara. (n.r. Criza) a trecut, a fost atunci“, a afirmat Mugur Isărescu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Creștere ușoară a indicelui ROBOR la trei luni. Declarațiile lui Mugur Isărescu

17 Aug 2022 1187

Isărescu, apel la calm la prezentarea Raportului asupra inflaţiei "Mai bem câte un ceai de tei"

12 May 2022 1151

BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an

12 May 2022 3160

Judecătorii au respins cererea Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securităţii în cazul lui Mugur Isărescu (MINUTĂ)

25 Feb 2022 1579

CNSAS cere constatarea calității de lucrător sau colaborator al Securității în cazul lui Mugur Isărescu. S-a decis data pronunțării

14 Feb 2022 1590

BNR De ce a fost aleasă Ecaterina Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei

26 Nov 2021 1732

Viorica Dăncilă este noul consilier pe strategie al Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu

18 May 2021 2050

Oficial! Procesul CNSAS - Mugur Isărescu a fost suspendat

17 May 2021 2028

A murit arhitectul Băncii Naționale Române, Cristina Țurlea!

23 Feb 2021 2577

S-a stabilit primul termen dosarul în care CNSAS cere instanței constatarea calității de lucrător sau colaborator al Securității în cazul lui Mugur Isărescu

27 Jul 2020 1707

A fost înregistrat dosarul în care CNSAS cere instanței constatarea calității de lucrător sau colaborator al Securității în cazul lui Mugur Isărescu

16 Jun 2020 2044

Banca Națională a României, hotărâri cu privire la problemele de politică monetară

06 Nov 2019 1873

Banca Națională a României are un nou Consiliu de administrație

11 Oct 2019 1977

#DobrogeaAcademică Academicieni de rang internaţional, prezenţi la Conferinţa ESPERA 2019

09 Oct 2019 2304

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar putea primi titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

12 Sep 2019 1905