New entry pe lista monumentelor istorice Casa „Ion Bănescu“, locuinţa primarului căruia Constanţa îi datorează dezvoltarea

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, municipiul Constanţa se bucură de o nouă casă-monument: Casa „Ion Bănescu“. Clasat în Lista monumentelor istorice, categoria monument, grupa valorică B, edificiul-monument în care a trăit şi a murit Ion Bănescu este situat pe bulevardul Tomis numărul 110. Adresa este aceeaşi cu a sediului Şcolii Populare de Arte şi Meserii din cadrul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“.

 Arte şi meserii deprinse în casa lui Ion Bănescu


 Ministrul Culturii, viceprim-ministrul Kelemen Hunor, a semnat, pe 13 august, ordinul prin care Casa „Ion Bănescu“ se clasează ca monument istoric în categoria monument, grupa valorică B, având codul în Lista monumentelor istorice CT-II-m-B-21100. Actul a fost emis în virtutea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare şi în temeiul prevederilor din Normele metodologice de clasare şi inventariere a monumentelor istorice.

„De aproximativ două luni, am făcut demersurile, am depus actele, am făcut toate diligenţele pentru că sediul în care funcţionează în prezent Şcoala Populară de Arte şi Meserii să devină un monument de patrimoniu. Odată cu emiterea acestui ordin, clădirea intră într-un regim special de funcţionare şi conservare“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Doina Voivozeanu, managerul Centrului Cultural Judeţean „Teodor T. Burada“. „De când ne-am mutat aici, am avut această intenţie şi am căutat să păstrăm cât mai intactă arhitectura clădirii. De-a lungul timpului, acolo au funcţionat mai multe instituţii, unele au avut grijă de sediu, altele, mai puţin. Un monument istoric de clasa B înseamnă un monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local. Iar Casa «Ion Bănescu» este foarte bine poziţionată în centrul municipiului. Ar fi bine să păstrăm cât mai multe astfel de edificii şi să le punem în valoare“, a conchis directorul Doina Voivozeanu.
 
Numele lui Ion Bănescu se leagă iremediabil de începuturile învăţământului modern din judeţul Constanţa. Mai mult chiar, între anii 1905 şi 1907, el a fost primarul oraşului Constanţa şi tot marii sale personalităţi i se datorează şi înfiinţarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din municipiu. Născut în judeţul Neamţ, în 1851, moare la Constanţa, pe 12 decembrie 1909. De-a lungul vieţii, intelectualul a avut multe de spus în diferite domenii de activitate. A fost profesor, politician, istoric, jurist şi avocat, afirmându-se îndeosebi în învăţământ şi în administraţie publică. A studiat la Academia Mihăileană din Iaşi, a obţinut o bursă la Berlin, unde a urmat cursuri în domenii precum Litere, Drept, Arheologie, Istorie şi Geografie.

În calitate de primar al Constanţei, a sistematizat oraşul în perspectivă şi a elaborat schiţe privind ordonarea străzilor pe baza unui plan rectangular. Tot el a fost şi cel care a susţinut promovarea staţiunii Mamaia ca staţiune turistică, iniţiind şi primele amenajări în acest sens. În acelaşi registru, a fost susţinătorul lucrărilor de consolidare a ţărmului mării şi de realizare a falezei ca un spaţiu de promenadă (bulevardul Regina Elisabeta) şi cel care a susţinut lucrările de construcţie a Cazinoului din Constanţa, fără a mai trăi însă pentru a vedea realizarea edificiului. De asemenea, prima uzină electrică este construită la Constanţa tot din iniţiativa lui.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Casa Bănescu trosnește din toate încheieturile. Primăria tace. Administrația județeană caută soluții să mute Școala de Artă Populară într-un alt sediu

16 Mar 2021 3258

Editorial USR-iștii "mor" de grija casei Stănescu, iar sub ochii lor se prăbușește conacul Ion Bănescu!

13 Mar 2021 4340

Editorial O lume politică nebună, nebună, plină de „combinatori“ şi „populişti“. Şi totuşi, cine salvează „Casa Bănescu“?

29 Apr 2017 4974

Editorial Făgădău, distrugătorul Casei „Bănescu“!

05 Apr 2017 7033