Noul secretar de stat la Ministerul Turismului, Cristina Tărteață, şi relaţiile sale de afaceri cu cetățeni din Orientul Mijlociu (documente)

Cristina Ionela Tărteață a fost numită, miercuri seara, de premierul Sorin Grindeanu, în funcţia de secretar de stat în nou-înființatul minister al Turismului. Tânăra a fost consilier parlamentar, lucrând pentru senatorul PSD Florin Constantinescu, președinte al Comisiei pentru transporturi și energie și co-președinte al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova. Ea a absolvit Colegiul Național de Apărare (2011-2012) și Academia Națională de Informații București (2011-2013).
 
Aşa cum reiese din declaraţia de avere, completată în luna iunie 2016 şi postată pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Integritate, aceasta deţine un apartament de 79 mp, dobândit în anul 2011, situat în Bucureşti. În garaj are un automobil BMW, fabricat în anul 2006. La acestea se adaugă o colecţie de ceasuri şi bijuterii în valoare de 25.000 (valută neprecizată).
 
La rubricat Datorii sunt menţionate un credit bancar de 45.017,92 euro, scadent în anul 2041, dar şi datorie de 60.000 de euro, contractată de la Dahwa Youssef, scadentă în anul 2021. În anul fiscal 2015, a câştigat 380.589 lei de la Senatul României.
Din declaraţia de interese aferentă anului 2015, aflăm că noul secretar de stat Cristina Tărteață nu deţine acţiuni la nicio societate comercială. De asemenea, dintr-o declarație de interese mai veche, semnată pe 14 aprilie 2014, aflăm că a fost asociată la firma Cias Consult Center SRL, informaţie care nu mai apare în declarațiile de interese ulterioare.
 
Printr-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, emis în 24 iunie 2016, se aduce la cunoştinţa opiniei publice faptul că „procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de urmărire penală au dispus, prin ordonanţă, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului DAHWA YOUSSEF, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.“

„În cursul zilei de astăzi (n.r. 24.06.2016) inculpatul va fi prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile. Din referatul cu propunere de arestare preventivă a rezultat următoarea situaţie de fapt:

Inculpatul DAHWA YOUSSEF, în calitate de asociat şi administrator al SC T.M.S. SRL şi SC R.M.C. SRL, având ca principal obiect de activitate prestări servicii medicale, în cursul anilor 2013 şi 2014 nu a făcut demersurile necesare pentru înregistrarea la organele fiscale a respectivelor societăţii comerciale ca plătitoare de impozit pe profit şi TVA şi nu a declarat la organele fiscale operaţiunile comerciale şi veniturile realizate, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 4.112.436 lei.

De asemenea, în calitate de asociat unic şi administrator al SC CIAS CONSULT CENTER SRL - persoană juridică suspectă în cauză, faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi tăinuire, inculpatul DAHWA YOUSSEF, în cursul anului 2015, a încasat de la Republica Arabă Egipt un avans în cuantum de 1.500.000 euro (la data de 15.05.2015 – 1.000.000 euro şi la data de 21.10.2015 – 500.000 euro) pentru vânzarea unui imobil din Bucureşti, fără să calculeze, să factureze, să evidenţieze în declaraţiile fiscale şi să plătească TVA pentru suma încasată, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 2.163.170 lei.

În cursul cercetărilor, inculpatul DAHWA YOUSSEF, pentru a împiedica aflarea adevărului, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea, la data de 10.05.2016 a întocmit şi depus la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti două declaraţii false, de înregistrare a SC T.M.S. SRL şi SC R.M.C. SRL ca plătitoare de TVA şi impozit pe profit, în scopul de a crea aparenţa îndeplinirii obligaţiilor prevăzute, în materie, de Codul fiscal.


Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se mai arăta în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
 

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Dahwa Youssef, născut la 4.11.1967, este asociat în mai multe firme de consultanță și din domeniul medical: Avana Medical Consult SRL (lichidare), Cias Consult Center SRL (funcţiune), Cridas Medical Consult (radiată, lichidare), Egystar Invest Group SRL (urmărire penală, funcţiune), Raios Medical Consult SRL (radiată, lichidare), Stemis Medical Consult SRL (funcţiune), şi Tagrin Medical Services SRL (lichidare, radiată).
 
Cias Consult Center SRL, unde a fost asociată şi Cristina Ionela Tărteață, este deţinută şi administrată în prezent de Dahwa Youssef, potrivit Registrului Comerţului. Anul trecut, firma a făcut obiectul acuzațiilor procurorilor pentru nereguli comise în 2015, aşa cum se arată în comunicatul citat mai sus.
 
În trecut, noul secretar de stat a mai fost asociat cu omul de afaceri egiptean și în alte firme, precum Zinara Medical Services, unde au fost cooptați și alți parteneri, respectiv Said Samer Ahmed, cetățean bulgar născut în Irak, și Yasser Shehan, cetățean sirian.
 
Cristina Tărteață a fost asociat în trei firme

 
În anul 2012, potrivit vrajitorul.eu, Cristina Tărteață era asociată în SC Zinara Medical Services SRL, alături de Dahwa Moustafa, născut la data de 04.11.1967, in Egipt, El Gharbia. SC Zinara Medical Services SRL se ocupa de repararea echipamentelor electronice şi optice, instalarea maşinilor şi echipamentelor industriale; comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice, comertul cu amănuntul al articolelor medicale şi ortopedice, în magazine specializate; activităţi ale agenţiilor turistice. Ulterior, în societate au fost cooptaţi şi Yasser Shehan şi Said Samer Ahmed. În anul 2013, Cristina Tărteață s-a retras din SC Zinara Medical Services SRL, cesionând părţile sociale deţinute către Yasser Shehan.

Tot în anul 2012, Cristina Tărteață era asociat şi în Zinara Aliment SRL. Societatea desfăşura activităţi de intermedieri in
comertul cu produse alimentare, băuturi şi tutun.
 
În anul 2013, Cristina Tărteață apărea ca asociat în Cias Consult Center SRL, alături de Mocanu Constantin, Mocanu Mircea şi Dahwa Youssef. Ulterior, în anul 2014, Cristina Tărteață s-a retras din Cias Consult Center SRL, cesionând părţie sociale deţinute către Dahwa Yousse. Aşa cum menţionam mai sus, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, în prezent Cias Consult Center SRL este deţinută de asociatul unic Dahwa Youssef, care este şi administrator.
 
La momentul actual, potrivit Registrului Comerţului, Cristina Tărteaţă nu mai figurează ca asociat sau ca administrator în nicio societate comercială.
 
Omul de afaceri egiptean Dahwa Youssef a declarat pentru Profit.ro despre Cristina Ionela Tărteață că „îi este prietenă de familie de 10 ani, că a lucrat în firma Zinara pentru cel mult 4 luni, iar societatea a avut zero datorii“. El a arătat totodată că noul secretar de stat a avut o participație minoră la firma Cias, iar procurorii au doar suspiciuni față de această societate, existând însă hotărâri de guvern care justifică acțiunile firmei.

Dahwa Youssef a ținut totodată să precizeze că  Cristina Ionela Tărteață „este un cetățean român foarte onest și foarte corect'“.
 
În secţiunea Documente puteţi consulta declaraţiile de avere şi interese ale Cristinei Ionela Tărteață.

Sursa foto: Ministerul Turismului/facebook
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.